lauantai 22. syyskuuta 2012

Kurpitsako aliarvostettu?

Ennen vanhaan joka torpan puutarhassa, tarkemmin sanottuna joka torpan tunkiolla, kasvoi kesäisin kurpitsaa. Kurpitsa on vaivaton ja helppo kasvatettava, kunhan vain saa koko kesän riittävästi vettä.
Kurpitsan ravintoarvoihin voi kiinnostunut perehtyä seuraavasta linkistä: http://www.fineli.fi/food.php?foodid=350.
Minulle oli yllätys kurpitsan erinomaiset kivennäis- ja hivenainepitoisuudet.

Ennen vanhaan, ainakin kotipuolessani, ainut jaloste, jota kurpitsasta tehtiin, oli etikkasäilyke. Niitä kurpitsakuutioita syötiin sitten koko talvi kyllästymiseen asti.
Tänä syksynä olen ensimmäisen kerran havahtunut kurpitsaresepteihin.
Viime viikonloppuna sai maalta tädiltäni muhkean kurpitsanpallon, jonka kuskasin kotiin autossa jalkatilassa, kun missään muualla ei enää ollut tilaa.

Minulla oli ajatus, että leikkaan kurpitsan lohkoiksi, paistan hitaasti uunipellillä ja sitten muussaan mössöksi.
Pehmennyt kurpitsankuori lähti paistetuista lohkoista helposti leikkaamalla. Tehosekoittimella tein kurpitsapaloista mössön.
Ensimmäinen kokeilu oli mössön lisääminen tavalliseen lettutaikinaan. Tein pienen koetaikinan ja markkinoin rohkeasti koemaistajille lettuja kurpitsalettuina. Letuista tuli todella herkullisia ja meheviä. Pannukakkutaikinaankin meillä lisätään seuraavan kerran kurpitsaa.

Yhdestä noin viisikiloisesta kurpitsasta tuli mössöä kolmisen litraa. Pakastimme sen muovipusseihin, joista se on helppo ottaa sulamaan käyttöä varten. Tarkoitukseni on seuraavaksi käyttää kurpitsaa sämpylätaikinassa, kuivakakussa ja kokeilla ihan oikeaa pumpkinpaita (amer.kurpitsapiiras).
Äidilläni on kurpitsasäilykeohje, johon käytetään ananasesanssia. Tuon ananaksenkorvikkeen jatkokäyttöä täytyisi ihan miettiä, sillä sen verran tyrmäävä on maistaa suussaan ananasta, joka onkin puoli-ilmaista maatiaiskurpitsaa.

Kommenttien puolelle ilolla vastaanotetaan vinkkejä kurpitsaresepteistä.

14 kommenttia:

  1. Viime vuonna sain suurimman kurpitsasadon ikinä. Tänä vuonna on tulossa pari isoa, mikä on meidän perheen kulutukselle ihan sopiva. Viime kesän kurpitsoita laitoin ainakin pannaritaikinaan ja sosekeittoihin. Ja tein pari kattilallista kurpitsa-appelsiinihilloa. Tänä kesänä kasvoi kesäkurpitsa paremmin kuin tavallinen kurpitsa.

    VastaaPoista
  2. kiitti jo näistä vinkeistä, meillä odottaa tuolla keittiön nurkassa joku 7kg kurpitsa, tarttis varmaan tehä sille jotain :D en ite ois ees sitä ottanu, mut lapset halus, koska muumeillakin on kurpitsaa :)

    VastaaPoista
  3. Kurpitsasoppasoppa on hyvaa. Kiva lukea blogiasi.

    VastaaPoista
  4. Minä luin juuri ohjeen hillosta, johon tulee sitruunaa ja kurpitsaa. Aion kokeilla. Puutarhassa möllöttää iso iso möhkäle ja toinen pienempi. Täytyy kyllä tehdä mössöäkin, meillä se menisi leipiin ja sämpylöihin. Minunkin lapsuudenkodissa kurpitsaa syötiin vain ja ainoastaan hillona, jossa oli kurpitsan lisäksi puolukkaa. En voi sietää sitä. On aika luoda omat perinteet ja löytää suuhun sopivimmat reseptit.

    VastaaPoista
  5. Meillä on noita kesäkurpitsoja kasvatettu ekaa kertaa ja ajattelin että ensi kesäksi laitetaan kyllä kurpitsaa enemmänkin. Sitä kurpitsaa tuli niin helposti ja hyvin ja sitä on käytetty ahkerasti. Tuo mössö kuulostaa hyvältä idealta! Täytyy pistää muistiin ensi kesää ajatellen.

    VastaaPoista
  6. Kurpitsa-puolukkahilloa,sitä teki äitini aikoina paljon:)Ja nyt saamme herkutella naapurin mummon tekemästä!Niin no,lapsille outo maku,mutta meille aikuisille maistuu...

    VastaaPoista
  7. vohvelit tai lätyt maistuvat aurinkohillon = kurpitsahillon kera.Vohvelitaikina oli taas aivan yksinkertainen: 5 dl vehnäjauhoja, 2 tl leivinjauhetta, 2 tl vaniljasokeria, 1/2 tl suolaa, 1/2 dl rypsiöljyä ja vettä niin paljon, että tuli sopivan löysä taikina.
    kurpitsakeitto, jossa 200 g chilisulatejuustoa ja makeaa chilikastiketta pari ruokalusikallista, teelusikallinen jeeraa, teelusikallinen muskottipähkinää, kaksi kanaliemikuutiota, 2 ruokalusikallista kuivattua valkosipulia, desi purjoa pakasteesta, kurpitsaa reilusti pari litraa palasina, vettä litra, ja lopuksi vielä 2 desiä ruokakermaa. Keitin ensin kurpitsapalat, valkosipulin ja purjon kalaiemivedessä, hienonsin sauvasekoittimella ja maustoin.
    Kurpitsaleipä: taikina, noin litra kurpitsaraastetta ja litra vettä, ruisjauhoja, vehnäjauhoja ja suolaa, öljyä, hunajaa ja minttua, jätetään kylmään yöksi nousemaan ja aamupäivällä lisätään jauhoja, leivotaan sämpylöiksi ja vuokaleiväksi.
    Monitoimikoneella raastoin kuoritun kesäkurpitsan hienoksi - tuli ainakin litra mössöä ja lisäksi laitoin vielä vettä lähes litran astiaan, jossa sitten isolla lusikalla tein sämpylätaikinan: pari kuivahiivaa, iso loraus öljyä, pari teelusikallsita suolaa, pari reilua ruokalusikallista hunajaa, 5 desiä kaurahiutaleita ja vehnäjauhoja niin paljon että syntyi taikina. Leivoin kolme pellillistä sämpylöitä ja pari pellistä pyöreitä omenapiirakoita. Omenaviipaleiden päälle ripottelin taas kanelia ja sokeria...
    Kurpitsahillon ohje löytynee netistä.

    VastaaPoista
  8. Minäkin olen oppinut täällä Usassa syömään kurpitsaa, eilen teimme kurpitsapiirakoita, ja olen tehnyt joka viikko keittoa, jonne lisään kurpitsaa. Tänään aion kokeilla kurpitsapastaa.

    VastaaPoista
  9. Kummutätini tekee aina välillä superihanaa kurpitsasosekeittoa. Se on ehkä parasta lohturuokaa ikinä.

    VastaaPoista
  10. Tätä olen tehnyt jälkiruuaksi ja hyvää on. Pakasta kurpitan palasina. ja nykyisin keitän ja tehosekottimella piennän kilon annoksen valmiiksi ja pakstan.
    Ottaa vähemmän tilaa paksteessa. Kannattaa kokeilla. Jos et ymmärrä ruotsia niin kerro niin käännän suomeksi.

    Pumpakaka från Ugglekull

    Tillagningstid 90. Ugnstemperatur 200°C

    1kg pumpa
    1dl socker
    4 ägg
    4 msk vetemjöl
    1½ dl mjölk
    1 dl hackad sötmandel
    2 st bittermandel
    Pumpan skalas kärnas ut ,köttet skäres i bitar,kokas mjuk i vatten,häll av vätskan genom en sil, mosa den kokta pumpan.Medan massan kalnar,vispas ägg socker ihop i en skål. 4 msk vetemjöl röres ner, tillsätt mandeln samt 1½ dl mjölk .Blanda ner pumpamassan.
    Lägg i form och grädda ca 60 min 200 gr

    Att ha till:
    Glass eller vispad grädde bär eller Sylt
    Tips:
    denna anrättning påminner lite om smålänsk ostkaka ätes med andakt
    jättegott.
    För gluten intoleranta bytes mjölet ut mot majsmjöl el dyl.

    Olen myös tehnyt kurpitsa soppaa. (Pumppa on siis kurpitsa) Kaikki ovat siitä tykänneet.
    Pumpa soppa. till 4.

    1 lök )
    1 morot > Steks i smör ( Paistetaan voissa )
    1msk smör, )

    1/2 l. vatten
    2 buljong
    blandas i. och kukas 5 min.
    ( sekoitetaan sekaan ja keitetään 5 min)

    800 gr, pumpa delas och kukas kukas mjukt, sen mixas
    ( palotellaan ja keitetään pehmoseksi n.10min, mixataan
    2dl. krenefaise

    Allt blandas och miksas ock smakas av.
    (kaikki ainekset sekoitetaan ja mixataan)
    peppar och salt.

    Hyvää on.

    VastaaPoista
  11. Oi,
    joku täällä puhuu sitruunaisesta kurpitsahillosta.
    kerran olen sellaista maistanut ja oli ikimuistettavan hyvää. Ei olisi arvannut, että oli kurpitsahilloa, arvuuttelimme jotain eksoottista hedelmää.
    Löytäisimpä jostain ohjeen.

    VastaaPoista
  12. Tässäpä saksalainen kurpitsakeiton ohje, tein juuri eilen piispanhatuista (se hauskan muotoinen ja näköinen lajike, ikäänkuin koristekurpitsa, mutta jättikokoinen) keittoa ja se maistuu koko perheelle. Keiton voi tehdä mistä tahansa kurpitsalajikkeesta. Täälläpäin syksyisin kurpitsakeitto on yleinen joka perheen ruoka.

    1. Kuori kurpitsa, poista siemenet, paloittele n. 1kg kuutioiksi.

    2. Sulata 40g voita kattilassa ja lisää siihen ripaus inkivääriä ja chilijauhetta, kuulota mausteet voissa.

    3. Lisää joukkoon 1 litra kasvislientä sekä kurpitsa kuutiot. Kuori ja paloittele mukaan 1- 2 keskikokoista perunaa.

    4. Anna kiehua hiljaisella tulella, kunnes kuutiot ovat pehmenneet, tämän jälkeen soseuta sauvasekoittimella.

    5. Voit halutessasi lisätä maun mukaan hiukan sitruunamehua ja/tai lorauksen kermaa.

    Helppo ja nopea valmistaa, maistuu niin lapsille kuin aikuisillekin! Tuo yllämainittu annos riittää meidän perheelle (2 aikuista, 3 lasta) yhden päivän ateriaksi.

    tv Leena

    VastaaPoista
  13. Jaa vielä tuli mieleen yksi idea kahden vuoden takaa. Silloin meidän kompostikasa lahjoitti yhteensä 22 suurta kurpitsaa ja voihkin ihmeissäni, kun yritin keksiä, miten sellaisen määrän kurpitsaa saisi hyödynnettyä. Silloin kekkaisin seuraavan keinon: perunamuussissa voi osan perunasta korvata kurpitsalla. Eli valmistin perunamuussin muutoin normaalisti, mutta noi kolmasosan perunakuutiosta vaihdoinkin kurpitsakuutioihin. Lapset aluksi valitti, kun muussi oli oranssin väristä, mutta meille aikuisille maistui alusta pitäen. Lisäksi tämä on yksi keino vähentää hiilareita, jos on sellaisesta kiinnostunut.

    Ja sitten vielä vinkki niille, joilla on ruokakellari käytettävissään: kurpitsan voi säilyttää syömäkelpoisena useita kuukausia kellarissa, jos sen laittaa verkkoon ja roikkumaan ilmavasti. Siis ei missään nimessä saa laittaa makaamaan hyllylle, koska tällöin kurpitsa alkaa homehtua siitä kohdasta, joka on hyllyyn kosketuksessa. Tällä tavoin meillä on syöty vielä maaliskuussa tuoretta kurpitsaa. Yksi jäi huhtikuulle, mutta homehtui roikotuksesta huolimatta ja jouduin heittämään sen tunkiolle.

    tv Leena

    VastaaPoista
  14. http://sillasipuli.blogspot.fi/search/label/*kurpitsa

    Tuossa blogissa törmäsin kurpitsaresepteihin. Kurpitsa-Brownies kuulostaa aika herkulle, entäs kurpitsavuoka cheddarilla... ai että, täytyy varmaan lähteä kurpitsaostoksille torille!

    Johanna

    VastaaPoista