maanantai 12. joulukuuta 2011

Annetaan puhtausta kotiin

On vaarallista, jos miettii, raskiiko laittaa roskiin 30 vuotta vanhaa, risaa, toilettilaukkua. "Toilettilaukku" ei ole ollenkaan minun sanani, eikä mikään "hygieniapussikaan", itse taisin kutsua aikoinaan sitä ruskearaitaista, vetoketjullista pussia "meikkilaukuksi". Outo nimitys sekin, koska minulla ei ole koskaan ollut meikkejä, jos mukaan ei lasketa epätoivoisten tyttärien lahjoittamia ripsivärin jämiä, joita tyttäret suosittelivat äidin kokeilemaan.
Nostalginen meikkilaukku löytyi äsken siivouskomeron siivouksen yhteydessä. En aio viettää joulua siivouskomerossa, mutta puoli vuotta sitten kaapissa romahtanut hylly purnukoineen alkoi viimeinkin huolestuttaa minua ja tarmokkaana kävin purkamaan kaapin sisältöä.
Vuoden kadoksissa olleet ikkunankahvat löytyivät ylimmän hyllyn perukoilta ja ilokseni löysin myös pulloharjan ja suihkutuspullon, joiden olemassaolosta en edes tiennyt. Kolme pulloa lattiavahaa ilkkui silmilleni, että "mitäs me täällä kaapissa tehdään, missäs pitäis oikeesti olla? Häh?"

Tirtetta katsoi siivoustani ja kysyi:
- Pitääkö joulukuuselle antaa hyvää tilaa ja puhtausta?
Olin sitä mieltä, että pitää, mutta kaappia siivoan sen takia, että kohta pesuainepullot vuotaa imurin päälle.
Tiretta odottaa kovasti, että saamme siirrettyä Kaisan työpöydän pois olohuoneesta joulun ajaksi, jotta työpöydän paikalle saadaan mahtumaan kuusi.
Tänä vuonna ajattelin armahtaa lapsia ja pystyttää kuusen aikaisemmin, koska muovikuuseen kyllästyminen tulee viimeistään uudenvuoden aattona. Sitten sitä ei enää jaksa katsella. Luulen, että aidon kuusen omistajille tulee kyllästyminen ihan muista syistä.
Se, miksi meillä on tässä kodissa aina ollut kylmä muovikuusi, on periaatteellinen ja taloudellinen. Jos mummolan metsä on kuusipuuta pullollaan, en osta kahta kuukautta aikaisemmin kaadettua piikkipensasta sadalla eurolla riesakseni. Kaunis kuusi maksaa Helsingissä helposti sen sata euroa, mikä ei ole paljon, jos ajatellaan, kuinka moni siitä satasesta riipii osuutensa. Mutta minun periaatteeni eivät siedä mitä tahansa rytöä kuusen virkaan. Ja toisekseen: eipä ole yhtenäkään jouluna jäänyt niin paljoa ylimääräisiä rahoja, että niillä olisi joulukuusta ostettu. Eikä se todellakaan edes ole ollut mikään arvostuskysymys. Todellakin arvostan joulukuusta.
Marinat sikseen. Tämän aamun hämyssä ehdimme lasten kanssa haaveilla ensimmäisestä joulusta mummolan takan ympärillä. Kuuset on suurella rakkaudella papan metsästä valittuja: toinen on katoksessa lintulautojen lähellä ja toinen olohuoneessa.

8 kommenttia:

 1. Muovikuuseen meillä siirryttiin ainkoinaan miehen astman takia, joka aina paheni kun kuusi sisään tuotiin. Oli silloin helppo ratkaisu.

  VastaaPoista
 2. Kaappien perukoita joutuu joskus perkaamaan, syystä tai toisesta. Samalla tekee löytöjä, mieleisiä tai ei. (litran verran villakoiria makkaria siivotessa).
  Muovikuusi on käytännöllinen monestakin syystä: kestää vuosia ei tarvitse siivota neulasia eikä maksaa jätteenkuljetuksesta joka vuosi. Oikea kuusi kyllä oli ihana metsän tuoksuineen.
  Teillä on ihania haaveita ja odotuksia ja mahdollisuus niiden toteutumiseen.

  VastaaPoista
 3. Muovikuusi on meilläkin sisällä kun ulkona kasvaa 2003 ostamamme aito norjalainen joulukuusi, jonka mies ensin istutti suureen ruukkuun ja myöhemmin tämän kodin pihalle, vastoin kaikkea "tietämystäni" ja "ei tuosta mitään tule" sanojani. On myös 30-vuotislahjaksi saamani puupuukuusi eli vihreäksi petsatuista sahatuista laudoista koottava kuusi (harva varmaan saa heinäkuussa synttärilahjaksi joulukuusen...)

  VastaaPoista
 4. Muovikuusen haluaisin, mutta mies ei, joten meillä on mökiltä tuotu oma kuusi odottamassa jo joulua. No, kauneusarvoista ei kannata kiistellä sen suhteen. Tuoksun takia kai tavallinen kuusi...
  Siivous on meneillään meilläkin ja samalla tehdään samoin löytöjä... ja kirppikselle tavaraa lähtee lähetystyön hyväksi.
  Hoitopoika totesikin tänä aamuna: Miksi sulla on noin paljon tavaraa kodinhoitohuoneessa.

  VastaaPoista
 5. Linkki vinkki: http://joulupuu.org/

  VastaaPoista
 6. miten jaksatte sit ku elämää ?? tv tässä ja nyt aiti

  VastaaPoista
 7. siis kaikella kunnioituksella..

  VastaaPoista
 8. meilläkin muovikuusi,astmaatikkojen vuoksi näin:)siivous kannattaa aina:)

  VastaaPoista