torstai 30. tammikuuta 2014

Konservatiivisia kotihommia

Vietän kotiaamua pienen Saara-piipertäjän kanssa. Kun Kaisa kuntoutui tänä aamuna lähtemään flunssan jälkeen kouluun, on Saara vuorostaan kurkkukivussa ja nenäntuhinoissa. Ounastelin jo yöllä Saaran olevan sairastumassa, kun itki unissaan pariin otteeseen. Tauti vaikuttaa onneksi kesyltä talviflunssalta yskineen ja nuhineen. Hoitokin menee perinteisen kaavan mukaan: mielijuomia, naposteltavia ja muutenkin sellaista syötävää, mitä tekee mieli. Mieto kipulääke tarvittaessa ja sisälläoloa kunnes oireet helpottuvat. Leppoisa mieli ja kivat leikit nopeuttaa myös lapsen paranemista.

Isi on käymässä Peijaksen sairaalassa lonkkanivelkontrollissa. Uutiset olivat huojentavia. Vaikka keinonivelestä liukenee metalleja verenkiertoon, ei proteesien vaihtoa edes harkita, vaan tilannetta seurataan verikokein ja magneettikuvauksin. Hyvät uutiset antavat isille työrauhan eikä näillä näkymin loppukesän 2015 eläkkeellejäämisajankohtaan ole tulossa mullistavia muutoksia.
On se vain tätäkin asiaa ajatellessa mielenkiintoista havaita, että tuttu, konservatiivinen, tavallinen arkielämä on kaikkein mieluisinta, jos saa itse valita. En yhtään kaipaa vauhtia, jännittäviä tilanteita tai suuria muutoksia. Kun on muutosten aika, pidän siitä, että niihin on ollut aikaa valmistautua.

Suuria muutoksia ei ole ollut huushollihommissanikaan. Lapset vihjailevat tiskikoneesta jo niin vakuuttavasti, että seuraavan löysän rahan ilmaantuessa alan olla kypsä soittamaan kodinkoneliikkeeseen. Käsin tiskaaminen on aika terapeuttista, kun voi sitä tehdessään ajatella rauhassa omiaan, mutta liian terapeuttiseksi se homma alkaa käydä sitten, kun jää paljon muuta tärkeää tekemättä.
Pyykkiasioista en nyt puhu mitään. Onneksi pyykkikone hoitaa osuutensa mallikkaasti. Suurta iloa ja vaihtelua pyykkiasioihin tuo yhdeksääkymmentä lähentelevä naapurin pappa, joka soittaa silloin tällöin:
"Jo ois pyykkipytty täynnä." Naapurin pappa sen kuin vain tulee suloisemmaksi vanhetessaan. Näkisittepäs hänen hymynsä, kun hyvästelen hänet ovelta pyykkipyttyä hakiessani ja sanon hänelle:
- "Voi hyvin, kullanmuru."

Voikaapa tekin, kullanmurut, oikein hyvin. Rukoilen joka päivä, että Taivaan Isä pitää teistä huolta.
Meistä täällä on pidetty myös ihan huippuhyvää huolta.

6 kommenttia:

 1. Tuohon tiskikoneasiaan pitää ihan kommentoida. Teillä sille lienee runsaasti käyttöä. Millaiset valintaperusteet koneellesi ovatkaan?

  Tuli siitä mieleen kun eilen ensimmäisenkerran testailin omaa tiskikonettani, olenhan vasta puoli vuotta sen omistanut. Kone on viisas ja osaa itse katsoa onko astiat likaiset, paljonko niitä on ja sen mukaan valitsee lämpötilan ja vesimäärän. Ohjelman pituus vaihtelee 30 minuutin ja 167 minuutin välillä. Kun eilen pesin minun "molemmat kaksi lautasta ja yhden juomalasi", niin ohjelma kesti 111 minuuttia. Olin äimänkäkenä. Uusi kone tiskaa kahta lautasta kaksi tuntia ja käyttää toista ämpärillistä vettä. Ja pisin eco-ohjelma kestäisi kolme (3) tuntia.

  Mahtais sillä vauhdilla teillä kone kurnuttaa vielä puoleen yöhön päivän tiskejä pestessään.
  Taidan käyttää vain 30 minuutin pikapesua tai sitten jatkan käsitiskeillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Käytäntö on osoittanut, että on hyvä, jos tiskikoneesta löytyy lyhytohjelma, tavallisen tiskin ohjelma ja 95 asteen "keittopesu". Lyhytohjelmaan ei kannata laittaa tiskiainetablettia, koska se ei ehdi liueta kunnolla. Yllättävän vähällä konetiskijauheen määrällä saa esipestyt astiat puhtaaksi. Iso asia on, että koneessa on mahdollisimman hiljainen ääni, koska nukumme olohuoneessa ja keittiö on siellä nurkan takana. Minulle riittää siis varsin vanhanaikainen perustiskari, koska käytännössä tarvitsen vain noita kolmea ohjelmaa. Teen varmaan samalla tavalla kuin pyykkikoneen kanssa, että soitan tuttuun liikkeeseen ja pyydän toimittamaan myyjän valitseman koneen kotiin laskun kanssa.

   (Niinkuin olet huomannut, Anitta, on kylässäpoikkeamiseni hiukan siirtynyt. Olet kyllä ollut mielessä monena päivänä ja kannan huonoa omaatuntoa täyttämättömistä lupauksista.)

   Poista
  2. Kiitos vastauksestasi. Tuo oli hyvä tieto, että lyhytohjelmaan ei kannata laittaa tiskiainetablettia. Mun koneessa on 70 astetta maksimilämpötila.

   Älä kanna murhetta kyläilystä. Kiva olisi kun ehtisit, mutta ymmärrän hyvin, että sinulla on monta menoa ja arki pyöritettävänä. Ihaillen seuraan myös opiskelusi etenemistä.

   Poista
 2. Muistelen kaiholla niitä aikoja, jolloin koneet normaalistikin pesivät täyden kierroksen vain tunnissa tai allekin sen. Ja koneet liitettiin lämpimään veteen. Kun meille tuli keittiöremontin yhteydessä uusi kone, huononi pesutulos ja piteni pesuaika. Käytän yhtä ohjelmaa, joka kestää noin 144 minuuttia, mutta odotan aina, että kone on täynnä tavaraa. Onneksi se on hiljainen. Kovin ääni syntyy siitä, kun pesuainetabletti kolahtaa laatikostaan.
  - Kiitos Sirkku huolenpidostasi ja muistamisesta. Hyvin on täälläkin voitu, nyt taas kun isäntä on tervehtynyt.

  VastaaPoista
 3. Oi kiitos oikein paljon! Omistin vähän itselleni tuota rukous-tarjousta!

  VastaaPoista
 4. On mukavaa, kun lonkat ovat kunnossa ja pääsee kunnolla liikkumaan eikä ole huolta nyt niistä. Taivaan Isälle siis kiitos ...
  - Ystäväni sai juuri keinonivelet sormiinsa. Leikkaus meni hyvin. Vaan toipumisaika pienten lasten äidillä on rankkaa.

  VastaaPoista