torstai 22. joulukuuta 2011

Pienistä iloista suuri joulun riemu

Ekaluokkalainen lauloi ensimmäisessä koululaisen joulujuhlassaan silmät tähtinä sädehtien. Äiti ilahtui reippasta tytöstä, joka voitti ujoutensa ja lauloi riemukkaasti muiden mukana ja lausui kuuluvalla äänellä vuorosanansa pienessä esityksessä. Ensimmäinen todistus kertoi syksyn ahkeroinnista koulussa.

Vanhin tytär kertoi lukeneensa mielenkiintoisen kirjan, jonka oli lainannut kirjastosta. Koska laina-aikaa oli reilusti jäljellä, tytär toi kirjan äidilleen joululukemiseksi. Tunsin saaneeni sydäntä lämmittävän joululahjan, koska hyvä kirja jouluna on minulle ollut lukutaidon alusta lähtien suuri aarre.

Kahtena edellisenä jouluna yhteisestä sopimuksesta vietimme "lahjattoman" joulun. Emme siis hankkineet perheeseen aattoillaksi paketteja. Joulumme olivat rauhallisia, riidattomia, itkuttomia, levollisia ja painottuivat yhdessäoloon ja perheenjäsenten kanssa jutteluun ja seurusteluun.
Tänä jouluna olen luvannut, että jokainen saa yhden lahjan. Kolme pienintä poikaa esitti lahjatoiveen: pakan jääkiekkotarroja kioskilta. Ekaluokkalainen toivoo hartaasti eläinpehmolelua. Teemme lähtöä Kierrätyskeskukseen ja olen luvannut, että jos sieltä löytyy, ekaluokkalainen saa monta pehmolelua.
Jos nykypäivän lapsi ilahtuu kierrätyskeskuksen lelusta jouluna, hän saakoon sen.

Kaksi ystävää on lähettänyt postipaketin, jotka avataan aattona. Ystävien lämmin muistaminen on tuottanut minulle iloa jo monena päivänä.

Emme turvallisuussyistä polta kynttilöitä sisällä. Vanha perinteemme on lyhty parvekkeella, jossa poltamme pieniä kynttilöitä. Jokainen lapsi vuorollaan haluaa sytyttää kynttilän ja pikkutytöt haluavat kastella tulitikun ennen roskiinlaittoa. Kynttilän sytyttäminen on niin mieleinen työ, että joudun jakamaan vuorot.

Lapsenlapsi oli viime yön yökylässä. Sanoin Melskan papalle, kun kävimme nukkumaan, että siellä ne Melskan isä ja äiti lastaan ikävöivät. Pappa totesi lapsenlapsen suloiset varpaat rintansa päällä, että meilläpä ei olekaan Melskaa ikävä. Suloistakin suloisempi yö pienen vieressä, joka ei edes tuhissut, nukkui vain kellon ympäri.

Eilinen päivä mykisti meidät. Joskus ansiotta saadut lahjat tuntuvat liian suurilta sydämen ymmärrettäväksi.
Olemme nöyrästi kiitollisia Pelastusarmeijalle, Pikkuveljelle ja Pikkuveljen vaimolle.
Pekan ja Maijun lämpimät kommentit tekivät minut onnelliseksi ja ilahduin uusista kirjautuneista lukijoista. Joulukortin meille lähettäneet saavat siunaavat ajatukset.
Kuopion veli perheineen - kiitos etukäteen, kun tarjoatte joulun lämpöä äidillemme tänä jouluna.

Joulun siunaukset eivät rakennu ulkoisten asioiden varaan. Ulkoiset kauniit asiat joulussamme ovat lahjoja elämämme iloksi. Sydämen rauha ei tule tekemällä ja yrittämällä, sen saamme lahjaksi.
Tämän joulun paras lahja on suuri ja lämmin halaus. En kysy edes lupaa: suuri jouluhalaus Sinulle!

12 kommenttia:

 1. Kiitos, halaus ja kaunis kirjoituksesi sai taas kyynelet silmiin.
  Olen kovin kiitollinen siitä, että löysin blogiisi juuri tänä syksynä. Monin tavoin vaikeaa aikaa on useita kertoja helpottanut ja ilostuttanut ihanasti kirjoittamasi lämminhenkiset bloggauksesi ja avoimet kertomuksesi ihanan oloisesta perheestänne.

  Rauhallista ja onnellista joulua sinulle ja perheellesi sekä läheisillenne

  jouluhalauksin Katja

  VastaaPoista
 2. Teillä on tosiaankin hallussa Se Oikea Joulu. Se ei synny siitä, että ostetaan, koristetaan, lahjotaan, stressataan. Oikeassa joulussahan on kyse jostain ihan muusta.

  Olen huomannut, että lähipiirissäni on myös niitä, joille joulu tulee vasta noiden äsken luettelemieni jälkeen. Aluksi yritin vakuuttaa heille toista, mutta nykyään olen antanut olla. Jos heillä on siihen tarve joulun tunnelman saadakseen, olkoon niin. Itse annan tänä vuonna lähes pelkästään kierrätyslahjoja. Lahjoja, joita teen kirjaimellisesti roskista ja joiden rahallinen arvo on nolla, mutta joita oikeasti teen ajatellen jokaista lahjan saajaa lämmöllä. Tosin näitä lahjoja annan vain niille, joiden tiedän osaavan niitä arvostaa. En halua tuottaa pahaa mieltä kenellekään; en myöskään itselleni jos huomaisin, ettei lahja ole mieluinen.

  Mies joutuu takaisin töihin jo joulupäivänä, joten pitkään emme saa yhdessä tunnelmasta nauttia. Täytyy käyttää harkiten se aika, jota tarjolla on!

  Iso jouluhalaus sinullekin ja oikein tunnelmallista ja siunattua joulua koko teidän perheelle!

  VastaaPoista
 3. Oikein ihanaa ja rauhallista joulua koko perheelle!
  T:Minna

  VastaaPoista
 4. Haluaisin halaukseeni koko sinun perheesi. Niin kauniisti aina kerrot teidän perheestä. On ihanaa, kun joulunne ei ole kaupallinen kulutusjuhla, vaan lääminhenkinen kodin juhla. Siihen on jotenkin niin helppo samaistua. Hyvää joulua ison halin kera!

  VastaaPoista
 5. Kiitos! Halaukset ja lämpimät joulutoivotukset Sinulle ja myös koko perheellesi.

  VastaaPoista
 6. Kirja on tärkeä jouluna! Kirjastossa kävin pari päivää sitten hakemassa itse joulukirjani.
  Me annamme läheisillemme omia tuotteita: hilloja ja mehua sekä kuivattuja mausteita ja sieniä sekä pienille kirjat, osa käytettyinä hankittuja.
  Leiponut olen ja jouluruokia laittanut, mutta ruokaa menee normaalistikin, nyt laatikoita ja rosollia! Ja siivoan jouluksi kunnolla miehen kanssa. Kuuntelen jouluradiota hommia tehdessäni ja tänään tulee jo yksi lapsi perheineen...
  Kiitos kirjoituksistasi. Paljon ajattelemisen aihetta...
  Riemullista Vapahtajan syntymäjuhlaa koko perheellesi.

  VastaaPoista
 7. Teillä on joulun arvot kohdallaan. Ihailen sitä, ettet lankea ulkoa tulevaan jouluun, eli siihen että lahjoja ja hössötystä on koska niin se tapaa muillakin olla. Ihailen kyllä myös teidän lapsia, kun ovat tyytyväisiä teidän tapaisestanne joulusta.

  Silti minä ite tykkään koristella, siivota joka nurkan ja antaa lahjoja. Tällä kertaa, tai oikeastaan vuosi vuodelta, lahjat on pienempiä, itse tehtyjä, ja ne menee aina vaan pienemmälle porukalle - niille tärkeimmille ystäville.

  Lämmin jouluhalaus sinullekin, Sirkku! Nautinnollista ja rauhaisaa joulua koko teidän perheelle!

  VastaaPoista
 8. Lämmintä ja suloista Joulua koko perheelle!

  VastaaPoista
 9. Hyvää Joulua koko perheelle. Tuossa se jo sanottiinkin: teillä vietetään oikeaa joulua.

  VastaaPoista
 10. On ollut jo ikävä kitjoituksiasi. Saan niistä aina kovasti jaksamista arkeen. Rauhallista joulua teille kaikille! T.päkkänä

  VastaaPoista
 11. Halaus vastaanotettu ja sellainen lämpöinen siullekin ja koko perheelle! ♥
  Kiitoksia ajatuksellisista kirjoituksista ja Rauhallista Joulua! ♥

  VastaaPoista
 12. Halauksia koko perheelle ja Joulurauhaa!

  VastaaPoista