lauantai 13. syyskuuta 2014

"Älä kostuta valkijaa"

Iltarukoukset on rukoiltu, iltahalit annettu useampaan kertaan, suukot saatu ja annettu ja levollisella mielellä on pienimmät asettuneet nukkumaan. Minulla on tyytyväinen olo, kun olen saanut viettää pitkästä aikaa kiireettömiä viikonlopun iltoja kotona. Muutama viikonloppu meni yövuoroissa ja silloin tärkeät iltarutiinit muuttuvat karuiksi lauseiksi: "käykää ajoissa nukkumaan, äitin täytyy nyt lähteä töihin, nähdään aamulla".
Isi on kyllä töissä, mutta ruokatunnilla hän kävi kotona syömässä ja se tekee hänen yövuorostaan ihan siedettävän.
Iltarukouksesta muistui mieleeni nuorimman pojan, Miikan, yhtenä iltana kertoma kiitosaihe käydessämme rukoilemaan: " se, että me päästään muuttamaan talolle".
Miikan esittämässä kiitosaiheessa kiteytyy kyllä tällä hetkellä koko perheen päällimmäiset tunteet. Jos aikaisemminkin, niin nyt vasta puheissamme viliseekin ilmaisuja " voidaankos sitten talolla tehdä näin" tai "mitähän me vuoden päästä tänään tehdään talolla - ollaan varmaan puutarhassa".

Vähitellen muuttoon liittyvät asiat näkyvät myös käytännön toimissa. Suurin asia noin kymmenen hengen maallemuutossa on taatusti kaupunkiasunnon tyhjennys ja sen "logistiikka". Siksi jo hahmottelen mielessäni strategioita ongelmakohtien ratkaisemiseksi ja vähitellen alan hoitaa niitä käytännön asioita, jotka voidaan jo etukäteen, ennen ensi kesää, tehdä. Haaveilen ainakin yhdestä pakettiautokuormallisesta, jolla hoidetaan jo etukäteen täältä pois ne tavarat, joita emme täällä enää tarvitse.
Minulle hyvin merkittävä asia on myös tietoisuus siitä, että ensi keväänä, jos Luoja suo ja elämme, laitamme ainakin perunat maahan. Eilen tein tästä "tikusta asian" ja soitin Kuopion Veljelle ja pohdiskelimme ihan savolaiseen tyyliin, puolin ja toisin asianhaaroja punniten, mille puutarhan läntille olisi perunamaa soveliainta laittaa. Siinäpä sitten tekin, lukijaparat, saatte uupumukseen asti lukea multatouhujen autuudesta. Voi veikkoset sentään, kuinka tästä tuleekaan mukavaa, jos sitä vaikka pääsee peltotöihin vielä!

Kaupungin ääniä kuulostelee nyt toisella tarkkuudella. Viimeinen syksy kaupungissa. Lehmusten lehtien ripinä jalkakäytävän kiveyksellä voimistuu päivä päivältä lehtimäärän lisääntyessä. Tuulen kuljettaessa lehtiä parvekkeemme edustalla kuuluu parvekkeella istuessa lähes miellyttävä luonnon ääni. Lehtien äänen kauneus rikkoutuu, kun jalkakäytävällä kulkee sadat ja sadat ihmiset ja eri kielien sekamelska kantautuu korviin. Eräänä päivänä niitä ääniä kuullessani huomasin ajattelevani, että ensi syyskuussa istuessani talon takakuistilla, kulkee kuistin ohi ehkä naapurin kissa, saattaa hyppiä orava ja ainakin kirmaa lauma omia lapsia.
Joku kysyi minulta, mitä mahdan ikävöidä maallemuuton jälkeen. Sitä en vielä tiedä, mutta se on varmaa, että tätä ihmispaljoutta en tule ikävöimään. Ystävät, naapurit, sukulaiset ja satunnaiset pistäytyjät täyttävät aivan varmasti sitä kyseenalaista tyhjiötä, jonka Helsingin keskustan tuntuman väkimäärä jättää. Sanon: aika aikaa kutakin.
Olen kai tulossa vanhaksi ja kaipaan enemmän hiljaisuutta.


Inkerinsuomalainen mummo vanhainkodista sanoo riemastuttavasti, kun pyytää jättämään huoneensa eteiseen yöksi valon palamaan:
-"Älä kostuta valkijaa".
Joka kerta tuo lause sykähdyttää. Pidetään mekin lamppu palamassa.

9 kommenttia:

 1. Tosi ihanaa lueskella, miten Isä teidän perhettä johdattaa :)

  VastaaPoista
 2. Haaveilu ja suunnittelu on ihanaa. Konkreettisten järjestelyjen tekeminen samoin. Suuren perheen muutto ei ole kädenkäänteessä tehty ja hyvin suunniteltuhan on jo puoliksi toteutettu. Muistan viimeisimmän muuttomme, jota tein tavaraa eritavoin vähentämällä lähes neljä kuukautta. Osa myyntiin romunkerääjälle, osa lahjoitettiin, osa kierrätykseen ja osa kaatopaikalle, sekä tietysti loppujen pakkaus mukaamme. Koska muutimme reilusti pienempään, piti todellakin kolmanneksesta luopua. Muistan istuneeni pienten lastenkenkien keskellä muistellen ja pakaten. Itse asiassa olen edelleen iloinen, että käytin kaikkeen niin paljon aikaa. Perheen elämä ei häiriintynyt hommasta, eikä kiirettä tullut. Muuttokin meni hienosti, koska käytimme osaavaa muuttofirmaa. Mukavaa suunnitteluaikaa teidän perheelle!

  VastaaPoista
 3. Ihana, tunteita sisältävä teksti! Minä ainakin mielelläni luen perunan istutuksesta ensi keväänä. Niin, ja tuo "Älä kostuta valkijaa"...... hyvä ohjenuora todellakin elämän kaikilla osa-alueilla. Pidetään lamppu palamassa. Kiitos blogistasi.

  VastaaPoista
 4. muutto lähenee :) joka päivä varmaan tulee ajateltua,ensi syksynä....tai tämä on viimeinen kerta tätä päivää kaupungissa.Ihana tunne ja ajatus,ihana suunnitella tulevaa! Voimia sinne ja nauttikaa tästä syksystä...

  VastaaPoista
 5. Ihanaa lukea näitä innostuneita muuttoajatuksia! Minä olen tosi iloinen ja myös innoissani siitä että viimeinkin pääsette sinne! Talvi kuluu ihan hujauksessa! Tuo Jutan kertoma rauhassa pakkaaminen kuulostaa tosi hyvältä, varmasti teidän tilanteessa hyvä ajatus, kun on paljon porukkaa ja tavaraa lähdössä uuteen kotiin.

  VastaaPoista
 6. Maalla on mukavaa. Tosin asumme tavallaan kaupungin lähiössä, koska meitlä on vain lähikaupungin keskustaan noin 13 kilometriä. Ja tähän lähistölle on kohonnut kymmenen vuoden aikana taloja kuin sieniä sateella. Silti meillä asutaan kuin maalla aikanaan...paitsi nykyajan mukavuuksin.
  Toiveikasta muuton odotusta ja Jumalan siunausta ja varjelusta elämään.
  Juutalaiset sanovat "ensi vuonna Jerusalemissa", Te ensi vuonna maalla.

  Monta lasta on jo lähtenyt kotoa "maailmalle". Montako vielä lähtee opiskelemaan ensi kevään jälkeen ja moniko on muutossa mukaan uuteen kotin.
  Miten pitkä matka siellä on kouluihin? Kuljetukset? Monet käytännön jutut tulevat varmasti mieleen ja hoidettavaksikin talven mittaan.

  VastaaPoista
 7. Mukavaa lukea suunnitelmistasi. Käytännön neuvo perunamaalle: Jos se aurataan suoraan vanhan nurmen päälle, maassa on todennäköisesti runsaasti sepän toukkia. Ne tuhoavat perunasadon - kokemusta on! Eli mieluummin alueelle, joka on ollut viljelyssä jo aiemmin, edellisenä kesänä.

  VastaaPoista
 8. On se vaan niin mukava lukea suunitelmiasi.
  Teillä on suuri muutos edessä ja niin toiveekkaasti sitä odotatte.
  Kaikkea hyvää teille kaikille, varmasti tulee kaikki menemään hyvin.♥

  VastaaPoista