tiistai 11. syyskuuta 2012

Omenapiiras marengilla















1 litra kuorittuja omenakuutioita
1 rkl kanelia
1dl vettä

1 rkl voita
2 rkl fariinisokeria

Pohja:
150 g voita
1 dl sokeria
1 muna
2 dl kaurahiutaleita
2 dl vehnäjauhoja
1 1/2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
2 dl kuohukermaa

Marenki:
4 kananmunanvalkuaista
2 dl sokeria


Kiehauta omenakuutiot ja kaneli niin että omenat vähän pehmenevät. Siirrä seos toiseen astiaan jäähtymään, lisää voi ja fariinisokeri.

Pohja:
vatkaa pehmeä voi ja sokeri, lisää muna. Lisää jauhoseos ja kerma, älä enää vatkaa, sekoita vain ainekset sekaisin.
Ota pyöreää piirasvuokaa varten leivinpaperiarkki, rypistä se kädessäsi palloksi, avaa ja levitä vuokan pohjaa myöten. Levitä taikina vuokaan ja esipaista 175 asteessa noin 10 minuuttia.
Lisää omenatäyte pohjan päälle ja jatka paistamista vielä 35 minuuttia.

Vatkaa valkuaisista ja sokerista kova vaahto. Pursota piiraan päälle munavaahto ja jatka paistamista 220 asteessa 10 minuuttia tai sen aikaa, että marenki on saanut kauniin värin. Laita piiras uuniin vasta kun uunin lämpö on noussut, muuten marenki palaa.

Jos munavaahtoa jää, pursota loput pellille leivinpaperin päälle pikkumarengeiksi. Paista niitä piiraan jälkeen 100 asteessa 2 tuntia.

Tämä omenapiiras jättää sanattomaksi. Suosittelen lämpimästi, että maltat odottaa piiraan jäähtymistä, ennenkuin tarjoat.
Fariinisokerin voisi korvata vaahterasiirapilla. Silloin veden määrää voi vähentää.

Aikaa piirakan tekoon kannattaa varata parisen tuntia.

Olen laittanut nykyään piirasvuoan uuniin pellin ja leivinpaperin päälle. Muutaman kerran kun pesee uuninsa mustikkapiirakan jäljiltä, alkaa pellin muistamaan. Tämä piiras ei kohonnut vuoasta yli, mutta oli muhkean korkea.

6 kommenttia:

  1. Ihanan näköinen ja varmasti myös makuinen!

    VastaaPoista
  2. Oi vesi tuli kielelle, on niin herkullisen näköistä.
    Täytyypä kokeilla.
    Kiitos.

    VastaaPoista
  3. Todella herkullisen näköinen piirakka!
    Omia lemppareita kun ovat kaikki marenkipiirakat.

    VastaaPoista
  4. NAM! Mikä taika tuossa leivinpaperin rypistämisessä on?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se asettuu muotoillun vuokan pohjalle napakasti.

      Poista