torstai 27. marraskuuta 2014

Puhtaita röörejä

Vuokralla asumisessa on aika paljon hyviäkin puolia. Näinä viikkoina  ne puolet konkretisoituvat taloyhtiössämme. Ennen joulua puhdistetaan koko taloyhtiössä ilmastointikanavat ja painehuuhdellaan viemärijärjestelmä. Lisäksi rappujen ala-aulat maalataan.

Tänä aamuna meille tultiin puhdistamaan ilmastointikanavia. Se homma oli vaatinut etukäteisvalmisteluja ja niiden ansiosta meidän sauna on nyt tyhjä kaikesta siitä tavarasta, mikä on siellä ollut viime keväästä lähtien. Saunan tyhjennys ei kyllä ratkaissut itse ongelmaa, koska liinavaatteet, jotka olivat saunassa, ovat nyt säkeissä hierontahuoneen nurkassa. Se ei luonnollisestikaan voi olla kovin pitkäaikainen ratkaisu, koska huone on työhuoneeni.
Toissapäivänä miehen kanssa saunaa raivatessani hiipi mieleeni orastava ajatus sen urakan suuruudesta, mikä nykysuunnitelmien mukaan meillä on ensi kesänä edessä. Lähinnä suuria kysymysmerkkejä näin edessäni, en kokenut ahdistusta enkä paniikkia.

Joulukuun alkupäivinä, juuri sopivasti ennen yövuorojeni alkua, on vuorossa viemäreiden painehuuhtelu. Sitä varten lattiakaivot ja viemäriaukot täytyy peittää töiden ajaksi paksuilla rievuilla ja painoilla. Pesukoneita ei saa työn aikana käyttää.
Painehuuhtelu tehdään taloyhtiössä toistuvasti tapahtuvien viemäritukosten ja vesivahinkojen takia.

Saara kyselikin tänä aamuna työmiehien ahkeroimista katsellessaan, että "joudutaanko me maksamaan tuo työ". Selitin, että vuokranmaksussa kyllä, mutta varsinaisesta työstä meille ei tule laskua.

Olin jo jännityksellä odottanut kirjettä ensi vuoden vuokrankorotuksesta. Huojennus oli suuri, kun saimme tiedon, että vuokramme nousee maaliskuun alussa vain kolmella kympillä. Korotuksen jälkeenkin vuokra jää nipinnapin alle 1500 euron. Vuokraa voidaan pitää kohtuullisena, koska siinä on mukana vesimaksu. 11-henkisessä perheessä vesimaksu olisi merkittävä lisä vuokran päälle.

Nyt kun sauna on ollut kokonaan pois käytöstä eikä meillä ole kuivausrumpua, kuukausittainen sähkölasku on ollut hiukan yli satasen. Kertaviikkoisella saunomisella sähkölasku nousee noin 120 euroon. Sähkönkulutus on meillä aisoissa, mutta sähkön säästämiseksi teemmekin lähes kaiken mahdollisen.

Kun ilmastointikanavien puhdistuksen vuoksi piti raivata esteetön kulku jokaiseen huoneeseen ilmanvaihtokanavien läheisyyteen, niin nytpä voisi hyödyntää raivatun tilanteen ja riipaista vaikka vähän perusteellisemman siivouksen. Idea tuntuu nyt hyvin houkuttelevalta, koska minulla on täällä lomalla oleva auttamishaluinen mies ja allakassani ei ole mitään merkintöjä tälle päivälle!
Huutomerkki lauseen perässä tarkoittaa sitä, että rauhassa siivoaminen on niin mukavaa.

5 kommenttia:

 1. Hei Sirkku, pitkästä aikaa kävin lukemassa blogiasi. Voi teillä ei ole enää pitkä matka kesään. Tunnen tunteesi ja ihana kun olet perustanut hierontayrityksen. Asioilla on tapana järjestyä. Löysin lopulta paikan isosta maatalosta (isäntä jäännyt leskeksi), joka oli emäntää vailla. Tulen taas uudestaan lukemaan. T. Maiju

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi Maiju, Maiju! Olen niin yrittänyt saada sinua "kiinni". (Oletan sinun olevan Kanttarelli- Maiju.). Olisitko niin ystävällinen, että nappaat tuosta firmani logon kautta yhteystiedoistani sähköpostiosoitteeni ja laitat minulle viestiä? Minun on monena päivänä oikein sydäntä särkenyt, kun olen ajatellut, mitä sinun elämääsi mahtaa kuulua. Viimeksi eilen.
   Jo nuo kuulumisesi kuulostaa niin hyvältä!

   Poista
 2. Hui mikä vuokra. Ihan mielellään lyhentää taas asuntolainaa ja nauttii elämästä täällä kaukana Kehä kolmosen oikealla puolella. Oli kyllä elämämme järkevin teko lähteä sieltä, vaikka työmatkaan meneekin päivässä vähintään 5 tuntia.
  Pitäisikin ihan mielenkiinnosta laskea, mitä asumiseen menee kuukaudessa. Sen tiedän, että lainoja lyhennetään vajaalla tonnilla. Toki tuleehan siihen sitten kaikki muu päälle. Ihan mielenkiinnosta, paljonko saa neliöitä tuolla vuokralla?

  Kaima

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on 105,5 neliötä. Parveke, jossa ei ole parvekelaseja, tuo lämpimällä kesällä 18 lisäneliötä asuintilaa, talvella kyseenalaista varastointitilaa. Kyseenalaista siksi, että kerrostalon kakkoskerroksen parvekkeelta on aika avonaiset näkymät Ruoholahdentorille ja parveke näyttää kovin helposti törkypesältä, kun siellä on sekalainen valikoima pyykki- ja tuuletustelineitä ja maallemuuttoa odottavaa tavaraa.
   Kun tasan 20 vuotta sitten muutimme tähän kotiin, kun talo valmistui, emme arvanneet, että viihdymme täällä näin pitkään. Joka tapauksessa rohkeutemme asuntolainaan ei silloin riittänyt. Pieni riskinotto olisi ehdottomasti kannattanut.
   Aikuisia lapsia kannustan suuntautumaan omistusasunnon hankkimiseen.

   On mahdollista, että maallemuuttomme jälkeen vuotuiset asumiskustannuksemme ovat samaa luokkaa kuin täällä kuukaudessa. Jos vain jaksaa mättää puita lämmityskattilan alle, ovat Lautakankaan talon kulut aika pienet.

   Poista
 3. teillä on ihana koti ja hyvällä paikalla kaiken lisäksi! vuokra on korkea,mutta niinhän se taitaa muutenkin siellä kaupungissa olla...

  VastaaPoista