perjantai 16. elokuuta 2013

Aprikoosihillot jäähtymässä

Kypsät, kullankeltaiset aprikoosit Itäkeskuksen torilla saivat aikaan pakkomielteen aprikoosihillosta. En ole keittänyt sitä pitkään aikaan, mutta se onkin sellainen säilyke, jota syödään niin kauan kuin se loppuu, eli muutamassa päivässä. Sunnuntaiaamun paahtoleivällä luksusta, arkiaamun kaurapuuron päällä syötynä täytyy kaurapuuroa keittää toinenkin kattilallinen.
Keitin hillon tänään lyhyellä kaavalla: kolmisen kiloa tuoreita aprikooseja ja kilo hillosokeria. (Suomessa myytävässä "Hillosokerissa" on mukana hyytelöimisaine, joka on hedelmäpektiiniä, sekä sitruunahappoa ja kaliumsorbaattia säilöntäaineena.) Hillosokerilla keitetty hillo säilyy hyvin. Hyvinsäilymisellä tarkoitan sitä, että hillo ei ainakaan minun kylmiössäni ole koskaan homehtunut. Minulla ei ole vielä omakohtaista kokemusta talven yli säilömisestä kellariolosuhteissa.
Tuota kirjoittaessani huomasin, että minullahan on nyt myös kellari ...

Pikkuveli ja Anne-Mari lähtivät Kangasniemelle iltapäivällä. Pikkuveli kysyi lupaa, saako yöpyä tiluksillani. Sanoi voivansa samalla polttaa latingin puita kattilan alla.
Sanoin Pikkuveljelle, että hän voi koska hyvänsä ja lupaa kysymättäkin yöpyä "tiluksillani".
Viime viikonloppuna ehdimme jo laskea leikkiä "tiluksistamme", "teiden käyttöoikeuksista", "metsäisännästä" ja "nuoresta emännästä". Kun pohdimme työnjakoa puutarhatöiden ja muiden töiden välillä, veljet leikillään komensivat äitiäni "tottelemaan talon nuorta emäntää".

Eilen koulussa kävimme läpi eri hierontaotteita. Tein ensimmäistä kertaa tuttavuutta hierontapenkin kanssa ja olin ensimmäsitä kertaa "oikeasti" hierottavana. Hieronnan vaikutus oli hämmentävä, vaikka vasta harjoittelimme: olin niin voipunut ja uuvuksissa parini tekemän niska- hartiaseudun hieronnasta, että kotiin päästyäni nukuin päiväunet. Ajattelin, että kuinkahan selviän puolitoistatuntisesta kokovartalohieronnasta.

Ostin manteli- ja avokadoöljyä ja pyysin isoja tyttöjä koeasiakkaiksi. Hieronta on sellaista työtä, että mitä enemmän sitä tekee, sen paremmin sen oppii ja osaa. Mies ja lapset näyttävät olevan halukkaita möyhennettäväksi, joten työmateriaalia riittää kotioloissakin.

Hieronnan opettaja varoitteli, että koulu ottaa meiltä ajan jostakin muusta. Olen alkanut metro- ja raitiovaunumatkoilla pitämään koulukirjoja mukana ja luen matkojen ajan joutenistumisen sijaan. Muu opiskeluaika ainakin vielä on nipistetty pitkistä yöunistani. Ensimmäinen tentti on jo tulossa ja siihen tulee 13 yläselän lihasta, jotka on nimettävä suomeksi ja latinaksi. Lisäksi on selitettävä lihaksen lähtökohta, kiinnittymiskohta ja lihaksen tehtävä suomeksi ja latinankielisin termein. Lihakset täytyy myös osata nimetä kuvasta. Sanastokokeeseen tulee 60 anatomian ja fysiologian sanaa, joita voidaan kysyä joko suomeksi tai latinaksi.
Tämä ensimmäinen tentti on kuulema hyvin helppo ja suppea, mutta opettaja kehoitti aloittamaan siihen valmistautumisen jo nyt.

Kaisa täällä pohtii, että "nukkuminen on NIIN ihanaa". Ensimmäisen kouluviikon jälkeen olen aivan samaa mieltä.


6 kommenttia:

 1. Kuulostaa hyvältä aprikoosi hilllo.
  Minä en käytä hillosokeria kun minuta se antaa sivumakua, mutta meillä on hyvä maakellari ja siellä säilyy hillot ja mehut hyvin talvenkin yli.
  Mukavaa viikonloppua!♥

  VastaaPoista
 2. Itsetehty aprikoosihillo on varmasti herrrkullista.
  Mitäs muuten talon ja tiluksien tuleva vävyisäntä tuumailee uusista tulevaisuuden visioista.
  Ei mulla ainakaan ole 13 yläselän lihasta (vai onko). Aika kovalta kuullosta tuo teidän "helppo" tenttikin.
  Tsemppiä opintoihin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Epäkäslihas, lapaluun kohottajalihas,pieni suunnikaslihas,iso suunnikaslihas, hartialihas,ylempi lapalihas,alempi lapalihas, pieni liereä lihas, iso liereä lihas, leveä selkälihas, selän pitkä ojentajalihas, hauislihas ja kolmipäinen olkalihas - sieltä yläselän alueelta löytyy ainakin näiden lähtökohta.
   Ajattelin opetella yhden lihaksen päivässä...

   Poista
 3. Onnea opiskeluihin! Kuulostaa hyvältä.

  Ja makealta kuulosti tuo aprikoosihillo :).

  VastaaPoista
 4. hierojan käsittely on ihanaa,itse olen kymmeniä kertoja saanut olla 2 h.n käsittelyssä ja joka kerta toinen tunti menee nukkuessa.
  tuota aprikoosi-hilloa pitäisi minunki joskus kokeilla...

  VastaaPoista