torstai 8. kesäkuuta 2017

Lautakankaan pähkinäleipä

Pähkinäleipää toiset sanovat kakuksi. Pähkinöitä, hedelmiä ja siemeniä leivässä on enemmän kuin jauhoja ja muita viljatuotteita. Jos käytät jauhoina ruisjauhoja, tekee mieli sipaista leivän päälle voita ja lisätä juustoviipale. Spelttijauho on kuitenkin maittavin jauho, mutta grahamjauhollakin onnistut.
Tällä ohjeella n.20X30 cm:n uunivuoka on sopiva, ohjeen puolittamalla sopiva paistovuoka voisi olla vaikka piirasvuoka leivinpaperilla vuorattuna.

4 munaa
3 rkl hunajaa
1½ dl kaurahiutaleita (tai spelttihiutaleita)
2 dl spelttijauhoja
600-700g erilaisia pähkinöitä, taatelinmurusia, kuivattua luumua pieneksi leikattuna, kuivattua aprikoosia paloina, rusinoita, yksi omena kuorittuna ja kuutioituna, auringonkukansiemeniä, kuivattuja marjoja halutessasi (itse en ole käyttänyt)
100g voita sulatettuna

Vatkaa munat ja hunaja. Vatkaaminen onnistuu myös vispilällä - et tarvitse välttämättä sähkövatkainta. Lisää pähkinä-hedelmäseokseen hiutaleet ja jauhot. Lisää munaseokseen sulatettu voi ja pähkinäjauhoseos. Sekoita taikina nopeasti sekaisin.
Levitä takina leivinpaperilla vuorattuun uunivuokaan tai piirasvuokaan. Tasoita pinta.
Paista uunin alatasolla 180 asteessa noin puoli tuntia. Seuraa pinnan väriä, hunaja polttaa helposti leivonnaiset.

Jos säilytät leipää yli kaksi vuorokautta, leikkaa se annospaloiksi kannelliseen rasiaan ja säilytä jääkaapissa.

Pähkinöitä ei tarvitse pieniä, jos syöjillä on hampaat.

Leipä on joka kerralla erilaista, kun raaka-aineina käytetään kaapin löytöjä. Mantelirouheet ja -lastut käyvät hyvin samoin erilaiset leseet ja rouheet.

1 kommentti:

  1. Maukasta varmaan! Ja kaapin löydöt tekevät leivän joka kerta erilaiseksi.
    En minäkään taida saada asamnlaista uudelleen, aina joitain variaatioita tulee.

    VastaaPoista