torstai 28. maaliskuuta 2013

Tänään opin keittämään riisiä

Kiinalaisissa ravintoloissa (muunmaalaisissa itämaisissa ravintoloissa en ole käynytkään) tarjotaan aina keitettyä riisiä, joka on irtonaista ja todella maukasta. Aina sitä riisiä syötyäni mainitsen miehelle uhmakkaasti, että "täytyisi joskus ostaa tuon lajista riisiä, eihän sitä saa täältä kyllä mistään".

Yhdellä näistä meidän isoista pojista on tyttöystävä, joka on nuoresta iästään huolimatta aivan mahtava itämaisen ruuan kokki. Ensimmäiset maistamani sushit olivat hänen tekemiään.
Nuoret viettävät aikaa usein kokkaamalla ruokaa ja tänään he kantoivat kotiin itämaisesta kaupasta riisisäkin ja broileriwokkitarpeet.

Nyt tiedän, että riisi täytyy huuhdella pariin kertaan ennen keittämistä. Vesi ja riisi laitetaan kiehumaan. Kun kattilassa näkyy vedessä "kraatereita", levy käännetään puoliteholle tai vähän sen alle ja kattilan päälle laitetaan kansi raolleen. Riisin annetaan kiehua kaikessa rauhassa n.20 minuuttia (tai pakkauksessa ilmoitettu keittoaika). Vasta sen jälkeen kattilankanteen ja riisiin saa koskea- riisi sekoitetaan nostelemalla. Ja kuinka ollakaan: jasmiiniriisisäkin sisällöstä on valmistunut juuri sitä aitoa ja oikeaa "kiinalaisen" riisiä, josta ei raaski jyvääkään laittaa hukkaan.
Tämäniltainen ruuanlaittaja teki mehevän wokin riisin seuraksi ja ruokaa maistettuani ymmärsin, miksi riisin keittovesi ei kaivannut yhtään suolaa. Suolan lisääminen lienee kuitenkin makuasia.

7 kommenttia:

 1. Minä laitan tipan ruokaöljyä veteen niin riisi ei klimppaannu.

  VastaaPoista
 2. Kiitos vinkistä, täällä aletaankin juuri keitellä riisiä kanaruuan lisukkeeksi! Hyvää Pääsiäistä!

  VastaaPoista
 3. Veljeni kiinalais-suomalainen vaimo valaisi minuakin aikoinaan, että riisi kannattaa huuhdella, kaikki kiinalaisetkin tekee niin. Ja hän sanoi, että tuon irtonaisuuden lisäksi saat puhtaampaa riisiä. Arveli, etten haluaisi tietää kuinka likaista kaupasta ostettukin riisi on.:)

  VastaaPoista
 4. Minäkin olen huuhdellut riisin niin mointa kertaa ettei lähde enää "väriä" huuhteluveteen. Opin sen Japanin reissulla aikanaan ja riisikeitintä käyttämällä. Siinä riisinkeittimessä ei riisi pala pohjaankaan - turhake kkuitenkin taitaa olla tuo laite...

  VastaaPoista
 5. Ihana miniä teillä.(Tie sydämeen käy vatsan kautta)

  VastaaPoista
 6. Kiitos vinkistä! Tänään huuhtelin riisit kolmeen kertaan ja kas kummaa: Nuoriso sanoi santsatessaan, että on jotenkin erikoisen hyvää riisiä. Tietoa on ollut mutta tahtoa ei... nyt kyllä jatkossa huuhtelen ne AINA!

  VastaaPoista
 7. Tänään keitin tuon ohjeen mukaan ja tuli irtonaisempaa ja parempaa.
  Kiitos ohjeesta siis.

  VastaaPoista