keskiviikko 26. syyskuuta 2012

Luontaislääkintää

"Akaasian alta" -blogista luin sikäläisten suosittelemasta yskänlääkkeestä: hunajaa ja kurkumaa.

Tänään kauppareissulla muistin ostaa pussillisen kurkumaa ja kun kerroin kassalla ostamisen syystä, myyjä kertoi juuri äsken myyneensä kurkumaa kuntosaliliikkujalle, joka käytti kurkumaa palautumiseen.

Pieni opiskelukierros kurkumasta antoi paljon mielenkiintoista lisätietoa. Kurkuma on siis kauan käytetty ja tunnettu terveysvaikutustensa takia. Mustapippurin lisääminen kurkumaan lisää sen imeytymisominaisuuksia jopa 2000%.
Syövän ja diabeteksen hoidossa on kurkuman tehosta saatu merkittävää näyttöä. Kurkuma alentaa kuumetta ja vähentää suolikaasujen muodostumista. Lisäksi kurkumaa käytetään urheilusuorituksista palautumiseen.

Mitään merkittäviä sivuvaikutuksia jatkuvallakaan kurkuman käytöllä ei olla havaittu, joten testiannoksen juotuani taidan tehdä ruohonjuuritason tutkimuksen kurkuma-mustapippuri-hunaja-juoman käytöstä.

Alkavaa flunssaani häädän seuraavalla juomalla:

- lasillinen lämmintä vettä (ei liian kuumaa, ettei hunajan tärkeät aineosat tuhoudu)
- pari ripausta hienonnettua mustapippuria, n. 1/5 tl
- 3 rkl hunajaa
- 1 rkl kurkumaa

15 kommenttia:

 1. Havaijilainen ystäväni sanoi ihmisten Havaijilla syövän kurkumaa raakana (se on kai vähän niinkuin inkivääri, kasvaa maassa?), mikä kuulosti aikamoiselta urheudelta. Kurkuma allergisoi aika vahvasti, kulkee samassa allergeenissa kuin koivut ja muut siitepölyt, herne, porkkana, pähkinät, melonit jne.

  neitinomad

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielenkiintoinen tieto oli myös se, että maissa, joissa kurkuma on päivittäinen mauste, on syöpäsairaudet harvinaisia. Toki ruokavalio muutenkin vaikuttaa asiaan.
   Tuo allergiariski on hyvä allergikkojen ottaa huomioon, jos aikoo hevoskuuria.

   Poista
 2. Ostitko kurkuman ruokakaupasta vai mistä? Lieneekö sillä mitään merkitystä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ostin kahden euron pussin Tiger-sekatavarakaupan maustehyllystä. Väri oli ainakin kirkkaan sahraminkeltainen. Kurkumaa käytetään myös kankaiden värjäyksessä. Mitenkähän onnistuisi villan värjäyksessä?

   Poista
 3. Ihanaa, että reseptit ja ohjeet ovat kierrossa ja vastineeksi saa lisää uusia vinkkejä! Ja hyvä tieto tuo mustapippuri, käyttöön menee. Toipumisia ja herkkuhetkiä. x

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Terveisiä sinne päiväntasaajan tuntumaan!
   Kurkuma ei ole aikaisemmin kuulunut maustearsenaaliini, mutta nyt täytyy kokeilla. Heti tuli mieleen kurpitsa.

   Poista
 4. Kiitos vinkistä. Täytyypä ostaa kotia kurkumaa.
  Hunajaa juommekin paljon
  Terveyttä vain.

  VastaaPoista
 5. Kuulostaapas mielenkiintoiselta! Tätä pitää kyllä testata! Kurkkumaa käytän kyllä ruuanlaitossa aika useinkin, mausteisten ruokien ystävä kun olen :)

  VastaaPoista
 6. No johan kurkuma on nyt hitti, juuri luin Hidasta elämää blogia ja siellä neuvottiin nauttimaan kurkumaa ja kanelia teen muodossa.
  http://hidastaelamaa.fi/2012/09/resepti-parantava-kurkuma-kanelitee/
  Nyt maijukin käy ostamassa kurkumaa:)

  VastaaPoista
 7. Kiitos mahtavasta vinkistä! Etenkin lapsille inhottaa syöttää lääkkeitä tai juottaa yskänlääkettä. Tänään menen heti kurkumaostoksille!

  VastaaPoista
 8. Kiitos vinkistä! Piti katsoa sanakirjasta mitä on kurkuma, ja löytyyhän sitä kaapista: turmeric-nimellä meillä:)

  VastaaPoista
 9. Hunajaa meilläkin käytetään, erityisesti tattarihunaja on siihen tarkoitukseen sopivaa ja suositeltavaa yskänlääkkeeksi.

  VastaaPoista
 10. Kiitos vinkistä. Flunssa on onneksi vielä pysytellyt poissa, vaikka sitä onkin nyt paljon liikkeellä. Olen aloittanut uuden blogin kirjoittamisen. Tervetuloa vierailulle lahnakuttava.blogspot.fi.

  VastaaPoista
 11. Kiitos kun kävit kommentoimassa. Aika yksinäinen olo ollut tämän asian kanssa.

  VastaaPoista
 12. Ja kaikki sitä jauhetta... Halusin tietää raakana käytöstä. Palastelin sitä mukaan pyttipannun tapaiseen perunapaistokseen. En kypsäksi, kunhan mukana oli pureskeltavana. Aivan eri maku kuin jauheessa. Ikäänkuin tuore tilli, hitusen happoinen. Siis hitusen.
  Onko kukaan muu käyttänyt raakana?

  VastaaPoista