perjantai 14. joulukuuta 2012

Helposti leivottavat piparkakut

Jos leipoo lasten kanssa tai haluaa suoriutua piparinteosta muuten helposti, on tämä ohje urakassa suureksi avuksi. Taikina syntyy nopeasti, eikä vaadi tekijältään leipurintaitoja.
Tämä ohje on tuplattu alkuperäisestä, eli jos haluat valmista taikinaa n.600g, puolita ainekset. Tästä määrästä tuli keskikokoisia, paksuhkoja sydänpipareita 60 kpl.
Mausteiden maku tuntuu miedolta valmiissa leivonnaisissa. Jotkut lisäävät piparkakkutaikinaan omia mielimausteita ja tähän ohjeeseen ne on helppo lisätä.
Jotta saat jauhot tasaisesti sekoitettua, ei ohjetta kannata enää tästä tuplata.

Kiehauta isossa kattilassa
2dl siirappia
2 dl sokeria
4 tl kanelia
2 tl inkivääriä
2 tl neilikkaa
Nosta kattila levyltä ja lisää 250g voita ja sekoita taikina tasaiseksi. Kun seos on hiukan jäähtynyt, sekoita joukkoon
2 munaa.

Sekoita hyvin
9-10 dl vehnäjauhoja
2 tl soodaa  (siivilöi sooda, jottei taikinaan jää soodapaakkuja)
Lisää jauhot takinaan. Jauhojen määrä riippuu niiden turpoavuudesta. Lisää jauhoja tarvittaessa.
Taikinan ei kuitenkaan tarvitse olla "tinttikovaa", koska se kovettuu jääkaapissa.

Peitä taikina kelmulla ja anna seistä jääkaapissa ainakin seuraavaan päivään. Jos lisäät jauhoihin 1/2 tl suolaa, taikina säilyy taatusti kylmässä muutaman päivän.
Paista piparit uunin keskitasolla 200 asteessa sopivan ruskeiksi.
Taikinan tai valmiit piparit voi mainiosti myös pakastaa.


5 kommenttia:

  1. Onkin mukavan tuntuinen ohje, sitä pitäisi ihan kokeilla nyt, kun piparit on vielä leipomatta. Kiitos sionulle!

    VastaaPoista
  2. Tuo on paras pipariohje minunkin mielestäni. Lisään aina ripauksen suolaa taikinaan koska se tekee pipareista vieläkin mureampia.

    VastaaPoista
  3. Samanlaisella ohjeella minäkin piparit teen, taikina on helppoa lastenkin käsitellä!
    Hyvää joulun alusaikaa teidän perheelle!

    VastaaPoista
  4. Kiitos ohjeesta.
    Aika samantapainen kuin meidänkin. Tänään tein muunnoksen: laitoin 2 dl perunajauhoja vehnäjauhojen ohella, joiden määrää vähensin. Ja laitoin vettä 3 rkl yhtä kananmunaa kohden. Maku hyvää, vaikka ei kerinnyt vielä olla kauaa tekeytymässä. Huomenna jatketaan, mutta kun pienet olivat ja piti tehdä yhdessä...
    Suola onkin idea seuraavaa kertaa varten

    VastaaPoista
  5. kiitos ohjeesta,pitää kokeilla ja tallentaa ylös..

    VastaaPoista