tiistai 10. heinäkuuta 2012

Karkkipäivä kotikonstein

Jostakin vastalöytämästäni blogista löytyi Dajmin ohje. Koska olen näin vanhaksi asti ostanut Dajm-patukkani kaupasta ja nyt osaan tehdä sen itse, on minusta oikeus ja kohtuus, että mahdollisimman moni tuon namin ystävä saa reseptin ulottuvilleen.
Olemme pari kertaa tehneet ja kummallakaan kerralla emme ole päässeet suklaakuorrutukseen asti - karkki on tullut syötyä heti jäähdyttyään.
Varaa nuolija ja leivinpaperi pöydälle valmiiksi. Valmis karkkimassa jähmettyy niin nopeasti, että tarviskaluja ei ehdi enää kuuman kattilan kanssa etsimään.
Mittaa aineet tarkasti. Voita voi olla reilut lusikalliset.

3 rkl voita
3 rkl siirappia
1 dl sokeria
1 dl mantelijauhetta
1 rkl kaakaota

Käytä paksupohjaista, kunnon kattilaa. Valitse sekoitusvälineeksi napakka kapusta, jolla saat kunnon "otteen" kattilan pohjaan.
Sulata voi, lisää muut aineet. Keitä kevyesti "pulppuillen" seosta viitisentoista minuuttia jatkuvasti kattilan pohjaa myöten sekoittaen. Seoksen paksutessa voit vähentää lämpöä.
Kaada paksuuntunut seos (sukkelasti) leivinpaperin päälle nuolijaa apuna käyttäen.
Anna jäähtyä. Halutessasi sulata vesihauteessa suklaata ja kaada karkin päälle. Jäähdytä jääkaapissa. Jos ehdit, leikkaa Dajm paloiksi.
Meillä ei ole ehditty edes sulattaa suklaata päälle. Ensimmäiseen kokeiluerään laitoin liikaa mantelia ja seos oli paksua puuroa. Syömättä ei jäänyt sekään ja maistui ihan oikealta.
Hintaa herkulle tulee kolmannes kaupan vastaavasta tuotteesta.
Varoitus: älä katko hampaitasi.

7 kommenttia:

  1. Oi vesi tuli kielelle.
    Hyvältä kuulostaa. tulisikohan tehtyä. Otanpa reseptin talteen. Kiitos!

    VastaaPoista
  2. Eipä parane kokeilla, kuulostaa liian herkulta :)

    VastaaPoista
  3. Kiitos. Pitääkin kokeilla. Olen maidottomalla ruokavaliolla ja aina välillä tekee mieli esim just dajmia. :)

    VastaaPoista
  4. tuo kävisi meikäläisellekin laktoosittomalle, mutta parempi olla lihottamatta itseään - nuoremmille nuo herkut!
    kiva ohje

    VastaaPoista
  5. Koitin tehdä, mutta seos kärvähti, vaikka sekoitin jatkuvasti ja pienensin levyn lämpöä heti kun seos alkoi pulppuilla... Mikäköhän mahtoi mennä vikaan? :/ Kaikki aineksetkin mittasin huolella, paitsi voin reippailla lusikallisilla. Oletko tosiaan keitellyt sitä jopa 15min?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Teimme eilenillalla viimeksi ja tällä kertaa en malttanut keitellä varttia. Seos ei kovettunut kivikovaksi, kuin edellisellä kerralla, vaan siitä tuli toffeemaista. Vaikka olin hyvin varovainen lämmön kanssa (tavallinen sähkölevy 4:lla), kaakaossa maistui lievästi kärähtänyt maku.
      Eli sen lisäksi, että pitää olla tarkka mittojen kanssa, voi olla viisasta keitellä mahd. miedolla lämmöllä, niin, että seos juuri ja juuri kiehuu. Ja jos haluaa "kivikovaa", niin 13-15min täytyy sekoitella.

      Poista