torstai 12. heinäkuuta 2012

Tuttuja tunteita

Mies lähti hetki sitten viettämään vapaapäiväänsä mieluisiin, ilolla vastaanotettuihin ylitöihin. Ylityöt ovat siksi mieluisia, että ne ovat tänä vuonna olleet perin harvinaisia ja niiden vaikutus palkkapäivän hymyn leveyteen on merkittävä. Palkkapäivän hymy yleensä helpottuu iltaa kohden, kun puutelistaa on ruksittu ja pankkitunnusten kanssa räknäilty laskupinoa pienemmäksi.
Viimeksi suurta iloa meille toi Kierrätyskeskus. Hankintalistallamme oli joitakin asioita lapsille, joista sanoin, että katsotaan, saadaanko ne hankittua Kierrätyskeskuksesta ja vasta sitten haemme niitä kaupasta. Kaikkien tyytyväisyys oli silminnähtävää, kun puuttuvat varusteet löytyikin aivan käyttökelpoisina, osin uudenveroisina ja todella edullisesti. Harvemmin kuitenkaan niin hyvin sattuu kohdalle, että on juuri oikean numeroisia kenkiä tai sopivia ulkoiluhousuja kierrätettynä tarjolla.
Euroaikana tuntuu ainakin minusta siltä, että raha-asioista on tullut ärsyttävän paljon vaivalloisempia ja työläämpiä ja tällä tarkoitan nyt sitä, että markka venyi pidemmälle. Euro ei veny, se vain kilisten vilahtaa ohi sormien.
Pystynköhän minä koskaan suhtautumaan raha-asioihin tyynellä vakaudella, että "kyllä ne asiat aina järjestyy"?
Jos kohta 50 vuotta on minun kohdallani järjestynyt, niin ei se Jumala varmaan sitä varpusesta huolehtimiskohtaa Raamatusta poista edelleenkään. Muistatte varmaan lohdullisen maininnan "katsokaa varpusia...kuinka Isänne huolehtii...eikö paljoa ennemmin teistä, te vähäuskoiset".

Pienet asiat on suuria ja suuret pieniä.
Viime kesän tunnelmat pulahti eilen mielen pintaan, kun minua ahdisti taas se, etten voi olla kahdessa paikassa yhtä aikaa. Viime kesänä isän kunnon heiketessä olisin mielelläni suonut voivani olla fyysisesti enemmän läsnä. Äiti on nyt ollut huonommassa kunnossa ja vaikka mummolassa on auttavia käsiä ja jalkoja enemmän kuin aikoihin, niin äidin apuna olisin mielelläni. Äiti oli keväällä hyvin viisas, kun jätti kasvimaan laittamatta. Ison talon kaikkein välttämättömimmätkin työt vaativat kuitenkin tekijänsä. Onneksi Kuopion Veli on voinut olla paljossa avuksi käytännön asioiden hoitamisessa.
Puoliksi vitsinä sanoin miehelle eräänä päivänä, että koko Etelä-Savosta ei löydy ainuttakaan linja-autonkuljettajan avointa paikkaa, ei edes osa-aikaista. Kaikenlaisia oljenkorsia sitä käy nyppimään, kun mieli on malttamaton ja haluaisi jouduttaa asioiden kulkua.

Meidän kylpyhuoneen lattiaremonttiasia sen sijaan etenee. Alkuun pitäisi päästä ihan lähipäivinä ja meidän suihkuevakot talon vintille alkaa. Olin tyytyväinen, kun lattiaa katsastaneet "päättävät herrat" olivat samaa mieltä kanssani, että epoksilattia olisi kaikin puolin parempi vaihtoehto meidän tilanteessa, kun rakenteiden kuivatteluun joudumme joka tapauksessa. Kokemukseni epoksilattian puhtaanapidosta ja turvallisuudesta ovat olleet pelkästään myönteisiä.

Ai niin: tänään tulee kuluneeksi 15 vuotta siitä, kun meille syntyi hirmuiseen helteeseen peikkotukkainen tyttö.
Hän jatkoi vuoroparisarjaa tyttö-poika, tyttö-poika, tyttö-poika, tyttö- kunnes seuraavana kesänä syntynyt tyttö laittoi järjestelmän uusiksi.
Haen mansikkalaatikon synttärin kunniaksi. Jos löytyy mansikkakakun nälkäisiä, haen toisenkin.
(Olisi se kakku kyllä tehtävä! Pikkuveli vaimonsa kanssa taitaa poiketa tänään kesälomavisiitillä.)
Etsikääpä tekin tänään mansikoita suuhunne. Kohta tulee talvi ja sitten niitä ikävöidään.

6 kommenttia:

 1. Niin ja mustikat jo alkaaa kypsymään. Saan jo kerättyä muutaman litran tänään. Paikoin on jo kypsiä mutta paikoin näkyy vielä melkein kypsiä. Missä aurinko on paistanut löytyy kypsät.

  VastaaPoista
 2. Olin juuri tekemässä omaa mansikkajuttuani ja huomasin Sinun blogisi päivittyvän. Ennenkin on käynyt niin että "samoilla vesillä kalasteltiin" yhtä aikaa.

  Siitä Jumalan huolenpidosta minäkin sanasen, onhan meidän otettava huomioon sen luonteiden eroavaisuuskin ja toisenlaiset elämäntilenteet.

  Kovasti minäkin olen yrittänyt ITSE hoidella asioita kunnes keinot ovat loppuneet ja onkin huomaamattaan luovuttanut ja siinäpä se ratkaisukin sitten on.

  Joskus nykyisin tuntuu, että ihan jää tarpeellinenkin määrä huolehtimatta. Mansikkaisia ja iloisia suita pöytäsi ympärillä riittäköön Taivaallinen Isämme kyllä huolehtii!

  VastaaPoista
 3. Onnittelut sankarille! Mansikkakakkua en ole vielä tehnyt, mutta kehrään kuin kissa tyytyväisyydestä että oma mansikkamaa antaa vihdoin ja viimein satoa sen verran että sitä joutuu pakastamaankin. 10kg olen jo kerännyt eikä loppua näy. Toiset 10kg on ostettu laatikoissa ja vielä pari pitää ostaa, mansikka on hyvää!

  VastaaPoista
 4. Sama juttu: Mikä ennen maksoi markan, niin nyt euron tai enemmän ja kuitenkin pakko on jotain ostaakin... vaan onneksi on nuo kierrätyskeskukset ja kirpparit...
  Äidillesi terveiset: Ei kaikkea tarvitsekaan itse jaksaa - sanotaankin: jos elämä ei muuta opeta, niin hiljaa kävelemään (ja näin on meilläkin nuo isäni opetukset tulleet jo esille. Hyvä Jumala antaa voimia tarpeen mukaan ja mitä ei anneta, niin kai se on tarkoituskin elää sen mukaan, mihin voimat riittävät - hienoa, että te lapset pidätte huolta monin tavoin äidistänne.
  Hyvää syntymäpäivää synttärisankarille!
  Mansikoita ei meillä ole eikä hankitakaan, koska olen niille allerginen ja mies ei niistä niin välitä - metsämansikoita löytyy miehelle lähistöltä...
  mustikassa olemme jo olleet ja viisi ämpärillistä poimineet (ja mies putsannut, kun minä olen laukannut töissä ja töiden valmsiteluissa) ja lisää aiomme lähteä noukkimaan, kunhan työputki ja sateet antaa myöten. Meilläpäin niitä on yllin kyllin ainakin ensi hätään.
  Siispä mustikkaan mieli tekee lähteä... vaan valitettavasti teillä Ruoholahdessa ei ole poimintapaikkaa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on mustikkaan sellainen mielipide, että niitä ei ole koskaan liikaa! Jos olisikin niitä mustikkamaita, niin ostaisin sitä mukaa lisää pakastimia, jos mustikoilla täyttyisivät. En muista, että meillä maalla asuessakaan olisi ikinä mustikkaa jäänyt ylivuotiseksi. Koskaan niitä ei ole tullut niin paljoa, että olisi raskinnut kuivattaa tai tehdä mehuksi.
   Voimia Sinullekin, pappilanmummo!

   Poista
 5. Mäkin kävin tänään piiitkästä aikaa kirppiksellä. Olin ihan varma, etten löydä mitään. VÄÄRIN. Löysin harvinaisen paljon ja vielä jäi yks juttu sinne hiukan polttelemaan. Löysin ison ihanan pöytäliinan, pussilakanat, ihanan maljakon ja kirjoja. Mulle kirjoja, joka en edes koskaan lue. Noh, jospa nyt lukisin niin saisi ajatukset hetkeksi pois!

  VastaaPoista