tiistai 5. marraskuuta 2013

Täydellisen ihana ilma

Lähihoitajaopiskelijapoika tuli keittiöön ja voihki ääneen, kuinka "hirvittävän huono ilma on ulkona".
Teilasin hänen mielipiteensä oikopäätä.
Keittiön ikkunasta näkyvät torin lehmukset ovat pojan mielestä kuin luurankoja. Minun mielestäni ne ovat veistoksellisen kauniita.
Ulkona tuulee ihan kunnolla ja se on tällä kertaa virkistävän tuntuista, kun ilma ei haise ollenkaan kaupungille tyypillisesti pakokaasuille, vaan raikkaalle merelle.
Lisäksi sataa. Sade on sivuttain hivelevää tihkua, joka vaihtuu välillä kunnon kaatosateeseen. Yhdessä hetkessä sade lakkaa ja maahan jäävät lätäköt väreilevät tuulessa. Sateessa käveleminen on rauhoittavaa, kun ei tarvitse välittää vastaantulevista ihmisistä, vaan saa rauhassa kulkea päämääräänsä. Minulla ei ole täällä kaupungissa ainuttakaan tuttavaa, joka tykkäisi jäädä jutustelemaan vesisateessa.
Eräänä sadepäivänä kävelin Kampista kotiin ja katselin kaihoisasti erään kukkapenkin matalaa pensasta, jonka alla oli ihmisenkontattava kolo. Samassa hetkessä haaveilin sadeyöstä laavussa, havumetsän keskellä.

Tällaisella pilvisellä sadeilmalla myös taivaan katselu on mielenkiintoista. Pilvien muotoa ja kulkua on hauska katsella. Minulle on iän karttumisen myötä tullut suuri huvi pilviä seuraamalla arvella sadealueen laajuutta, sateen kestoa ja pilvien kulkemissuuntaa.

Sumu kruunaa sään kuin sään. Viime aikoina olen saanut nauttia sumuisista aamuista. Sumu on vain niin kaunista. Viime sunnuntaina pyysin miestä lähtemään kanssani kävellen kirkkoon, koska oli niin upea sumu. Ruoholahdesta lähtiessä sumu hälveni ihan silmissä, mutta kun pääsimme Hietalahteen, laivojen ja veneiden ääriviivoja sai ihailla sumuverhon läpi.
Sumu vie minut muistoissa aina lapsuuteen ja syksyiselle kynnöspellolle, jossa talitiaiset hyppelevät ihmeissään mustalla mullalla.

Täällä meren rannalla, Helsingissä, on tänään marraskuun viidentenä päivänä täydellisen ihana ilma: tuulee, sataa vettä, taivas on paksussa pilvessä ja iltapäivä on hämärä. Nautinnollista päivän jatkoa sinullekin, olit sitten tuulessa, tuiskussa tai paisteessa.

3 kommenttia:

 1. Kauneus on katsojan silmässä. Toden totta. Minäkin nautin tänään sateesta kun kävin kaupungilla. Sateenpitävä takki huppuineen piti lämmön sisällä ja veden ulkona. Toisaalta nyt on mukava istua sisällä ja kuunnella tuulen jytinää parvekelaseissa kunhan lasit vaan kestäisivät myrskyt ja mylväykset. Jossakin oń (näillä seuduin) parvekelaseja tippunut aikaisemmin.
  Mukavaa tiistai-iltaa!

  VastaaPoista
 2. Sadetta kyllä nyt tarvitaan ainakin meillä.
  Pohjavesi on niin alhaalla.
  Pitkän kauniin kesän ja syksyn jälkeen on sade piristävää.

  Mukavaa viikkoa sinulle ♥ ♥

  VastaaPoista
 3. Kun on kunnon sadekamppeet, sateessa on mukava olla. Suunnittelin sieneen lähtöä, mutta sitten päivä kului kummasti töitä valmistellessa ja muita hommia tehdessä, joten ulkoilu taas jäi.
  Nautinnollisia sateita. Vesi on kuitenkin tarpeen vielä monilla seuduilla kuivan kesän jälkeen.

  VastaaPoista