maanantai 23. heinäkuuta 2012

Vaihtokauppa naapurin papan kanssa

Mustikkapiirakka on aidoimmillaan pullataikinaan tehtynä. Haagan reissulla löysin suuria, hyvälaatuisia mustikoita torilta ja kesän pakkopulla täytyi tehdä heti kotiin päästyä. Mansikkakermakakku ja pullamustikkapiirakka on pakko kerran kesässä tehdä.
Puolen litran pullataikinasta tuli sopivasti kaksi suurta uunipellillistä mustikkapiirakkaa. Aikaisemmin olen orjallisesti käyttänyt perunajauhoja mustikan nesteen sitomiseen ja nyt kun perunajauho oli loppu, käytin maissitärkkelystä. Maissitärkkelys on selvästi parempi vaihtoehto, koska perunajauhosta jää helposti maku mustikkaan ja maissitärkkelys tekee mustikasta sulavaisen pehmeää ja pitää liian nesteen kurissa.

Naapurin pappa tuli mieleen paistetun piirakkalevyn ääressä. Leikkasin mehevän neliön paperilautaselle ja menin papan oven taakse. Ovikellon ääntä hän ei kuullut, joten soitin hänelle ja sanoin olevani oven takana piirakkapalan kanssa. Pappa käski tulla omilla vara-avaimilla sisään.
Pappa ilahtui luonnollisesti mustikkapiirakasta ja kysyi saman tien, kelpaisiko minulle mankeli. Papan mankeli on ollut hänen vaimonsa kuoleman jälkeen käyttämättömänä ja se vie ahtaasta kylpyhuoneesta tilaa. Meillä on ollut mankelista puhetta aikaisemminkin papan kanssa, joten hän tiesi minulle sellaisen kelpaavan. Mankeli on selvästikin hyvin vähän käytetty. Mankeloidut lakanat pölyävät vähemmän ja sopivat paremmin liinavaatekaappiin, joten kyllä minä olen vuosien varrella mankelistakin haaveillut.
Sanoin papalle, että olipas hauska vaihtokauppa, kun mustikkapiirakka vaihtui mankeliin.

6 kommenttia:

 1. Mustikkapiirakkaa, nam. Minäkin tykkään siitä pullataikinaan tehtynä.
  Olipas sinulla onnistunut vaihtokauppa. Mankeloimalla saa sileitä lakanoita ja pöytäliinoja.
  Mukavia kesäpäiviä!

  VastaaPoista
 2. nams,mustikkapiirakka ois herkkua meilläkin:)
  Hyvät kaupat oot tehny,mankeli ei ihan halpa kone taida uutenakaan olla...

  VastaaPoista
 3. Pullataikinaan tehty mustikkapiirakka on parasta. Olen laittanut hillosokeria piirakan päälle perunajauhojen sijaan valumisen estämiseksi.
  Hieno vaihtokauppa. Mankeli on meillä käytössä ja mankeloituihin lakanoihin on mukava mennä.

  VastaaPoista
 4. Onnittelut hyvästä vaihtokaupasta. Harmi vaan, ettei mankeleita liiemmin irtona pyöri, huolisin semmoisen mielelläni.

  Ja pullapohjaan tehty mustikkapiirakka on minustakin aito ja oikea. Hillosokuria on meilläkin käytetty nestettä sitomaan mutta jos maizena käy niin hieno homma. Joskus laitoin perunajauhoa ja totta, se tekee jotenkin liimanmakuiseksi :-/

  VastaaPoista
 5. Naisilla on niksinsä, miten saa papat hyvälle päälle ... Kiva tarina.

  VastaaPoista