tiistai 12. maaliskuuta 2013

Rukous

Kirjahyllystämme löytyy mielenkiintoinen kirjasarja "Iso Raamatun tietosanakirja". Esimerkiksi hakusanan "rukous" kohdalta löytyy jokainen Raamatun kohta, jossa rukous mainitaan.

"Rukous varsinaisessa mielessä edellyttää uskoa persoonalliseen Jumalaan, joka kuulee ihmistä ja puhuu hänelle. Rukous on ilmaisu Jumalan ja ihmisen välisestä yhteydestä. Rukous tekee tämän yhteyden tietoiseksi ja antaa sille sisällön. Rukouksessa ihmisen tarpeet ja asenteet muotoutuvat sanoiksi, joitten kautta hänen jumalayhteydestään tulee syvästi persoonallinen minä-sinä-suhde. Mutta rukous saattaa ilmetä myös sanattomana hiljentymisenä Jumalan edessä. Room.8:26.
Jos rukousta tarkastellaan sisällöllisesti, huomataan sisällön olevan monivivahteinen. Rukous voi olla pyyntö. Tällöin joko pyydetään ymmärrystä toimia oikein tai anotaan Jumalan tarttuvan asioitten kulkuun tavalla tai toisella.
Esirukouksella on tärkeä sija. Esirukouksessa ei ole kysymys omista tarpeista, vaan toisten. Se on pyhää palvelusta lähimmäisen hyväksi.
Kiitosrukousta leimaa kiitollisuus kaikesta saadusta. Se on ihmisen kiitos Jumalalle rukousvastauksesta, Hänen avustaan, Hänen lahjoistaan.
Ylevin rukouksen muoto on ylistys. Ylistys on Jumalan kunnioittamista. Ylistyksessä Häntä korostetaan sinä, mitä Hän on itsessään, sellaisena kuin luonto, historia ja oma kokemus Häntä heijastavat.

Rukous
1) Missä tulee rukoilla?  - Joka paikassa, 1.Tim.2:8
2) Milloin tulee rukoilla? - Aina, Luuk.18:1
3) Missä asioissa tulee rukoilla? - Kaikessa, Fil.4:6
4) Miten tulee rukoilla? - Jeesuksen nimessä, Joh.14:14"
(Kursiivi teksti suora lainaus.)

Raamattu kehottaa meitä rukoilemaan kuin lapsi. Oletko koskaan kuunnellut lapsen rukousta Taivaan Isälle?
Lapsi kertoo asiansa koruttomasti ja kaunistelematta. Lapsi puhuu suoraan, eikä arkaile mainita vähäpätöisintäkään asiaa, joka hänen mieltään askarruttaa.

Esirukous on sellaisen avun tarjoamista, jota ei voi korvata millään muulla toimella. Monessa tilanteessa esirukous onkin ainoa tapa auttaa jotakin ystävää.

Viime aikoina minua on ihastuttanut ajatus ja tieto, että Jeesuskin rukoili paljon. Jeesus tuli ihmiseksi niin täydellisesti, että vaikka Hän oli koko ajan myös itse jumaluus ja Jumala, Hän tarvitsi ihmisenä elääkseen myös rukousta.

Blogin kirjoittamisen aloittaminen toi elämääni myös ihan uuden ulottuvuuden. Kun kirjoitan täällä Taivaan Isän johdatuksesta tai henkilökohtaisen Jumalasuhteen tärkeydestä, lähetän tekstini rukouksin matkaan. Pyydän, että Taivaan Isä puhuttelee lukijoita.
Hyvin usein blogituttavien tekstejä lukiessani muistan heitä rukouksissani. Joskus joku henkilö blogin välityksellä jää pitkäaikaiseksi esirukousten aiheeksi.
Kun jollakin blogituttavalla on elämässä vaikeuksia, rukoilen apua ja johdatusta. Silloin tällöin joku lukija ottaa yhteyttä ja pyytää esirukousta asioittensa puolesta.

Tänä iltana rukoilen Jeesuksen nimessä, että Jumalan apu tulisi hyvin selkeänä ja konkreettisena näkyviin niiden ihmisten elämässä, jotka tuskailevat arkisten ongelmien kanssa. Että Jumalan apu näkyisi niin selvänä, että usko Jumalan kaikkivoipaisuuteen vahvistuisi näiden ihmisten kohdalla.

Monella on viime aikoina ollut alakuloinen ja apea mieli. Näennäisesti kaikki asiat ovat ihan ok, mutta elämänilo ja energia suunnitella uutta ovat poissa. Päivittäisistä askareista on muodostunut sarja "pakkoliikkeitä", jotka kyllä suoritetaan rutiinilla, mutta tunto on turtana ja mikään ei enää tunnu sykähdyttävän. Ei nyt ihan elämä ahdista, mutta ei kyllä nauratakaan.
Rukoilen näiden ystävien puolesta, että Jumala koskettaa heidän elämäänsä niin selvästi, ettei heille enää jää epäselväksi, kuka on asioihin puuttunut. Jumala tekee ihmeitä myös elämän tällä osa-alueella ja ne ihmeet ovat todellisia ja näkyviä.

Rukoilen myös niiden puolesta, jotka haluavat vastaanottaa Jumalan apua sairauksiinsa.
Kun aikanaan Jeesuksen luo tuotiin sokea, ei kenellekään ollut epäselvää, mikä miestä vaivasi. Jeesus kuitenkin kysyi mieheltä, "mitä haluat minun tekevän sinulle?" Aika nöyrältä tuntuu sokean vastaus: "että saisin näköni jälleen."
Tuodaan luottamuksella Jumalan eteen sairaudet, joihin haluamme apua.

Kaikkeuden Luoja, iankaikkinen Isä on kiinnostunut meistä ja elämästämme ja haluaisi olla mukana jokapäiväisessä elämässämme.

5 kommenttia:

 1. Kiitos Sirkku.
  Esirukoilijoita todellakin tarvitaan.
  Ihana että meillä on Isä joka kuulee rukoukset.
  Siunausta sinulle!

  VastaaPoista
 2. Niin kaunis teksti!! <3 Ja totta joka sana!! Esirukoilijoita tosiaan tarvitaan ja nykyään maailmanmeno on niin kummallista, että rukousta tarvitaan.
  Itsekin olemme saaneet niin moneen asiaan rukousvastauksia!!
  Siunausta viikkoon!

  VastaaPoista
 3. Kiitos sinulle,tunnen ja koen,että olet muistanut minua ja perhettäni rukouksella <3 Vedet silmissä luin kommenttisi,olet ihana enkeli-ystävä :)

  VastaaPoista
 4. Eksyin blogiisi sattumalta ja pidän siitä kovasti. Kyyneleet silmissä luin tekstisi eli minua ainakin kosketit. Sinun uskosi tuntuu vahvalta ja mielestäni on todella hienoa, että pystyt luottamaan Jumalaan. Hiljaisena toiveena pyydän, että rukoilisit perheemme puolesta että asiamme järjestyisivät...

  -A

  VastaaPoista
 5. Bongasin blogisi hiljattain toisesta blogista.
  Kiitos, että tuot tärkeitä asioita esiin. Olen huomannut että vaikka rukouksiin ei aina saa vastausta, niin jo se, että on yhteydessä Taivaan Isään, on tosi tärkeää.
  Ja lohduttavaa.

  VastaaPoista