lauantai 20. huhtikuuta 2013

Malawilaiset munkit

Kun kävin eilen lähetysjärjestö Fidan sivuilla lukemassa lisätietoa lipaskeräyksestä "Eväät Elämään" -kampanjaan liittyen, huomasin sivuilla ystäväni Kirsin terveiset Malawista. Kirsi on perheineen ollut työssä tuossa kenties maailman köyhimmässä valtiossa Fidan palveluksessa jo useamman vuoden ajan.
Kirsi jakoi meille malawilaisten munkkien ohjeen ja tänään piti tehdä ensimmäinen kokeiluerä. Nyt on toinen kokeiluerä kohoamassa ja ensimmäiset syöty. Mieskin sanoi, että "jos nämä epäonnistuneet munkit ovat näin hyviä, niin miten hyviä ovatkaan onnistuneet".

Munkkien tarina on kertomisen arvoinen.
Mayi Hassan on pastorin vaimo ja seurakuntansa naistentyön johtaja. Vuonna 1981, kun hänen miehensä aloitteli pastorintointaan ja perhe eli köyhyydessä, Mayi leipoi erän munkkeja ja myi ne. Saamillaan rahoilla hän osti lisää leipomistarpeita.
Kuuden kuukauden jälkeen hänellä oli varaa ostaa jo 50 kilon jauhosäkki.
Tänä päivänä Mayi paistaa neljän apumiehen kanssa 11 000 munkkia päivässä ja myy ne. Viikossa he ostavat 6 säkillistä jauhoja.
Munkinmyynnistä saamillaan rahoilla Mayi on kouluttanut lapsensa, auttanut köyhiä ystäviään ja paikallista sairaalaa.

Oletteko samaa mieltä kanssani siitä, että Jumala on siunannut nuo munkit ja niiden paistajan?

Munkit eroavat aika paljon meidän perinteisistä munkeistamme, mutta helppotekoisuuden takia näitä varmaan tulee tehtyä useamminkin. Reseptin kehittely vaikuttaa mielenkiintoiselta haasteelta, koska esim. jauhojen turpoaminen on jauhojen laadusta riippuen erilaista.

MAYI HASSANIN MANDASIT ELI MALAWILAISET MUNKIT

500g vehnäjauhoja
1/2 tl kuivahiivaa
2,5 dl sokeria
1 tl suolaa
n. 2.5 dl vähän kättä lämpimämpää vettä

5dl öljyä uppopaistamiseen

Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää vettä vähitellen, että saat pehmeän taikinan. Anna kohota 4-5 tuntia.
Älä vaivaa taikinaa uudelleen.
Paista öljyssä pieniä kokkareita, kunnes ovat kauniin ruskeita.

Suomalaisissa olosuhteissa törmäsin kokeiluerässä muutamaan ongelmaan, jotka yritän korjata toisessa kokeiluerässä. Jauhoni turposivat kovasti ja jouduin lisäämään vettä ohjeessa ilmoitettua enemmän. Silti taikinasta tuli pitkästä kohotusajasta huolimatta mielestäni liian kiinteää. Munkkeja paistaessani huomasin, että tein taikinasta liian suuria palleroita ja ne jäivät sisältä raaoiksi. Eli puolen ruokalusikallisen verran taikinaa riittää, jotta kypsyvät kunnolla. Lisäksi käytin öljyä koko pullollisen, koska puolessa litrassa on hankala paistaa. Rypsiöljy sopii mainiosti tähän tarkoitukseen.

Toiseen taikinaan käytin kokeeksi vajaan neljäsosan hiivapalasta, eli noin 10 g. Vettä käytin 3dl.
Kun malttaa nostattaa taikinaa vähintään 4 tuntia ja tekee suomalaisittain hyvin pieniä munkkipalleroita, on lopputulos yllättävän herkullinen. Koska taikinaan tulee sokeria, ei munkit kaipaa pinnalleen sokeria ollenkaan.
Käytön jälkeen jäähtynyt öljy kannattaa siivilöidä, pullottaa ja käyttää uudelleen samaan tarkoitukseen. Muista merkitä pullon päälle, että sisällä on munkkiöljyä.

3 kommenttia: