Talkkuna on perinteinen, ravintorikas suomalainen viljatuote. Talkkunajauhossa on paljon ravintokuitua ja proteiinia. Jos valmistusaineena on käytetty kuorineen paahdettua kauraa, talkkunassa on paljon myös betaglukaania.
Talkkunaa voi käyttää leivonnassa, mutta ehdoton suosikki on talkkunan ja marjojen yhdistelmä. Talkkunahyve syntyy vaahdotetusta kermasta, rahkasta tai jugurtista, johon lisätään marjoja tai hilloa ja talkkunajauhoa.
Loppukesän herkku, mustikkapöperö eli mustikkamunttu, tehdään taas mustikoista, talkkunasta ja maidosta.
Tämänkertaiseen talkkunahyveeseen vaahdotin 4dl kuohukermaa, 2tl vaniljasokeria ja 1/2dl sokeria.
Kotitekoista puolukkahilloa lisäsin 2dl ja talkkunaa sen verran, että sekoitettuna sain paksun "hutun".
Happamat marjat, kuten puolukka, karpalo ja viinimarjat ovat talkkunahyveessä parhaimmillaan.
OIKEIN RAUHALLISTA JA SIUNATTUA PÄÄSIÄISEN
VastaaPoistaAIKAA TEILLE
Meillä päin talkkuna on piepo!
VastaaPoistaTulipa tästä hyvä mieli. Mustikkapöperöä olenkin maistanut ekan kerran juuri kangasniemeläisen tekemänä ;) ja tuskin muiden kuin tämän henkilön tekemää olen koskaan vuosien mittaan syönytkään!
VastaaPoistaKovasti jo ajatukset on uudessa mustikkasadossa. Saa nähdä, kuinka tällainen talvi vaikuttaa metsämarjasatoihin. Tokihan kukinta ja riittävä sade kasvukautena merkitsee myös paljon.
PoistaEtelä-savolaiset ovat aina olleet marjaihmisiä. Onneksi tuo taipumus on heräämässä myös nuoressa polvessa.
Maukasta tuo pöperö ym.
VastaaPoistaSiunauttua pääsiäistä koko porukalle
Siunausta myös sinulle, Pappilanmummo!
Poista