keskiviikko 29. toukokuuta 2013

Yhden aikakauden päätös

Yritän olla kovin syvästi ajattelematta sitä, että lapsenlapsi oli tänään noin "sopimuspohjaisesti" viimeistä päivää päivähoidossa meillä. Äidillään oli viimeinen koulupäivä tänä keväänä ja hänen satunnaisten työpäivien   aikana  lapsenlikotuksen hoitaa Anne-Mari meidän mummolaanlähtömme jälkeen.
Kun Melska 8-9 -kuisena tuli meille hoitoon, ajattelin, että kauankohan vanhempansa jaksavat raijata lasta niin pitkää hoitomatkaa ja kauankohan lapsiparka mummoaan ja pappaansa kestää. Nyt kun hoitolaispäivät päättyi, tuli olo, että näikö pian se lysti loppuikin. Varmaa on sekin, että tädeille ja sedille tulee myös ikävä aamujen piristäjää. Nyt täytyy vain pitää huoli, että Melskalla riittää kiinnostusta tulla mummolaan yökylään aina silloin, kun siltä tuntuu.
Elokuun alussa Melska menee päiväkotiin ja hoitajamummo koulunpenkille. Voi meitä.

Seuraavasta lapsenlapsesta ei ole mitään tietoa. Tyydymme papan kanssa rauhassa odottelemaan - eiköhän tuokin asia ajan kanssa hoidu ihan luonnostaan.

Mummolaanlähtijät kyselevät hyttystiedotuksia ja pohtivat, kuinka monta ongenvapaa voi yksi matkustaja kuljettaa linja-autossa. Hyttysiä on kuulema vain rannoilla ja onkivehkeet olen luvannut järjestyvän periltä.

Mummolassa oli tänään putkimies käynyt ihmettelemässä vesiputkien alhaisia paineita. Äitini soitti illansuussa tutulla tarmokkuudella ja ehdotti kunnon putkiremontin tekoa. Putkimies tulee käymään uudemman kerran ja tekee sitten suunnitelmat ja kustannusarviot.
Minä huomasin jälleen kerran pohtivani, onko äitini todellakin ollut näin tarmokas ja aikaansaava aina, vai vastako minä nyt sen huomaan. Kyllähän äiti 70-luvullakin organisoi isoja remontteja ja hankintoja, mutta en varmaan silloin mieltänyt niitä äidin aikaansaamiksi.
Siunatkoon Taivaan Isä äitiäni terveydellä, ilolla, rauhalla ja rikkailla elämän päivillä. Älköönkä antako hänen ihan vielä lähteä täältä "elämältä kylläkseen saaneena".

Saaralla on kaksi esikoulupäivää jäljellä. Se tarkoittaa myös sitä, että siihen päättyy meidän perheen monivuotinen suhde Helsingin kaupungin esiopetuspalveluihin. Kymmenen lasta kävi kaupungin järjestämän esikoulun ja olen joka vuosi ollut täydellisen tyytyväinen opetukseen ja yhteistyöhön päiväkotien kanssa. Suomessa esiopetus on ilmaista ja sillä on nykyäänkin perheille suuri taloudellinen merkitys.

Viimeiset päivät ennen mummolaanlähtöä  pitävät sisällään yhdeksän koululaisen/opiskelijan lukuvuoden päätöksen, jonkin verran vaatteiden kanssa setvimistä ja mahdollisuuksien mukaan kotiin jääville pakasteeseen leipomista. Mieliala alkaa olla korkeahko, eikä ole niin suurta väliä, sataako vai paistaako, pääasia, että päästään mummolaan.

9 kommenttia:

 1. Kyllä kuulostaa mukavalta teidän kesänaloitus! Mukavia päiviä maaseudulla teille! Toivottavasti ehdit/maltat sieltäkin joskus postata kuulumisia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei vaan, Kaisamaiju! Kiitos toivotuksista. Mummolassa eletään mediavapaassa ympäristössä: meillä ei ole siellä nettiyhteyttä eikä tv:tä. Kunnantalon aulassa on vapaassa käytössä oleva yleisökone, mutta saa nähdä, malttaako kauppareissuilla käydä kirjoittelemassa. Paperiversioisen päiväkirjan ajattelin tehdä muistoksi kaikkien aikojen kesälomasta. Hyvää kesää sinulle!

   Poista
 2. Mukavaa kesää teidän perheelle! Toivottavasti tulee sopivasti sadetta ja aurinkoa. Ainakin täällä kevät on ollut ihan liian kuiva ja pellot ovat surullista katsottavaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rukoillaan virkistävää kevätsadetta sinne.
   Iloa ja lepoa ja sopivasti kesähommia sinullekin.

   Poista
 3. Olen tosi onnellinen teidän puolestanne, kun pääsette kesälomalle mummolaan. Hyvää lomaa kaikille ja ihania päiviä maalla! Ties vaikka satuttaisiin näkemään toisiamme jossain välissä kesäkuun aikana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yrittäkää päästä käymään. Minä odotan myös kovasti äitisi tapaamista.
   Kaukohalaus siihen asti, kun pääsen halaamaan oikeasti.

   Poista
 4. Oikein ihanaa lomaa mummolassa ja kotiin jäävillekin mukavaa kesää!
  Päivittäin olen seurannut mieltä lämmittäviä postauksiasi, on vain jäänyt kommentoimatta.
  T:Minna

  VastaaPoista
 5. ihania mummolan päiviä tiedossa <3 nauttikaa koko ajasta,tallentakaa jokainen hetki muuistojen ehtymättömään arkkuun ja kiittäkää kaiken antajaa <3 taivaan isä siunatkoon lomanne <3

  VastaaPoista
 6. Rentouttavaa kesälomaa mummilassa :)

  VastaaPoista