keskiviikko 20. helmikuuta 2013

Vanhanajan palvelua Kutemajärven Talouskaupassa

Kuten olette huomanneet, intoilen aina milloin mistäkin asiasta. Tästä asiasta olen intoillut ennenkin, mutta en tarpeeksi, ottaen huomioon asian tärkeyden.
Keskiviikko on äidilläni myymäläautopäivä. Nyt kun äiti on jalkapuolen asemassa, ruokakaupan tulo ladon taakse on enemmän kuin merkittävä asia. Jos myymäläautoa ei olisi, äidin avuliaat auttajat, jotka jo muutenkin ovat aika helteessä, joutuisivat kuskaamaan hänelle vielä ruokatarpeetkin. Kirkonkylän ruokakauppoihin on 14 kilometrin matka. Kauppa-autolle matkaa tulee kodin ulko-ovelta 20 metriä.

Nyt kun äiti kulkee kotona pyörätuolin tai kyynärsauvojen kanssa, myymäläautossa asiointi sujuu seuraavasti:
äiti kirjoittaa hyvissä ajoin kauppalapun valmiiksi. Keskiviikkoaamuna myymäläauton kuljettaja peruuttaa autonsa mummolan ladon taakse, kipaisee sitten hakemaan sisältä mummon kauppalapun ja maksuvälineen, noutaa autosta pyydetyt tavarat, suorittaa maksun ja juoksuttaa tavarat mummon keittiön pöydälle. Avuliaisuus ei loppuisi vielä siihen - tavarat laitettaisiin myös jääkaappiin. Äiti kyllä aikansa kuluksi kieputtelee pyörätuolia keittiössä ja laittaa ostokset itse paikoilleen.

Mitä sanotte? Me pääkaupunkiseutulaiset olemme tottuneet näkemään ruokakauppojen "avuliaita" ilmoituksia, joissa mainostetaan ostosten kotiinkuljetusta. Nykyinen palvelumaksu tuosta ilosta alkaa olla viidentoista euron luokkaa.

Juttelin äidin kanssa puhelimessa asiasta ja hän ilmaisi suuren tyytyväisyytensä Kutemajärven Talouskaupan tarjoamiin palveluihin. Totesin, että kun reilun kahden vuoden kuluttua ostan perheemme ruokatarpeet Kangasniemeltä, täytyy tarkkaan laskea, mitä ostoskori maksaa 14 kilometrin päästä omalla autolla noudettuna ja mitä ladon taakse tulevasta myymäläautosta ostettuna. Minä lasken aina myös ruokakauppareissuun käyttämälleni ajalle hinnan. Toivon todella, että myymäläauto saisi laajojen kansanjoukkojen tuen taakseen ja toiminnalla voitaisiin hyväntekeväisyyden lisäksi tehdä myös rutkasti voittoa. Silloin pystytään toimintaa myös kehittämään ja pitämään kalusto hyvässä kunnossa. Eikä ollenkaan olisi pahitteeksi, vaikka hommaa pyörittävät saisivat työstään kohtuullista palkkaakin.

Pitäkääpä, kangasniemeläiset ja mikkeliläiset, kauppa-autot hengissä! "Kunhan keretään", tulemme talkoisiin mukaan näillä näkymin 10 hengen perheen voimin.

10 kommenttia:

 1. Tuo kaikki on NIIN totta maalla! Naapurit auttavat toisiaan, nuohoojalle keitetään kahvit. Eläköön suomalainen maaseutu ja sen kauppa-autot, (joita ei kylläkään täällä meillä päin enää liiku). Hyvää jatkoa äidillesi, hän on sitkeä ihminen ja selviää varmaan hyvin tästäkin koettelemuksesta. Voimia antaa sekin, että olette sinne muuttamassa. Aika kuluu loppujen lopuksi yllättävän nopeaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä nuohooja keitti MINULLEKIN kahvit, koska olin kiinni kahden lapsenlapsen (molemmat vauvoja) syöttäöpuuhissa. :D

   Poista
 2. Aivan mahtavaa!!

  Näin oli ennenvanhaan meilläkin Kuusamon suunnassa!

  Kauppa-autopäivä oli ensin ma ja to ja sitten kun kylästä väki väheni niin torstai. Jos oltiin vaikka koko perhe pois (isä työssä, äiti neuvolassa 50km:n päässä pienten kanssa ja me isot koulussa) niin jätimme saavin portaille. Saavissa pakastepussissa rahaa ja kauppalappu. Kun tulimme kotiin niin tavarat odottivat saavissa joko portailla tai saunan eteisessä, vaihtorahat pakastepussissa =)

  Sitten hiipui kylästä elo siihen malliin että ei asiakkaita ja harmitus oli suuri. Joku yritteliäs oli ainakin jossain vaiheessa kesäisin kun mökkiläisiä paljon, mutta hinnatkin sitten niissä luvuissa ettei päivittäisostoksia oikein raahtinu tehdä.

  Vielä se on elämys lapsille... kauppa-auto!

  VastaaPoista
 3. Kiitos kivasta blogista! Sitä on kiva lueskella, vaikka elämäntilanteemme ovat ihan erilaiset (olen 32v. 2 lapsen äiti Pohjois-Suomesta. Erityisesti tykkään erialisista säästämiseen ja taloudenpitoon liittyvistä kirjoituksistasi, niistä on saanut paljon ideoita ja ajatuksia tähän omankin huushollin pyörittämiseen.

  Jos sinulle saa juttuvinkkejä esittää, niin olisi kiva lukea asumisjärjestelyistänne (kuinka mahdutte nyt asumaan, miten toimii tavaransäilytys ym. noin isossa perheessä jne.)sekä ajatuksiasi tulevasta muutosta (kuinka lapset suhtautuvat, miltä tuntuu perheen "jakautuminen", jos osa jää pääkaupunkiseudulle, mitä ajattelet muuton tuovan elämäänne lasten näkökulmasta jne.)

  Kaikkea hyvää sinulle!

  ps. paljonko muuten maksaa nyt maitolitra siellä "isolla kirkolla"? :)

  VastaaPoista
 4. Hyvä, hyvä, kun äiti pärjää jalkansa kanssa. Innolla odottelen aina näitä kuulumisia. Sinulla on sitkeä äiti!

  Kyllä tuo kauppa-auto on pelastus moneen.
  Muistan kun nuoruudessanimökin lähellä kävi kauppa-auto kerran viikossa ja saimme kaiken tarvitsemamme noin kilometrin päästä.

  Nyt täällä meillä kulkee kirjastoauto pari kertaa kuukaudessa parin sadan metrin päässä eli postilaatikolla pysähtyy puoleksi tunniksi.

  VastaaPoista
 5. Loistavaa palvelua!!
  Ja samalla tuli mieleen ne lapsuusmuistot, kun kauppa-auto pysähtyi meidänkin sillankorvaan. Varsinkin kesäisin oli ihana käydä mummun tai äidin asioilla siellä. =)

  Hanna

  VastaaPoista
 6. Ompa mukavaa kuulla että vielä on kauppa-autoja! Olin luullut että ne ovat "sukupuutossa"!

  VastaaPoista
 7. odotin kauppa-autoa perjantaina mutta sitäpä ei tullu vaikka pylväässä lappu et tulee,oli muuten jo toinen kerta.Meillä käy joskus lapsia kylässä odottavat että pääsee kauppa-autoon näin Havumäessä;(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Soitappa kauppiaalle ja kysäse, mistä johtui. Jos on auto joutunut remonttiin, eivät välttämättä ehdi tiedottaa kaikille pysäkeille.

   Poista