sunnuntai 25. joulukuuta 2011

Perinteistä joulua uusin eväin

Lapset ihmettelevät, miten voi olla joulu, kun aurinko paistaa! Joulutunnelma selvästikin asettuu seinien sisälle, koska ulkona on aika ristiriitaisen näköistä vuodenaikaa ajatellen. Aurinko ylettyy hädin tuskin vastarannan kerrostalojen kattojen yli, mutta keittiössä täytyy verhota ikkunoita auringon kirkkaudelta. Eilisen päivän täällä satoi vettä.

Lapset iloitsivat lahjoistaan: jokainen sai yhden paketin. Lisäksi jaoimme serkkuni  ja erään ihanan "blogitädin" lähettämien postipakettien sisällön. Mieheni nukkui makeasti viime yön toisesta paketista löydetyt villasukat jaloissaan... Kaikki lahjat olivat hyvin mieluisia. Kiitos rakkaat ystävät!

Oikeastaan en tiedä, mistä se voi johtua, että lapset ovat onnellisempia ja kiitollisempia, jos lahjoja on vinon pinon sijasta yksi. Miehen kanssa totesimme, että monena vuonna toistunut perinteemme, kun aattoillan myöhäisenä hetkenä rahtasimme roskahuoneeseen säkkikaupalla paperiroskaa, ei tänä vuonna toteutunutkaan.
Sen sijaan Tirtetta lennähtää keskellemme ja sanoo lujan halauksen säestämänä, että "tämä on minun rakkain joulu".

Miehellä on ollut kolme vapaapäivää, mutta tänään hän lähtee iltapäivällä töihin yhdeksän tunnin vuoroon. Ellei miehellä ole sattunut jouluksi vuosiloma, on jokaiseen jouluun aina mahtunut myös työpäiviä. Siihen on niin totuttu, että  joulurauhamme ei hänen työssäolostaan häiriinny.

Jouluruokien suhteen yritin pitää itseni tiukkana tänä vuonna. Olen aina kuvitellut meidän syövän possua ja joululaatikoita kolmena päivänä peräkkäin. Tänä vuonna hankin yhden rasian kutakin joululaatikkoa ja kokonaisen kilon valmiiksi paistettua ja siivutettua joulukinkkua. Savukalkkunaa varasin saman verran. Nyt näyttää siltä, että jouluruuat tulee syötyä, eikä kukaan kaipaile lisää.
Aattoaamuna lähikaupoissamme näytti vahvasti siltä, että pyhien jälkeen on roimasti jouluruokia alennuksessa.

Hyasintti säilyy paljon pidempään, kun sipulin nappaa mullasta ja juuria katkoo reilulla kädellä. Vettä hyasintti ei ehdi kaivata ollenkaan. Meidän joulutuoksut ovat olleet jalallisessa lasissa ja kestäneet kauemmin kuin ruukutettuna.

Ahkeruuskahveista ei voi nyt puhua, mutta toiset aamukahvit täytyy saada.
Levollista mieltä teillekin. Miten olisi iltapäivällä päivänokoset?

5 kommenttia:

 1. Teillä on ollut lämminhenkinen aatto.
  Minä annan aikuisille joulu- ym lahjat yleensä lahjapussissa ilman paketointia. Nuo pussit sitten kiertää vuosikaupalla talosta toiseen.
  Minäkin tein samanlaisen havainnon aattona ruokakaupassa. Laatikoita oli runsaasti tarjolla ja varmaan alkavalla viikolla tarjouksessa.
  Minä otin jo päivänokoset ja nyt on iltapäiväkahvittelun vyuoro.
  Leppoisaa joulupäivää!

  VastaaPoista
 2. Minä ostin ihan liikaa laatikoita tänä vuonna. Osan laitoin pakkaseen, mutta osaa on vielä järsittävä lähipäivinä. Kinkkukin oli ihan turhan suuri (ja kamalan kallis!!). Täytyy merkitä muistiin ensi vuotta ajatellen, että jouluruokaa vain yhden aterian verran, ei se kellekään juuri kauempaa maistu. Nytkin on uunissa jotain aivan muuta.

  Lahjojen kanssa oltiin tänä vuonna maltillisia meillä, tosin en muista että koskaan olisin kauheasti niitä hankkinut. Tänä vuonna silti ihan ennätyksellisen vähän; kaksi pakettia per lapsi, ja niistäkin toinen oli suklaalevy.. Kolmas, se "päälahja" oli sitten paketoimatta; esikoinen sai iskän vanhan läppärin (ja oli siitä superonnellinen), kakkonen saa myöskin vanhan läppärin kunhan se vaan kotiutuu, ja kaksi pienintä sai ne pupuset.

  Minun joulu ei ollut tänä vuonna mitenkään erityisen mukava, en tiiä mikä vei joulumielen melkein kokonaan.

  VastaaPoista
 3. Joulupäivässä. Mies jo päivätorkuilla, minä kohtapuoliin. Yömessussa olimme, koska olin siellä töissä. Muu porukka oli jo aikaisemmin kuten mieskin.
  Meiltä lähtivät lapset perheineen kotia ja toista mummolaa kohti, joten olemme kaksin hiljaa rauhassa lepäämässä vauhdista ja nauttimassa olosta. On mukavaa tavata pientä väkeä, mutta kieltämättä on mukavaa olla aivan hiljaisuudessa - jospa kerkiäisi lukeakin...
  Jouluruokia on vielä jäljellä, mutta huomenna tulevat seuraavat pienet vanhempineen. Kinkkua meillä ei ollutkaan, vaan porkkana-, palsternakka- ja lanttulaatikoita, pikkuisen lihaa ja huomenna kalaa.Vaan kaikkea ihan liian kanssa, kun koskaan ei tiedä nuorison lukumäärästä etukäteen tarkkaan. Loput jäänteet löytyvät sitten pakastimesta ajan kanssa - ei hukkaan mene ja on valmista ruokaa.
  Paketteja oli ihan liikaa, kun nuoriso toi meillekin, mutta ei onneksi mitään turhaa, lähinnä ruokaa!
  Kaunis pakkaspäivä on ollut tänään täälläkin - aurinko paistoi.
  Auringonpaisteista joulumieltä teillekin.

  VastaaPoista
 4. Ihanaa, että joku saa oltua "tiukkana"!!! Olisi huimaa, jos lahjoija todellakin olisi vain yksi, ja siitä oltaisiin iloisia! Sitä odotellessa.... :)

  VastaaPoista