tiistai 23. huhtikuuta 2013

Ikkunanpesu ammattilaisen ohjein

Ikkunoiden pesu on homma, johon ryhtymiseen täytyy kerätä rohkeutta. Ennen vanhaan maalla piti ikkunat olla pestynä keväisin vappuun mennessä. Myöhemmin oman kodin saatuani annoin itselleni jatkoaikaa äitienpäivään asti. Sitten kun muutimme tänne pölyiseen kaupunkiin ja katupöly leijui ulkona pitkälle kevääseen, siirsin eräpäivää juhannukseen.
Tunnustaa täytyy, että nyt ajattelen, että hyvä jos ikkunat tulee pestyä kerran vuodessa.

Pesutekniikka on ollut minulla vähän mielijohteista: joskus sideharsot olivat kova sana, nyttemmin mikrokuituliinat tuntuu helpommilta.
SOL:n henkilökuntalehdessä oli artikkeli "Ikkunat kirkkaiksi" ja jutussa oli mielestäni niin hyvät ammattilaisen ikkunanpesuohjeet, että jaan ne teillekin omilla vinkeilläni höystettynä.

Ikkunanpesuun kannatta ryhtyä pilvipoudalla, koska suora auringonpaiste tekee pestävään lasiin raitoja ja lopputuloksen tarkistaminen vaikeutuu.
Tarvittavat välineet: sanko, ikkuna-avain, ikkunanpesin, ikkunankuivain, mikrokuitupyyhkeitä ja tarvittaessa jatkovarsi pesimeen ja kuivaimeen, astianpesuainetta (Fairy).
(Itselläni on ollut muutaman vuoden käytössä Sini:n ikkunanpesusetti ja se on ollut laadukas  ja kestävä käytössä.)
Annostele astianpesuainetta nuukasti, koska liika pesuaine tekee lasit sumeaksi.
Samaan aikaan ikkunanpesun kanssa kannattaa pestä tai pesettää myös verhot.
Jos ikkunoissa on sälekaihtimet, ne puhdistetaan ensin. Kaihtimet pyyhitään nihkeällä tai kuivalla mikrokuituliinalla molemmin puolin. Myös imurista alhaisella imuteholla voi olla apua. Vältä liikaa kosteutta, jottei kaihtimien narut tummu.

Seuraavaksi pestään ikkunanpuitteet. Varsinkin kaupunkialueilla niiden pesu on totista työtä ja voidaan tarvita myös harjaa pölyn ja noen pesemiseen. Muista vaihtaa pesuvesi riittävän usein. Joskus ikkunanpuitteet tarvitsee myös huuhdella erikseen puhtaalla vedellä. Ikkunanpuitteiden pesu aloitetaan sisimmästä ikkunasta ja edetään uloimpaan.
Varsinainen ikkunanpesu tehdään päinvastaisessa järjestyksessä. Ensin pestään ulommainen ikkunaruutu, jotta pesun edistyessä on helppo tarkistaa puhdasta ruutua vasten työn tulos.

Aloita ikkunan pesu ylälaidasta ja aloita kuivaaminen vasta kun koko ruutu on pesty. Liikuta kuivainta ylhäältä alas ja tee seuraava kuivausveto niin, että kuivaimen terä menee kuivatun pinnan päälle muutaman sentin, ettei jää raitoja. Pyyhi kuivain jokaisen vedon jälkeen kuivaan mikrokuituliinaan. Lopuksi pyyhi lasi mikrokuituliinalla ikkunanpuitteiden juuresta, jos et ole saanut vettä tarkasti pois kuivaimella. Samoin kuivaa kulmat vielä liinalla.
Puhdas pesuvesi helpottaa työtäsi, eli muista vaihtaa pesuvesi riittävän usein.

Ikkunanpesua varten kannattaa ostaa erityisesti lasipinnoille suunniteltuja mikrokuituliinoja. Viikottaiseen ikkunoiden puhdistukseen riittää usein pelkkä kuivalla mikrokuituliinalla pyyhkiminen.

10 kommenttia:

 1. Kiitos tuosta ohjeesta!Lapsuudesta asti oon oppinu että ikkunat pestään vasta juhannukseen,tehtiin muutenkin taloon aina 2 kertaa vuodessa suursiivous.Tosin jouluksi ei pesty ikkunoita!
  Meillä tässä talossa ei voi vielä haaveillakaan ikkunoiden pesua,Valion tehtaan piipusta tuleva noki-pöly mustaa ne heti ja osittain myös ohi kulkeva rekka-liikenne.
  Tykkään ikkunan pesusta hirveesti,siellä etelässä asuessani kävin muutamassa suurperheessä vapaa-ehtoisesti pesemässä keväisin ikkunat.;)

  VastaaPoista
 2. Ikkunoita voi kyllä pestä auringonpaisteisella ilmalla, mutta aurinko ei saa paistaa suoraan siihen pinnalle jota kulloinkin pestään. Eli ollaan eri puolella taloa kun missä aurinko on niin silloin tulee kirkasta pintaa. Ja ikkunoiden välistä saa ötökät ja muut parhaiten pois imurilla. Rakosuutin menee kaikkiin väleihin. Erittäin näppärä etenkin jos pokat jo vanhuuttaan tikkuuntuneet, ettei rätillä voi pestä jos ei halua tikkuja sormiin.

  VastaaPoista
 3. Kiitos, sain tästä pontta ryhtyä hommiin :0) Muutenkin on ollut aikomus pestä ikkunat tällä viikolla.

  VastaaPoista
 4. Meillä pestään ikkunat aika myöhään keväällä, vasta pahimpien siitepölyjen jälkeen. Tekniikka on aika lailla sama kuvailemasi kanssa, mutta meillä käytetään imuria puitteissa ennen pyyhintää. Ja pesuaineena vannoutuneesti etikka!

  VastaaPoista
 5. Tulipa hyvään hetkeen ohje... mutta luotan tuohon, että pitää odottaa pilvipoutaa ja tuolla paistaa kirkas aurinko :) joten jatkan blogien lukemista, joka on jäänyt pahasti väliin pitkäksi aikaa

  VastaaPoista
 6. Kiitos muistinvirkistämisestä! Siivooja-äitini opeilla olen tähän asti pessyt ja samanlaisethan ne kutakuinkin on. Minun ikkunanpesuni ajoittuu aina tähän huhti-toukokuunvaihteeseen ja toisen kerran sitten ennen lumientuloa. Sisäruutuja tulee pestyä hrva nse päivä kun on noita tahmanäppejä useampi jotka nenät ja kädet kiinni lasissa katselevat milloin oravaa, milloin kotiin palaavaa siskoa tai työstä palaavaa isiä <3

  Meidän ikkunamme ulkoapäin sotkee pahimmin männyn siitepöly. Mäntyjä on tienoo täynnä ja kun ne alkavat levittää pölyään niin joka paikka on vihreän pölyn peitossa; ikkunat, autot, pyörät, kiipeilytelineet leikkipaikalla jne.

  Tanja

  VastaaPoista
 7. Kyllä tarttis tehdä jotain noille ikkunoille.Ei ole kotona tympiämpää hommaa kun ikkunoitten pesu.mutta tehtävä on,ei auta.

  VastaaPoista
 8. Minä pesen ikkunaot yleenstä ennen vappua, mutta nyt en kerkeä, joten jää vapun jälkeen pestäväksi. Minä ostin viime keväänä Kärcherin pesurin ja on se kyllä hyvä. Pesen ikkunat kerran vuoteen kaikki pinnat , sisältä ja ulkoa useasti. Asutaan rivitalossa ja ulkoa voimpestä pihalta käsin.
  Edellisessä asunnossa minulla kävi yksi tuttu pesemässä, ikkunoita oli niin paljon, ettei yksi päivä riittänyt. Suurin homma kait on siirtää kaikki ikkunoiden edestä, sekä verhojen otto.
  En tykkää ikkunoiden pesusa yhtään, mutta nyt tuon Kärcherin ansiosta se on
  kivaa, kunhan saa aloitettua homman ;)
  -päivi-

  VastaaPoista
 9. Ikkunan pesussa käytän sanomalehteä.

  VastaaPoista
 10. Teetä voi käyttää ikkunan pesuun kanssa:

  http://www.investori.com/b/index.php/toimitus/2013/08/05/myrkytoen-arki

  VastaaPoista