sunnuntai 19. elokuuta 2018

Metsäterapiaresepti

Metsä on monimuotoinen, ekologinen ja kestävää kehitystä edistävä hoitolaitos.
Metsä lievittää monenlaisia oireita ja toimii virkeyttä ja henkistä hyvinvointia antavana elementtinä. Metsässä liikkuminen aiheuttaa riippuvuutta: mitä useammin käyt metsässä kävelemässä, marjastamassa, sienestämässä, metsästämässä tai tekemässä metsänhoitotöitä, sitä suuremmalla todennäköisyydellä sinun täytyy päästä sinne pian uudelleen.

Jos olet rasittunut työstäsi, työttömyydestäsi, elämästäsi, taloudellisesta tilanteestasi, ystävyyssuhteistasi tai mistä tahansa syystä ajatukset halkovat päätäsi hallitsemattomana rasitteena, suosittelen sinulle metsään menoa.

Valitse metsä, jossa on mahdollisimman pieni mahdollisuus törmätä muihin ihmisiin. Mikäli mahdollista, valitse metsä, joka ei ole entuudestaan tallottuja polkuja täynnä ja jonne ei kuulu liikenteen häly tai ihmisasutuksen äänet.

Ruoki itsesi ja juo kylmää raikasta vettä. Jos kärsit lonkan kulumista tai polvesi vihoittelee, ota myös särkylääke. Kipeillä nivelillä metsässä kulkeminen ei ole rentouttavaa vaan täyttä kärsimystä.
Toimita vessa-asiasi. Valitse vaatteet, joissa ei tule kuuma eikä kylmä kävellessä ja laita maastonmukaiset jalkineet. Itse käytän aina kumisaappaita ja pitkävartisia villasukkia. 
Ota mukaan pieni vesipullo, hyttyskarkote, ladattu puhelimesi ja pieni marjaämpäri.
Kerro kotona lähtiessäsi, että olet menossa metsään.

Heti metsätielle päästyäsi muistuta itsellesi, että nyt jätät kaikki muut asiat sivuun: et pohdi murheitasi tai huoliasi, et ajattele tekemättämiä töitä, et edes ajattele muita ihmisiä. Oikeastaan et ajattele edes itseäsi.

Käytä hajuaistiasi, oikein terästytä sitä: mille metsä tuoksuu? Mille vuodenajalle tuoksuu? Tuoksuuko aamullinen sade?

Terästä katsettasi. Katsele puita, katsele kiviä. Terästä katsettasi, kun näköpiirissäsi on joku eläin. Jos metsä on sinulle tuttu entuudestaan, mieti, ovatko näkymät muuttuneet edellisestä kerrasta.

Jos vastaasi tulee kypsiä, syötäviä marjoja, kerää niitä ämpäriisi, jos se tuntuu hyvältä ajatukselta. Jos et jaksa kerätä, älä ota asiasta henkistä taakkaa. Ämpäri on mukana vain varmuuden vuoksi, jos sitä sattuisi tarvitsemaan.

Jos löydät mustikoita ja keräät niitä ämpäriisi laskien "viisitoista, kuusitoista, seitsemäntoista..." ja huomaat ärtyväsi ja veren kohisevan korvissasi, olet liian stressaantunut keräämään marjoja. Kippaa marjat ämpäristäsi, hymyile itsellesi, hengitä syvään, jatka matkaasi ja unohda marjojen keruu.

Jossain vaiheessa huomaat, että ajatuksesi ovat selkiytyneet - toisinsanoen ajatusmaailmasi on kuin valoisa, tyhjä, odottava taulu. Olet vain sinä ja metsä. Siinä vaiheessa pysähdy, käänny paikallasi kokonaan ympäri ja ihastele elämääsi. Ympärilläsi on joko melko hiljaista tai sitten tuuli vähän suhisee puissa tai tuuli peittää pienet äänet kokonaan.

Jos et ole koskaan kiittänyt Jumalaa, Luojaasi, elämästäsi, tee se nyt. Älä kuitenkaan puhu ääneen. Sano ajatuksissasi kiitos Luojallesi, että saat olla juuri tässä.

Jos alkaa sataa tässä vaiheessa, on metsäretkesi tehnyt tehtävänsä. Voit alkaa hitaasti kävellä kohti kotia. Huomaat, että et edes huolestu kastumisestasi. Huomaat ajattelevasi, että nyt on kyse hyvin kallisarvoisesta asiasta: et voi ostaa vesisadetta rahalla.

7 kommenttia:

  1. Voi kuinka ihana postaus! ❤
    Jo tästä tuli voimaantunut olo.
    Itse pääsin kolmena päivänä peräkkäin metsään, marjastamaan ja sieneen, oli ihanaa. Nyt yövuoro ja päälle iskenyt flunssa katkaisi hyvän olon metsäreissut, mutta vielä tästä noustaan. Onneksi on syksyä jäljellä.😊
    Tuo on niin totta että kannattaa valita mahdollisimman ihmisetön metsä.
    Mikään ei ole niin rasittavaa kuin metsäreitti jossa saa koko ajan väistellä muita kulkijoita.. Tottakai luonto kuuluu kaikille, mutta itse en kaipaa ostoskeskuksen ihmismäärää kun lähden luontoon. Siksi suositut luontopolut eivät niin kiinnostakaan.

    Ihania syyspäiviä teille!

    VastaaPoista
  2. Heippa! Eksyin lukemaan blogiasi, kun satuin katsomaan oman blogini liikenteen lähteitä ja sinun blogisi mainittiin siellä.
    Olenkin nyt lukenut kaikki tekstisi, kiitos niistä! Tykkään lukea kirjoituksiasi.

    Ihanaa, siunattua syksyä!

    VastaaPoista
  3. Juuri näin Sirkku, Metsä on niin ihana paikka,että siellä voi tapahtua mitä vain.oltiin ystävättären kanssa suolla, siis iiisolla semmoisella, aina otetaan vähän yhteen kun ymmärretään maasto erilailla, kun oltiin rauhoituttu ja pyydetty anteeksi kumarruin poimimaan 3 lakkaa niin poimin kaksi vitosen seteliä samaan aikaan kun ystäväni kaatoi litran verran lakkoja minun ämpäriini, olin aivan hämmennyksissä että rahaakin suolta. tuumattiin että Isä kun näki meidän"keskustelut" niin näytti että tyttäret Minä voin vaikka kylvää seteleitä hehtaarisuolle näyttääkseni olevani olemassa ja hiljentäväni teidät aamen.siunasimme rahojen tiputtajaa että hän saisi takaisin kymmenkertaisesti,jaoin vitoset kummallekin ja ostimme litran jäätelön reissun päätteeksi ja muuten saimme ihan mahottomasti lakkoja täältä eteläsuomesta, olemme kyllä himomarjastajia. Siunausta teidän koko perheelle on ollut kiva lukea elämänmuutoksestanne.tv Anne Rautio

    VastaaPoista
  4. Metsään kannattaa lähteä aina kun vain on mahdollista.

    VastaaPoista