maanantai 10. syyskuuta 2012

Hammas kunnossa

Tuttu hammaslääkäri sai tehtyä Miikan lohjenneesta hampaasta vielä "uuden" hampaan. Kun poika katsoi operaation jälkeen peiliin, oli selvä huojennus aistittavissa. Turma oli nimittäin ollut Miikalle aika järkytys. Eritoten lapsi kokee oman kehon haavoittuvuuden voimakkaasti. Huolestumista voi jonkin verran puheilla helpottaa, mutta kun tietoa ja kokemusta asioiden korjaantumisesta ei ole, voi pelon ymmärtää.

Vaikka Miika on lapsi rauhallisemmasta päästä, on hänelle noita hammasturmia tullut ennenkin. Taisi olla viime talvi, kun hän istui koulun käytävän penkillä laittamassa kenkiä jalkaansa ja luokkatoverin kyynärpää pukkasi alaleukaan sillä seurauksella, että kolmesta alahampaasta irtosi pala. Tämänkertainen hammasuhri oli yksi niistä. Harmillista, että alle kymmenvuotiaana täytyy jo rakentaa hammaskalustoa varaosista, mutta onneksi edes on keinot vammojen korjaamiseen. Entisen veroisia ja kestäviä niistä ei toki saada ja vaarassa onn turmahammas kuolla vielä jälkeenpäinkin.

Olo on huojentunut minullakin, kun hammas saatiin hoidettua. Huojennuksen mukana tuli uupumus, sillä olen tänään matkannut metrossa, bussissa, raitiovaunussa ja yhden pikamatkan taksissa. Kaikki palvelukseen pestatut apuvoimatkin hoitivat hommansa mellikelpoisesti ja mies selvisi neljältä töihin. Jos ruuanlaittoa ei lasketa, niin kaikki kotityöt ovat tältä päivältä vielä tekemättä. Kunhan ei home ala kasvaa pyykkikasassa ja tiskit itkeä tiskarin perään, niin eiköhän muuten selvitä huomiseen asti. Saunaan pääsy vastaa tänä iltana pientä lomamatkaa.

2 kommenttia:

  1. joskus elon täyttää pieni "kaaos",mutta ison perheen äidin kokemuksella niistäkin hetkistä selvitään..Sulla ainakin on organisaatio-kyky ihailtavan selkeää:)..Samat tuntemiset ne oli minulla eilen:sauna-reissu tuntui ihan lomamatkalta...

    VastaaPoista
  2. Huh, kyllä teillä menoa ja organisoimista piisaa. Ja minä kun välillä tuskailen kolmen lapsen kanssa. Nostanpa hatun korkealle! Ja suuressa perheessä takuuvarmasti lapsista kasvaa yhteisöllisiä yhteisen vastuun kantajia nykyisen yksilökeskeisyyden sijaan. Se on todella arvokas ja nykyaikana hukassa oleva taito.

    tv leena

    VastaaPoista