maanantai 25. maaliskuuta 2024

Somalileivät (pitaleivät)


Perheemme kausittainen leipomus on ollut somalileivät, jotka sai nimensä tuttavasomaliperheestä saadun leipäohjeen myötä. Ruoholahdessa asuessamme lasten kavereina oli somalitaustaisia lapsia ja minä ystävystyin heidän äitiensä kanssa. Kerran lapset olivat saaneet kyläillessään näitä vehnäleipiä ja kotiin tultuaan kehottivat minun kysymään niiden reseptiä. En enää edes muista, millä nimellä somalit näitä leipiä kutsuivat, mutta lapset nimesivät nämä mutkattomasti "somalileiviksi".

Ohje on yksinkertainen, mutta valmistus ei ole ihan pikaleivän tekoa. Taikinan kannattaa antaa kohota rauhassa, ettei kohoaminen tapahdu uunissa ja leivät repeydy.

Jauhoina käytetään ihan tavallisia vehnäjauhoja. Hintaa ei leiville tule paljoa. Tein tänään vajaan litran taikinan ja käytin kaupan halvimpia jauhoja. 25 leipää taikinasta tuli ja leipien hinnaksi tuli hiukan yli euron, kun uunin käyttämää sähköä ja leivinpaperia ei lasketa mukaan.

Aloita tekemällä juuri:

1l kädenlämpöistä vettä

puoli palaa hiivaa

2 1/2 tl suolaa

2rkl sokeria

1 muna

reilu loraus ruokaöljyä (esim. rypsi)

vehnäjauhoja sen verran, että seoksesta tulee paksu velli

Liota hiiva veteen. Lisää muna, öljy, sokeri ja suola. Sekoita vispilällä ja lisää jauhoja vähän kerrassaan, jotta saat paksun, tasaisen vellin. Peitä astia löyhästi ja jätä vedottomaan, lämpimään paikkaan pariksi tunniksi.

Kun seos kuplii, ala lisätä jauhoja vähän kerrassaan ja alusta taikina kädellä napakaksi, niin että taikina irtoaa astian reunoista. Peitä taikina liinalla ja jätä kohoamaan kaksinkertaiseksi.

Kun taikina on kohonnut, vaivaa sitä vielä jauhotetulla pöydällä, jotta ilmakuplat rikkoutuvat taikinasta. Kauli taikina n. 1 1/2 cm:n paksuiseksi levyksi. Painele taikinasta haluamasi kokoisella pyöreällä astialla pyörylöitä ja nosta ne leivinpaperin päälle pellille kohoamaan. Käytin tänään murokuppia muottina ja leivistä tuli hyvänkokoisia. Peitä leivät liinalla.

Paista kohonneet leivät uunin keskitasolla 225 asteen lämmössä. Jos haluat, että leivät jäävät sisältä pehmeämmiksi, älä paista niin kauan, että pinta saa väriä. Ovat kypsiä sisältäkin, vaikka pinta jää vaaleaksi.

Leipien täytteeksi sopii makea ja suolainen. Meillä on tänään syöty niitä juuston kanssa, salaatin ja pepperonin ja ajattelin kokeilla myös appelsiinimarmeladia. Voileipägrilli on meillä ahkerassa käytössä ja testaamme myös täytteenä ohuita nakkisiivuja grillatun leivän täytteeksi.

4 kommenttia:

  1. Suosittelisin kuumempaa uunia, ainakin 250 jos ei enemmankin. Saattaa jopa tulla sellainen oikean pitaleivan tasku sinne sisaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos neuvosta! Täytyy kokeilla seuraavalla kerralla. Aika hyvin kuori oli erillään noistakin, jos siis sitä tavoittelee.

      Poista
  2. Kiitos ohjeesta, näitä täytyy kokeilla.
    Tuohon aiempaan postaukseen. Tämä on ollut kallis talvi. Muistanko oikein, että teillä on tulisijat vähäisellä käytöllä? Jos suinkin saatte puut omasta metsästä ilmaiseksi, suosittelen tulisijojen käyttöä, se on selvää säästöä kun ei tarvitse sähköllä lämmittää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä on vesikiertoinen keskuslämmitys, joka toimii puulla tai sähköllä. Sähkön laitan päälle vain niissä tilanteissa, kun en voi vahtia lämmityskattilaa. Lisäksi on keskellä taloa leivinuuni, puuhella ja varaava takka. Omassa metsässä on toki puuta, mutta tällä hetkellä sen hyödyntäminen ontuu, kun ei ole kalustoa ja työkuntoisia puuntekijöitä. Onneksi lähisukulainen myy halkoja edullisesti.

      Poista