Mutta suurin ongelma on oikeastaan ollut se, että keittiössä on ollut saatavilla ihan liikaa astioita ja se taas on johtanut siihen, että esimerkiksi puhdas vesilasi otetaan puolihuolimattomasti lähes jokaiselle hörppykerralle. Muutamat vanhimmista pojista ovat jo pidemmän aikaa markkinoineet meille systeemiä, että jokaisella on omat nimikkoastiat ja jokainen tiskaa omat astiansa. Luin asian tiimoilta myös iltapäivälehdestä jutun, jossa perheenäiti taltutti keittiökaaoksen samaisella tekniikalla.
Toissapäivänä tartuimme toimeen. Jokainen valitsi itselleen mieleiset astiat ja ne laitettiin keittiön astiakaappeihin nimikoidulle paikalle. Ylähyllylle varasin pinon vierasastioita ja kaikki muut pakattiin laatikoihin ja vietiin vanhaan taloon. Mitään hienoa kallista astiasarjaa meillä ei ole koskaan ollut. Valtaosa astioistamme on kirppisostoksia, roskisdyykkauksia tai tässä talossa jo valmiiksi olleita astioita.
Roskisdyykatuista voisi mainita sen verran, että kaupungissa asuessamme löytyi usein roskahuoneesta kokonaisten kuolinpesien irtaimistoja, kun niitä ei oltu ymmärretty viedä parempaan kierrätykseen. Ruuanvalmistusastioita, käyttöastioita, puhtaita, mankeloituja lakanapinkkoja, mattoja, valaisimia, koriste-esineitä, peilejä ja kaikkea mahdollista kodin tavaraa löytyi roskahuoneesta. Puhdistamisen jälkeen ne olivat täysin käyttökelpoisia.
Parin päivän kokemuksen perusteella on jo selkeästi nähtävillä, että tiskikaaos on helpottanut. Suihkepullossa on valmis laimennettu tiskiaineliuos omien astioiden pesua varten. Astiat voi valuttaa kuivauskaapissa ja nostaa sitten astiakaapin hyllylle omalle paikalleen. Ruokailuvälineet menee yleiseen tiskiin ja toki jos koneessa on tilaa ja jonkun kahvimuki kiireessä jäänyt pesemättömänä pöydälle, nostan sen koneeseen. Tarkoitus ei ole nipottaa, vaan tehdä asioita kaikille helpommaksi.
Pelkkä käyttöastioiden karsiminen näkyy keittiön yleisilmeessä. Työtaso, jossa jokainen tekee voileipänsä, on tilava ja siisti, kun pöydän kulmalla ei enää notku puolimetrinen pino puhtaita leipälautasia. Tiskipöytä ja sen ympärillä olevat työtasot eivät edes ruuanlaiton jälkeen enää ole masentavien kasojen täyttämiä. Kun tiskialtaisiin ei enää kerry likaisia ruokailuastioita, on ruuanlaittovälineiden ja kattiloiden pesu helpompaa ja nopeampaa ja niitä tulee tiskattua myös ruuanlaiton lomassa.
Astiakarsintaa tehdessä löysin ihmeekseni yhden keittiön laatikon, joka oli vielä äitini emännyyden jäljiltä. Laatikossa säilytetään pakastuspusseja, kelmua ja leivinpaperia ja huomasin, että en ollut siivonnut sitä muuttomme yhteydessä. Nyt sekin tuli tehtyä. Seuraavana täytyy tyhjentää ja puhdistaa ikävä kulmakaappi, joka oikeastaan saisi olla tyhjillään, koska se on ihan mahdottoman epäkäytännöllinen. Ovi on pieni ja kapea ja kaappi on keittiön kaapiston kulmassa. Hyllyt ovat matalat ja kaapin perukoille et yletä muuten kuin jos kädessäsi on jotakin kättä pidempää.
Aikaisemmin valitsin kahvimukini aina fiiliksen mukaan. Välillä käteen tarttui lehmämuki, välillä pieni ja kaunis sinikultainen, käsinmaalattu, välillä iso jämerä savimuki. Vakiokahvimukini on tällä hetkellä se kirppikseltä löydetty sinikultainen, mutta mikä estää välillä käymään vanhassa tuvassa vaihtamassa uuteen mieleiseen.
Kuulostaa oikein hyvältä ratkaisulta! Arvaisin, että kummasti myös vähentää halua käyttää milloin mitäkin astioita puolihuolimattomasti, kun ne pitääkin itse pestä... =D Muutenkin tuo, että on vain vähän astioita (tai mitä vain tavaroita) helpottaa elämää tosi paljon.
VastaaPoistaMeillä oli käytössä (silloin kun lapset vielä asui kotona) puiset pyykkipojat, joissa luki nimet. Ne sitten laitettiin mukin reunaan kiinni ja sama muki sai olla käytössä pidempään. Keksin tämän tosin vasta aika myöhäisessä vaiheessa, eli ei ehtinyt olla meillä kauaa käytössä. Mutta tyttäreni on ottanut saman systeemin käyttöön omassa kodissaan, jossa on usein paljon kavereita kahvittelemassa.
Meillä on edelleen yhdelle "vakiotutulle" eli meillä paljon kyläilevälle miehen kaverille oma pyykkipoika, jota hän ihan oma-aloitteisesti myös käyttää. Oikeasti kätevää, sillä kahvikuppeja on välillä aika paljon pöydillä pyörimässä, kun porukkaa lappaa täällä koko ajan ja aina on kahvit tulilla. Kun laitan muut kupit koneeseen, jätän hänen kuppinsa vielä pöydälle (koska muut vain kävivät, mutta tämä yksi tyyppi vielä jää), koska tiedän, että tulee illan mittaan vielä kuitenkin kahville.
Tuo on hyvä kun löytää omaan perheeseen sopivan systeemin. Meillä toimii se että astioita ei edes laiteta altaaseen vaan koneeseen heti kun ovat likaisia. Kone pyörii joka päivä, vähän vajaanakin ja tyhjennän sen aamulla kun odotan teeveteni kiehumista. Nyt uuden koneen kanssa homma on vielä helpottanut koska kone avaa itse luukkunsa on ohjelma on lopussa ja astiat kuivuvat sitten yön aikana hyvin kun kone on ollut illalla päällä.
VastaaPoistaMeidän taloudessa on niin kauan kuin ollut tiskikone, sitä käytetty. Heti ruokailun jälkeen astiat löytävät koneeseen. Vain käsinpestävät pannut ym. saavat oman käsittelynsä. Ei ole mitenkään vaikeaa. Kun täällä pk.seudulla joutuu maksamaan vedestä mennen tullen, niin konepesu on taloudellisempaa. Olin joskus kylässä tuttavalla, joka tiskasi käsin, vaikka oli kone. Lisäksi hän sairasti usein huuliherpestä. Hänen luonaan kahvitellessa sain saman herpeksen kahvikupeista, onneksi vain tuon ainoan kerran. Siis tiskiveden kuumuudellakin on puolensa. Meillä on vain konepesun kestäviä ruokailuastioita.
VastaaPoistaOletko keksinyt mitään käyttöä tuolle kulmakaapille, jossa kapea ovi? Oletan että meillä samanlainen. Sinne pitää suurinpiirtein kontata, että jotain löytää. Ainakin työntä pää pitkälle kaapin sisälle. :) Tosin siellä kaikkea mitä ei tarvita. Kamalaa.. Mutta kun se kaappi on niin hankala, sinne on tullut laitettua kaikkea "jos joskus tarvisin". Kuulosti niin ihanalta tuo tavaroiden karsiminen. Iski kipinä, josko itsekin. Jossain vaiheessa. :)
VastaaPoistaHIenoa, että olette keksineet keinon helpottaa hommaa.
VastaaPoistaKaappien siivous ja tavaroiden lajittelu meneillään täälläkin.