sunnuntai 24. helmikuuta 2013

Hassuja vinkkejä

Oletko koskaan kiinnittänyt huomiota, millainen kauha, lusikka tai otin laitetaan tarjoiluastioihin kullekin ruokalajille. Muistan, että ennen kiinalaisissa ravintoloissa riisikupissa oli soma posliininen lusikka, jolla sai kauhoa kerran jos toisenkin, että riisikeko oli omalla lautasella. Lusikka kuvasti hyvin riisin arvostusta kallisarvoisena ja suuritöisenä viljana.
Kaviaarikulhossa näytti olevan laivan buffetpöydässä pienen pieni lusikka.

Jostakin syystä otamme ruokaa tarkemmin arvioiden, jos tarjoiluastian otin on pienikokoinen. Kokeilepa seuraavan kerran lihakastikkeeseen pientä ja pyöreäpesäistä kauhaa. Kastike onkin yllättäen paljon riitoisampaa.
Sama periaate toimii myös kääntäen: jos haluat, että muusit, riisit tai pastat tulee aterialla kaikki syötyä, valitse tarjoiluastiaan mahdollisimman suuri kauha.
Lastenkutsuilla sama periaate toimii tiettyyn rajaan asti. Tosin lapsia ei voi yhtä hyvin huijata, kuin aikuisia.  Lapsi tokaisee hyvin nopeasti suklaadippikulhon ääreltä:
- "Tässä on ihan liian pieni lusikka!"

10 kommenttia:

 1. Hei!
  Onko sinulle sähköpostiosoitetta?
  Kaunista talvipäivää
  T. Marita

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Marita!
   Postia lähettäessäsi poista välit.
   sirkku 65 @ hotmail.com

   Poista
 2. En ole tuota kauha-asiaa koskaan ajatellut /toimii varmasti!), mutta mulla on tapana juhlissa esim. voileipäkakut koristella niin, että koristeiden asettelu vähän ohjaa kakunleikkaajaa leikkaamaan tietyn kokoisen palan:) Hyvin on toiminut ja on kakkua riittänyt sitten aina viimeisillekin vieraille, kun ei ensimmäiset 1/4 palaa ota kerralla kakusta :) t. äiti pohjoisesta

  VastaaPoista
 3. Anonyymin kommenttiin lähinnä.
  Kerron yhden oivallukseni. Tyttöni oli alle kymmenvuotiaana kaverinsa syntymäpäivillä ja tytöt olisivat ottaneet toisen kerran kakkua, mutta syntymäpäiväsankarin äiti kielsi, koska on tulossa vielä toisia vieraita (kummit). Siitä opin, että "juhliin"pitää tehdä niin paljon, ettei edelläkerrotunlaista tilannetta koskaan tule. Jos juhlissa on oikein pieni ja hienosti koristeltu kakku, niin jätän ottamatta, että riittää toisille.
  Joku taas kertoi heidän pyytäneen pitopalvelua tekemään johliin kaksinkertaisen annoksen kakkua, mitä on tavallisesti tehty sille vierasmäärälle. Ja sittenkin viimeisistä paloista oli kilpailtu, tilaajat tiesi suvun olemaan kova syömään kakkua.
  Aino

  VastaaPoista
 4. Annoskoosta tuli mieleen tosi nolo tilanne omissa häissämme. Pitopalvelu, josta tilasimme tarjottavat, vannoi ja vakuutti, että voileipäkakku taatusti riittää ja jää ylikin. Siinä tilanteessa oli niin paljon kaikkea muutakin hoidettavaa, ettemme ehtineet paneutua tähän sen enempää ja niinpä siinä kävi, että kesken loppui. Vieraat tulivat nälkäisinä ja ottivat varmaan molempia, kalaa ja lihaa. Emme olleet hoksanneet kumpaakaan juttua etukäteen emmekä tietenkään varautuneet tilanteeseen.

  Häävastaanoton piti meidän mielestämme olla tyyliin lasi kuohuviiniä ja pala kakkua kotona, kun vieraiden odotuksessa oli varmaan hääpäivällinen. Täytekakkua jäi runsaasti, mutta hääyölle itselle suunnittelmamme suolainen yöpala jäi meiltä syömättä. Ei edes nakkeja ollut jääkaapissa. Kuohuviiniä sitteln lipitimme terassilla ja katselimme, miten aurinko nousee.

  Vieläkin harmittaa ja nolottaa, mutta sen jälkeen olen tilannut 20 hengen porukalle 30 hengen kakun, kun muutamaan kertaan olen noita voileipäkakkuja ostanut.

  VastaaPoista
 5. pienempi tarjoiluastia ja pienempi ruokalautanenkin ohjaavat valintoja!
  Pienestä vuoasta tarjottuna menee vähemmän ruokaa kuin isommasta. Ja pienemmältä lautaselta syödään vähemmän.

  Kummallista on, että tarjottavan määrästä huolimatta pöydästä tuntuu nousevan kylläistä ja tyytyväistä väkeä.

  VastaaPoista
 6. Minusta tuo on hieno oivallus laihduttajan kattauksessa. Toisaalta ajatus, että sillä "säästäisi ruokamenoissa" ei tunnu hyvälle.

  Ja OT: Olisiko teillä käyttöä speltille (meillä on jäämässä isän vanhimmat tuomiset vanhoiksi, kun en aina muista lisätä taikinaan - ovat siis taatusti luomua)?

  PS: Villiviinille. Minullakin meni varmaan 10+ vuotta tajuta että kermakakkuannokset pitävät paikkansa ja voileipäkakkuannosohjeet pitää kertoa kahdella (tai kolmella jos paikalla paljon teinipoikia).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Satu!
   Nyt kun saamme säkkikaupalla jauhoja Kangasniemeltä ja kaupan tyhjennysmyynnistä ostin kaapit täyteen hiutaleita ja ryynejä, täytyy minun sanoa kiitos tarjouksesta.

   Poista
 7. Tuttavani oli kerran syntymäpäivillä kahvia keittämässä. Hän oli ensin ollut aika järkyttynyt ymmärrettyään, että tarjottavaksi oli hankittu yksi ruisleipä, neljä pikkupullaa ja yksi pitko sekä litra jäätelöä. Kutsuttuja vieraita oli toistakymmentä. Mutta oli ollut tosi mukavaa ja ruoka riitti ja kaikki söivät jotain ja olivat tyytyväisiä
  :-)

  VastaaPoista
 8. Tuo on hyvää käytännön psykologiaa. Ennen vanhaa kun oli 2 syöjää ja toinen söi huomattavasti isompia annoskokoja kuin minä harrastin tuota ajattelua jotta ruokaa tuntuu olevan enemmän kuin sitä oikeasti oli ja riitti vielä seuraavallekkin päivälle:)

  VastaaPoista