keskiviikko 18. heinäkuuta 2012

Ensimmäistä kotilomaa odotellessa

"Armeijapoika" - joksi armeijaan lähtenyttä poikaamme on kotioloissa tähän asti kutsuttu, pääsee ensimmäiselle
lomalleen vasta ensi viikolla. Ne, jotka armeijassaolosta jotakin tietävät, ovat äitiä lohdutelleet, että "jos sinne asti pärjää, niin selviää loppuunkin asti".
Mielenkiinnolla olen pannut merkille, että olen kirjoitellut sähköpostin välityksellä pojan kanssa viestejä ja vaihdellut kuulumisia enemmän, kuin pojan koko tähänastisen elämän aikana yhteensä. Eilen illalla tärkeitä kysymyksiä lähettivät myös pikkusisarukset - kuten: "millaisen karkkipussin ostit", "saako sinun suklaakonvehteja sitten maistaa, kun tulet lomalle".
Isi muisteli yöllä töistä kotiuduttuaan, kun Armeijapoika tuli puheeksi, millainen tämä oli vauvana ja pikkulapsena. Asuimme vielä "vanhassa kodissa" Koskelassa. Isi kyläili usein naapurissa tämän Armeijapojan kanssa. Isi jutteli naapurinmiehen kanssa ja poika istui hiiren hiljaa rentona isin sylissä koko kyläilyn ajan lukuunottamatta letunsyöntihetkeä naapurin keittiössä. Naapurin venäläissyntyinen viehättävä vaimo tarjosi usein vieraille teen kanssa sokerilla kuorrutettuja lettuja ja meidän miehille ne luonnollisesti kelpasivat hyvin.

Armeijapojalla oli myös yksi suloinen tapa, jota hymyssäsuin aina muistelemme. Poika oli vauvanakin kova juomaan maitoa. Kun sana "maito" ei vielä kielessä taipunut, maitopullon sai hokemalla jääkaapin oven edessä  "täh-tyh". Maitopullon saatuaan poika haki tyynynsä, asetteli ja taputteli sen lattialle sopivaan muotoon, laittoi päänsä tyynylle ja kävi suurella nautinnolla, kaikessa rauhassa juomaan maitoaan. Käsi, joka oli vapaana pullonpitelystä, varjosti silmiä.

Suloinen muisto vakaasta, rauhallisesta lapsesta oli hänen toiselta ikävuodeltaan.
Isi oli kotona pojan kanssa ja minä olin käyttämässä toisia lapsia neuvolassa. Jostain syystä kotiintulomme venyi ja isillä tuli töihinlähdön aika. Kännyköistä emme tuolloin tienneet vielä mitään. Isi otti pojan mukaansa töihin ja varikolta ajoon lähtiessään soittaa meille kotiin, että "poika on mukana ja siihen ja siihen aikaan olemme Rautatientorilla kellotornin juurella".
Muistan, kuinka sydän pamppaillen kiirehdin toisten lasten kanssa tapaamispaikalle.
En kuunaan ole nähdyt suloisempaa näkyä, kun nousin etuovesta isin ohjaamaan bussiin ja auton etupenkillä istuu tyynen rauhallinen poika suuret kumisaappaat jalassaan. Poika oli istunut hievahtamatta koko matkan siinä, mihin isi oli hänet varikolla lähtiessä istuttanut.
Isin kanssa on ollut puhetta myöhemmin siitä, että sama temppu tuskin olisi onnistunut kenenkään muun lapsen kanssa.
Tuon tapauksen jälkeen pidin kyllä huolen siitä, että isin ei ole tarvinnut tosissaan harkita töihinlähtöä lapsi mukanaan.

8 kommenttia:

 1. Ihania muistoja! Tuon viimeisen kohdalla tulvahti jo kyyneleet silmiin, jotenkin niin liikuttavana näin tilanteen sieluni silmin.

  Minä olen oman mieheni saattaanut armeijavuoteen; olimme olleet naimisissa jo muutaman vuoden ja yksi lapsikin oli. Tyttären kanssa saattelimme ja vastaanotimme isin bussiasemalla. Kerran sitten odottelimme kotipihassa kavereiden kanssa leikkien ja jo kaukaa tyttö tunnisti isin. Kun isi kääntyi pihatielle, juuri kävelemään oppinut 1½-vuotias nousi jaloilleen ja JUOKSI isin syliin <3. Sydämessä läikähtää joka kerta kun tuota hetkeä muistelen.

  Pian se aika joutuu ja teidänkin Armeijapoika tulee ensi kertaa lomalle!

  Leppis

  VastaaPoista
 2. Hei! Vinkkinä: Mun työkaveri kirjoitti kaikki viestittelyt armeijapoikansa kanssa pieneen vihkoon ja ojensi tämän sitten armeijasta poispäässeelleen lapselle lahjaksi. Oli poika ollut yllättynyt ja varmasti vihkosesta jäi hieno muisto armeija-ajasta, vaikka siellä olikin useinmiten lomien ruoka-,herkkutoiveita mutta kuitenkin

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ajattelin pitää viestit tallessa. Tosin tämän kaksiviikkoisen perusteella voi päätellä, että jo puolen vuoden armeija-ajasta kertyisi tiiliskiviopus.
   Minä kun saan tikustakin väännettyä asiaa, eikä nuo niukkasanaisia ole pojankaan viestit. Ja noihin lomaherkkujuttuihin emme ole vielä edes päässeet käsiksi.

   Poista
 3. Kauniit muistot teillä on armeijapojastanne ja lisää tulee! On hyvä joskus pysähtyä ja muistella rakkaita muistoja lapsistamme. Meilläkin vuoden päästä ollaan samoissa tunnelmissa:)

  VastaaPoista
 4. Minullakin silmät jotenkin kummasti rupesivat vuotamaan kesken lukemisen---

  VastaaPoista
 5. Ihania ja suloisia muistoja,kiitos,kun jaoit ne meidän kanssamme:)

  VastaaPoista
 6. kivoja muisteluksia - laitoit minut miettimään, millaisia omat pojat olivat pieninä... armaijaiät jo jokaisella ohi menneet...

  VastaaPoista