tiistai 13. marraskuuta 2012

Helsingin bussinkuljettajien turvallisuus on päässyt unohtumaan

Tulevan helmikuun viides päivä tulee kuluneeksi kaksi vuotta siitä, kun Helsingin Elielinaukiolla hakattiin
bussinkuljettaja työkyvyttömyyseläkkeelle. Sen jälkeen lehahti voimakas julkinen keskustelu kuljettajien työturvallisuudesta ja sen puutteista. Muutaman kriisipisteen turvallisuusasioihin puututtiin palkkaamalla alueille vartijoita seuraamaan yövuorojen lastausta. Kaikki olivat yhtä mieltä siitä, että jotakin täytyy tehdä.
Vartijat palelivat pakkasilla ja matkustajat olivat valveutuneita yöllä matkustaessaan ja kävivät nopeasti puolustamaan, jos kuljettajan työrauhaa joku kävi häiritsemään. Puhuttiin turvaohjaamoista ja hälytysnapeista.
Bussinkuljettajamiehellenikin yksi vartija kirjoitti kassakuitin kääntöpuolelle Elielinaukiolla päivystävän vartiointiliikkeen puhelinnumeron.
Todellisia, kuljettajien turvallisuuteen oikeasti vaikuttavia uudistuksia ei olla saatu toteutettua. Sen lisäksi, että kuljettaja on rahastustilanteissa aggressiivisten maksuhaluttomien matkustajien tulilinjalla, myös liikkuminen rahastuslaukun tai -rengin kanssa on turvallisuusriski. Vaikka varikoilla on vartioidut lukittavat säilytyslokerot rahastuslaukkujen säilyttämistä varten, ei se ole poistanut ongelmaa. Työvuorot alkavat ympäri kaupunkia ja rahastuslaukun säilyttäminen lokerossa ei tämän takia onnistu.
Aika harvassa ammatissa työntekijät joutuvat samalla tavalla kulkemaan "kirkuva" rahakirstu kädessään tai taskussaan.

Muistutuksen jatkuvasta varuillaanolosta mieheni sai tänään iltapäivällä, keskellä kirkasta päivää, lähtiessään töihin. Pihaportin tuntumassa hänen seuraansa lyöttäytyi pitkä, "huumehörhöisen oloinen" mieshenkilö, jonka aikeet paljastui takataskusta sojottavasta stiletistä. Mies seurasi kovin hanakasti miestäni metroaseman hissien oville ja siinä vaiheessa mieheni katsoi viisaammaksi mennä ihmisjoukon mukana liukuportaisiin.

Niin kauan, kuin ei löydetä keinoja luopua kuljettajarahastuksesta, on kuljettajien turvallisuudessa vaarallinen aukko.
Emme saisi unohtaa Mikaelia ja hänen kohtaloaan. Minusta tuntuu, että kuljettajien turvallisuuden eteen ei ole vielä kaikki keinot käytetty.

(Blogijuttuni tuosta surullisesta yöstä löytyy tästä linkistä. http://sirkunkotona.blogspot.fi/2011/02/ei-niin-mukava-tyovuoro.html.
Terveiset Mikaelille. Olet mielessämme. Toivottavasti elämä on sinulle hyvää.)

15 kommenttia:

  1. Hui, kuulostipa pelottavalle! Onneksi miehesi pääsi turvaan.

    VastaaPoista
  2. No hui!
    Siunausta ja varjelusta miehellesi!

    Hanna

    VastaaPoista
  3. Jotenkin tuntuu, että tarvitaan monta ikävää tapausta ennen kuin reagoidaan oikeasti. Hyvä, kun miehesi pääsi turvallisesti työmaalleen.

    VastaaPoista
  4. Ei liity aiheeseen, mutta varmistan vain että olet tästä tietoinen: http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1288516254569.html?ref=rss

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luin tuon jutun. Minulle vain luontaisesti tulee tuollaisesta tempauksesta tunne, että "korpit lentävät haaskalle". Julkisuutta tuolla vähän saadaan, mutta tuottajahintoihin ei tulla noilla keinoin saamaan parannusta. Inhottaa pelkkä ajatuskin halvan lihan perässä rynnivästä ahneesta ihmismassasta, jossa varmasti lihasta tapellaan.

      Poista
  5. Jaa, eipä tuosta juuri teille hyötyä olekaan, kun saa vain: Esimerkkejä Narinkkatorilla myytävistä tuotteista:

    • Porsaan palapaisti lavasta 500 g, 80 snt/ kpl (tuottajahinta 1,58 eur/kg, keskihinta vähittäiskaupoissa 8,23 eur/kg)

    • Kananmunat 6 kpl rasia: 35 snt/ kpl (tuottajahinta 1,06 eur/kg, keskihinta vähittäiskaupoissa 3,71 eur/kg)

    • Ruisleipä 450 g: 10 snt/ kpl (tuottajahinta 0,20 eur/kg, keskihinta vähittäiskaupoissa 4,57 eur/kg)

    Kutakin tuotetta on varattu Narinkkatorilla enintään tuhannelle henkilölle rajoituksella 1/talous. Tuotteet myydään vain käteisellä.

    T.Edellinen blogisi lukija Joensuusta. Itse yritän saada täältä suurimman mahollisen, eli kilon sianlihaa hintaan 2€ ja pussin leipää, hintaa en enää muista.

    Anteeksi kun sotken aihetta, ajattelin vain kiireessäni "että tästä pittää heti sannoo Sirkule, jotta suapi ruokkoo nyt halavala koko perreelle"! :)))

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luulen lisäksi, että Narinkkatorilla on ruualle ottajia enemmänkin kuin tuo tuhat.
      Kaupungissa näkee selvästi, kuinka ruuan hinnannousu on entisestään lisännyt köyhyyttä. Leipäjonoille ei näy loppua.

      Poista
  6. Kyllä kuljettajien turvallisuuden eteen pitäisi jotain tehdä. Miun sisko ajaa bussia pääkaupunkiseudulla myös ja joskus hänen kyydissään on ollut joku kyttääjä (vai stalkkariko se nykyään on)...
    Voisikohan olla mahdollista, että rahastaja otettaisiin takaisin käyttöön ja kuljettaja ja rahastaja kulkisivat aina yhdessä. Näin heillä olisi ainakin vähän turvaa toisistaan. En mie oikein muuta keksi.
    Tai sitten rahan sijasta käytettäisiin pelkästään maksukortteja, kuten joissain kaupoissakin.

    VastaaPoista
  7. Voi elämä. Ihannoit ja hingut maalle, luuhaat läpi kirpparit, keräät pullot, mutta maalaisten mielenilmaisu ei saa tukeasi. Olen ihmeissäni

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minusta vain tuntuu, että läheskään kaikki tuottajat eivät ole tämän tempauksen ajatuksen takana.
      Toki varmaan helsinkiläisetkin olivat mielissään, kun saivat kerrankin kimpaleen halpaa lihaa tai pussillisen leipää, mutta entä sitten?
      Jos liha olisi hinnoilteltu vaikkapa sillä periaatteella, mitä siitä tuottajan kuuluisi tänä päivänä saada polttoaineiden, rehujen, lannoitteiden, siemenviljojen ja palkkakustannusten nousun jälkeen, jotta toiminta olisi kannattavaa, viesti ostajille olisi ollut toinen ja ehkä konkreettisempi.

      Koen olevani "sydämeltäni" enemmän maataloustuottaja kuin kaupunkilainen kuluttaja-asiakas. Olen kuitenkin hyvin huonosti perillä tämänpäivän EU-tukipolitiikasta tai yleensäkin Suomen maatalouden kiemuroista. Ajattelen näistä(kin) asioista pitkälti tunnepohjalta. Sen verran kuitenkin tiedän, että maataloustuottajien elämä alkaa Suomessa olla sietämätöntä kannattamattomuuden takia. Pitkälti heidän työnsä alkaa olla hyväntekeväisyystyötä.
      Asioita ei ratkaista millään tempauksilla. Yksikään tänään lihaa ostanut ei nouse barrikadeille suomalaisen maatalouden puolesta. Tuottajatkaan eivät enää jaksa traktorimarsseja.

      Tulevaisuuden keinoja näyttäisi olevan yksityiset suoramyyntipisteet ja myynti suoraan tiloilta. Silloin päästään näpäyttämään suuria keskusliikkeitä välistä vetämisestä ja kuluttajat vakuuttuisivat laadusta ja tuoreudesta. Tuotantolaitokset hankkivat lihansa ja viljansa oman moraalinsa perusteella ja tuotteiden ostaja tekee omat päätöksensä.
      Pienet jalostajat kokevat tulevaisuudessa kulta-aikoja.

      Poista
    2. Ei kai kukaan ajattelekaan, että tempauksilla asioita ratkaistaan. Kaupunkilaisten tietoisuus lisääntyi tuottajahintojen konkreettisesta tasosta ja se kai oli tempauksen tarkoituskin.
      Ehkä innokkuus ruuan hankkimiseen ohi keskusliikkeiden konkreettisesti jopa lisääntyi.

      Poista
  8. Meillä oli maalaispitäjässä porukka ja ostimme maitoa, munia, leipää yms. yksityisiltä tuottajilta. Eli maidosta maksettiin euro litralta eli sama hinta mikä meillä lähikaupoissa peritään ja tämä oli tilallisten oma toive.

    No kappas, sittenpä sattui porukkaan mukaan yksi utelias uuno ja ryhtyi kateuksissaan tekemään ilmoituksia sinne sun tänne että tilalliset myyvät maitoa ja munia ja emännät leipovat leipiä. Siitähän vasta kaplakka tuli ja sakoilla jo uhkailtiin. Nyt sitten tehdään tätä hommaa pienemmällä porukalla; munat tullee luomuna, maito suoraan tilalta (terniäkin saa tarpeen mukaan!), juustot, kalat ym.ym. ihanat tuotteet. Halvempia on ku kaupassa, mutta kuiten alkuperäiselle tuottajalle jää käteen enemmän kuin kaupan kautta kierrätettynä vaikka verot toki maksavat näistäkin.

    Tuollaisia saisi olla enemmänkin!

    VastaaPoista
  9. Muistan kun tuosta kohtalokkaasta yöstä oli juttua Polisi TV:ssä tai jossain. Eikö ollutkin? Ihan hirveä ja surullista kuulla, että kuljettajien turvallisuuden eteen ei ole tehty mitään vaikka noin kauhea juttu tapahtui.
    Itse olin aikoinani yksityisellä lääkäriasemalla töissä. Viimeinen työntekijä vei koko päivän kassan yösäilöön kaupungin toiselle puolelle.. se oli pelottavaa polkea tuhansien eurojen pussin kanssa yksin kaupungin poikki pimeällä.
    Onneksi miehellesi ei käynyt kuinkaan!

    VastaaPoista
  10. Emäntä pohojanmaalta15. marraskuuta 2012 klo 20.46

    Mtkn tempaus oli suunnattu isoja keskusliikkeitä vastaan ja sillä oli tarkoitus saada julkisuutta ja antaa vinkkejä kuluttajille siitä mitä tuottaja joka tekee suurimman työn saa käteen.Siinä onnistuttiin ja sympatiat saimme puolellemme.Ehkä monikaan ei tule ajatelleeksi,kun kaupassa ihmettelee hintoja,että siitä on välistä vetäjiä ollut monta,eikä tuottajalle jää kuin kipeä kroppa ja ylipitkät päivät.Kauppa ei tietenkään tykännyt hommasta,tulihan siinä kaupan ahneus todistetuksi,mutta jotain yritettiin ja erävoitto tuli kotiin.

    VastaaPoista
  11. Vaarallinen ammatti on miehelläsi,mutta varjelustakin on annettu.Vielä tuosta MTKn mielenilmaisusta.Kauppa eli s-ryhmä ja k-ryhmä etupäässä ovat aiheuttaneet toimillaan sen,ettei tuottajilla ole mitään suojaa kaupan kartelleja vastaan.Kauppa sanelee ehdot jopa siitä elitarviketoimijat joutuvat maksamaan kaupalle,että saavat hyllytilaa ja siitä mille korkeudelle tavarat kaupassa asetellaan.Ihmiset olivat olleet tosi myönteisellä asenteella jonottamassa tuottajien saamalla hinnalla myytyjä elintarvikkeita.Jospa tällä tempauksella saatii heräteltyä ihmisiä huomaamaan ainakin se,ettei ruuan kalleus johdu tuottajista.Kauppahan on raivoissaan tästä tempauksesta,mutta onhan totuuden tultava julki joskus.

    VastaaPoista