perjantai 20. huhtikuuta 2012

Keittiöapulainen pullapalkalla

Saaraa ei tarvitse houkutella leipomiskaveriksi. Isoveljen eilen hänelle ostama saippuakuplapurkki sai jäädä, kun vihjaisin pullataikinasta.
Puolen litran taikina on sellainen välipalapullille sopivan kokoinen, eikä koko päivä tuhraannu taikinan kääntämisessä. Saara on kovasti innostunut "piparipullista". Kaulin taikinasta levyn ja hän ottaa piparimuoteilla kuvioita. Sitten kun koululaiset kotiutuvat, leipoja jakelee anteliaasti tekemänsä pullat ja kaikki kehuvat niitä suureen ääneen. Harvemmin niitä riittää pakastettavaksi asti, mutta silloin ne onkin tarkasti valikoitujen vieraiden kahvipullia, jotka Saara itse mikrossa sulattaa ja vieraille tarjoaa.
Kardemumman tuoksuinen taikina on nousemassa ja leipuriapulainen tutkii sillä aikaa työkalukoreja ja mittailee varpaitaan.

Mummolaan piti soittaa ihan vain kysyäkseni, "sataako siellä, kun täällä sataa". Kangasniemellä ei satanut, eikä sadetta mummo edes toivonut, koska Kuopion Veli oli lähtenyt papan metsään. Lievää järkytystä äänessään mummo kertoi Veljen pölähtäneen eilen illalla moottoripyörällä pihaan ja vielä nuorempi tytär kyydissään. Hienohan kuulema se moottoripyörä on, mutta "ei itseään ja lastaan silti saisi palelluttaa".
Kummasti mummolla kuitenkin vieraat saa aikaan tarmoa ja toimintaa ja jopa siinä määrin, ettei oikein ehdi edes puhelimessa puhua.
Puhelinsoitto toimitti tehtävänsä ja tulin hyvälle mielelle, että äidillä on kaikki hyvin. Muistui mieleeni Lahja-mummo, isäni äiti, joka aika usein aloitti puhelun sanoilla "pit ruveta soittamaa, jotta kuulen sun iäneis".
Sanon vau! Milloin on sinulle ja minulle kukaan sanonut puhelimessa niin?! Missä ovat vanhat mummot, jotka soittavat ja ainoa asia on kuulla toisen ääni?

Meillä loppui salaatinosto. Herneet ovat kasvattaneet versoja jo leikattavaksi asti. Lisäämme niitä lautasillemme ja voileivän päälle. Parvekkeella on vielä niin kylmää ja tuulista, että olen pitänyt hernepyttyä keittiön pöydällä. Totesin, että muiden viljelyksien kylvö täytyy jättää myöhemmäksi, jotta ne voi heti jättää parvekkeelle.

Kiitos kaikille uusille (ja tutuillekin) kommentoijille edelliseen tekstiin liittyvistä ajatuksistanne. Kirjoittaja kokee onnistuneensa, jos teksti herättää ajatuksia laidasta laitaan.

Pullataikinan kohoamista malttamattomana odottava apulaiseni kyhnää käsipuolessa ja marisee:
- Miks sun pitää kirjottaa näitä juttuja...

HUOMIO helsinkiläiset ja lähiseutujen kirppistenkiertäjät:
Kansainvälisen koulun  "Monikansallinen Kirppis" on taas ensi lauantaina.
Osoite: Selkämerenkatu 11  (Ruoholahti)
Klo 9.00 - 11.30

5 kommenttia:

 1. Oi, minulle juuri tässä eräs sanoi soitettuaan: Ei miul mittää asiaa, halusin vain kuulla siun äänen....soittaja oli rakas vanha Äitini.♥

  VastaaPoista
 2. Pitääpä soitella ahkerammin ystäville ja sukulaisille! Kiitos muistutuksesta.
  Ah, pullantuoksua - pitäisiköhän leipoa lähiaikoina, jotta voisi sanoa, että pullantuoksuinen mummo...

  VastaaPoista
 3. yllätys-puhelut ovat aina mukavia!Oma kummitätini soitti monen vuoden hiljaisuuden jälkeen,mukava oli jutella myös kummi-enon kuulumisia!
  Pullanleipominen on meilläkin mieluista puuhaa!

  VastaaPoista
 4. Ooh... pitää alkaa leipomaan pullaa minunkin. Mutta arvaapa mitä? Laitan niihin piparkakkumuotilla tehtyihin pulliin voisula voitelun ja kaneli-sokerikoktailin päälle, kunhan uunista saapuvat. Mjam! :)
  Hyvää viikonloppua!

  t. se savolainen ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuon koktailversion nimi on meillä ollut "hätäkastetut pullat".

   Poista