tiistai 11. joulukuuta 2012

Paloturvallisuus suurperheessä

Paloturvallisuus on asia, joka korostuu joulun aikaan.
Meillä kynttilälyhtyjen polttaminen alkaa lumentulon myötä ja jatkuu tammikuulle ja sitten into vähitellen hiipuu ja kaappiin jää seuraavaa vuotta odottamaan pussillinen tarkoitukseen varattuja kynttilöitä.
Sisällä kynttilöiden polttaminen on jäänyt lähes kokonaan. Suurin syy siihen on turvallisuus. Jos pöydällä on kynttilä palamassa, minulla on tunne, että sitä ei voisi jättää hetkeksikään ilman aikuisen valvovia silmiä.
Vaikka meillä ei enää täystonttuja pikkulapsia olekaan, voi vahinko käydä isommallekin ja pöydälle lentää sählypallo tai pöydän yli kumartuvan tytön hiukset hulmahtaa liekkiin.

Viime päivinä luetut tositapaukset tulipalo-onnettomuuksista lapsiperheissä on saanut minut ihan ajatuksen kanssa pohtimaan perheen "tulimääräyksiä". Uudet määräykset on aika yksiselitteiset: parvekkeella poltettaviin lyhtykynttilöihin saa laittaa tulen minun luvallani ja minun kotona ollessani. Eli tulen käsittely on kokonaan kielletty, jos minä en ole kotona. Isän kotonaolo rajataan tämän turvallisuusasian ulkopuolelle, koska hänen kotonaoloonsa kuuluu aika usein nukkuminen. Hän ei ole silloin velvollinen valvomaan tulia.
Kun aikaisemmin annoin lyhtykynttilöiden palaa vaikka läpi yön, nyt olen alkanut iltaisin sammuttamaan ne nukkumaanlähtiessä. Tähän varotoimenpiteeseen päädyin sen jälkeen, kun kahdesti lyhtykynttilän sula massa, mitä se sitten lieneekin, leimahti parvekkeella lyhdyn sisällä ilmiliekkiin.
Liekö kynttilöiden valmistuksessa on alettu käyttämään epäkelpoa matariaalia, kun en koskaan aikaisemmilta vuosilta muista ulkokynttilöidenkään reagoineen tällä tavalla.

Jouluisten sähkövalojen suhteen meillä on ollut vuosia "määräys", että valot täytyy sammuttaa yöksi tai silloin, kun kukaan ei ole kotona. Perustelut tälle määräykselle tuli sen jälkeen, kun tuttavaperheen koti paloi poroksi ikkunalla syttyneestä sähkökynttilästä. Tulipalo syttyi yöllä ja perhe, joka nukkui toisessa kerroksessa, pelastui täpärästi.

Paloturvallisuusasioista puhuminen on tarpeen niin kauan, kuin meillä syttyy tahattomia ja tarpeettomia paloja kynttilöiden huolimattomasta tai ajattelemattomasta käsittelystä johtuen.

Muistakaahan tarkistaa myös kotinne palohälyttimet näin palokuntien sesonkivierailujen aikaan. Ja jos lakisääteiset hälyttimet puuttuu, jätä lahjat ostamatta ja hanki asianmukaiset palohälyttimet ja hommaa niille asennus, jos et itse saa laitettua paikalleen. Jos kodistasi puuttuu palohälyttimet ja joudut tulipalon takia juttelemaan vakuutusyhtiösi kanssa, jäät nuolemaan nokisia näppejäsi.

Turvallista ja tulipalotonta tulevaisuutta meille kaikille!

10 kommenttia:

  1. Tuikkujen valmistusmatsku on sellaista, että se kuumenee tosi koviin lukemiin polton aikana. En ole aiemmin kuullut, että yksittäinen tuikku roihahtaisi, mutta muistan jostain muutaman vuoden takaa erilaisia valistuskampanjoita siitä, että lähekkäin asetetut tuikut saattavat yhdessä kuumeta niin paljon, että roihahtavat.

    Tuikkujen valmistusmatsku on myös tosi epäterveellistä ja ympäristölle haitallista, joten senkin vuoksi on varmaan ihan hyvä, että niitä poltetaan ensisijaisesti lyhdyssä ulkona eikä niin kuin itse teen - keittiön pöydällä, josta voin höyryhengittää kivasti kaikki huurut... :) Tuikuthan on viralliselta nimeltään lämpökynttilöitä (engl. tea light) ja tarkoitettu juurikin asioiden lämmittämiseen, esim. teepannujen ja fondue-patojen lämpimänä pitämiseen.

    neitinomad

    VastaaPoista
  2. Meillä parvekkeella ei saa polttaa edes lyhdyssä kynttilää ja sähkökynttilät korvaan nykyisin led-valoilla. Tuikkuja niitä alumiinisissa alustoissa olevia en uskalla polttaa lainkaan, enkä missäään. Niin monta tuon sulan massan räjähdystä olen nähnyt, kun tuikkua on poltettu liian suppeassa astiassa.
    Ihmisiltä on kadonnut kyky käsitellä tulta ja toisaalta valtava kynttilä innostus tuo markkinoille koko ajan heikkolaatuisia tuotteita jotka ovat kauniita, mutta ei turvallisia.
    Turvallista joulun aikaa.

    VastaaPoista
  3. Näitten lyhtyjen ja tulien kanssa ei koskaan voi olla liian varovainen.Itse kanssa sammutan aina niin sisältä kuin ulkoakin kaikki oikeat ja ei oikeat tulet pois,saa nukkua yön rauhassa.Turvallista joulun odotusta.

    VastaaPoista
  4. Meillä saa sisällä polttaa kynttilöitä, mutta vain salissa ja vain kun minä vietän aikaani siellä eli kun katson telkkaria, kudon tai olen läppärillä. Saunaakin jos lähden ja jää vanhin lapsi saliin, sammutan kynttilät, kerran on meillä kerrostalokodissa leimahtanut tuikku ilmiliekkeihin ja kyllä silloin säikähdin!

    Jouluvalojen kanssa olen vähän laiska eli ne jää päälle myös yöksi mitä ei pitäisi tehdä.

    Tulen kanssa ei voi koskaan olla liian varovainen!

    VastaaPoista
  5. Led-valo on palamassa parvekeella paraikaa ja palaa yön läpi. Kynttelikön sammutan aina yöksi ja elävät kynttilät palavat vain valvottaessa. Kerran on sanomalehti lehahtanut liekkiin, kun sitä aamiaispöydässä selasin ja kynttilä oli palamassa - se hieman jo hillitsee...Keittiössä on palolakana ja eteisessä sammutin.
    Häkävaroitinkin on uunin lähellä.

    VastaaPoista
  6. Meillä ei sisällä polteta aitoja kynttilöitä kuin juhla-tilanteessa,siis todella harvoin(kerran vuodessa).Lyhdyissä kynttilät palavat ulkona läpi yön.Ja jouluvalotkin sammutan yöksi!Varovainen saa tosiaan olla..tuikut aiheuttavat eniten kai tulipaloja,väärin käytön vuoksi...

    VastaaPoista
  7. Meillä ei ulkona polteta minkäänlaisia kynttilöitä,ei lyhdyssä eikä ilman lyhtyä. Tämä siksi että mieheni on VPK:ssa mukana ollut jo vuosia ja aivan liikaa kamalia tarinoita siitä mitä ulkotulet saavat aikaan,jopa ihan huolellisella käsittelylläkin.

    VastaaPoista
  8. Tuikuista sen verran..niitä ei todellakaan tarvitse kuin muutama laittaa lähekkäin niin roihahtaa uskomattomalla voimalla,ihan omin silmin nähtyä.

    VastaaPoista
  9. Juuri oli eilen siskon kanssa puhetta asiasta. Hän puolisonsa kanssa polttaa paljon aitoja kynttilöitä kun taas meillä ei polteta oikeita kynttilöitä ollenkaan sisällä. Parvekkeella on ollut joskus lyhtyjä, mutta ei enää. Monta pientä lasta (nuorin 1½v) ja se etten millään pysty koko aikaa olemaan silmä tarkkan vahtimassa. Vessareissu, pienimmän pyllynpesu, nenien pyyhkiminen jne. on sellaisia jolloin selkä kääntyy toviksi jos toiseksi ja vahinko voisi päästä tapahtumaan.

    Palohälyttimet, sammutuspeitot ym. löytyy ja mies aikoi ostaa varmuuden vuoksi vielä sammuttimen. Pitää vain selvittää missä sitä saa, voi ja kannattaa säilyttää. Eihän siitä taida hyötyä olla jos sen laittaa johonkin kaapinperälle säilöön.

    Lyhtykynttilöistä huomasin viime jouluna että punaiset kynttilät oli sellaisia mistä suli se muovikuori täyteen reikiä. Loppui siihen noiden ostaminen kokonaan.
    Mies meinasi että jos ostaisi parvekkeelle led-jäälyhtyjä kun etenkin tuo nuorin tykkää niin ihailla erilaisia jouluvaloja.

    Mukavaa joulunodotusta!

    Tanja

    VastaaPoista
  10. Meillä myös periaatteena, että jouluvalot sammutetaan yöksi. Olen nimittäin kuullut samanlaisia tarinoita, että on vahinko alkanut sähkökynttilöistä. Tyttäreni talo on juuri rakentumassa, ja heille onkin tulossa viikon päästä palokatkoasentaja. Paloturvallisuus on kyllä sellainen asia että siinä ei lähdetä säästelemään. Meillä on viimeiset vuodet käytetty ainoastaan sähkökynttilöitä, siitäkin syystä että meillä kissat hyppivät pöydälle, ja kerran oli vähällä ettei palavat kynttilät lentäneet pitkin lattioita.

    VastaaPoista