sunnuntai 11. elokuuta 2013

No niin, ystävät hyvät!

Perjantai-iltana Kuopion Veli kysyi Lautakankaan keittiön pöydän ääressä istuessamme, että "miltä nyt tuntuu".
Vastasin, että päällimmäinen tunne on kiitollisuus ja toisena ihmetys.

Nyt pari päivää myöhemmin tunneskaala on aika lailla samoissa lukemissa, mutta ihmetys on varmaan entistäkin suurempana mielessä.

Veljen kysymys johtui siitä, että aikaisemmin perjantaina päivällä pankin pöydän äärellä nimiämme paperipinoihin kirjoittaessamme mummolan kantatilan omistus rakennuksineen siirtyi minun nimiini. Veljistä tuli tilan ositusten mukaan omien määräalojensa omistajia ja heillä on pähkäiltävää hetkeksi, kun saavat keksiä omille tiluksilleen nimet.
Tänään ennen Helsinkiin lähtöä kiersin vielä talon aittoja, talleja, vinttejä ja riihen ja totesin, että olisin ollut hyvin viisas, jos olisin pyytänyt perinnönjakokirjaan ehdon, että kummankin veljen on kuskattava tilalta pois irtainta roihnaa kahden rekkakuorman verran. Kahdesta vanhasta traktorinrohjusta pääsin sujuvasti eroon, kun kysyin perinnönjakotilaisuuden alussa lakimieheltä, "enkö voisi antaa nuo traktorit veljelle, kun en tee niillä mitään". Lakimies sanoi, että helpommalla niistä näin eroon pääsee.

Mutta asiaan: perjantai-iltana kävelin omassa metsässä mustikka-astian kanssa ja keräsin miestäni varten ensimmäiset mustikat. Lauantaina tein uuden metsäretken ja keräsin vastaan tulevat mustikat, vadelmat, puolukat ja kanttarellit. Marjoista keitin ensimmäisen marjapuuron ja kanttarellit toin paistettuna ja pakastettuna Helsinkiin. Totesin, että kun olen marja-aikaan liikkeellä, löytyy omasta metsästä yllin kyllin marjoja. Vanhojen aukkojen reunamille on tullut mukavasti vatukkoa ja kerättävää löytyi vielä elokuun puolivälissä.
Puutarhassa oli viinimarjoja, karviaisia, puutarhavadelmia ja karhunvatukoita. Marja-aroniaa näyttää tulevan yhteen pensaaseen kymmeniä kiloja.

Talon kompostit kävin myös tutkimassa. Äiti on kompostoinut kahteen vanhaan arkkupakastimeen ja puutarhan laidalla on kaksi hitaampaa avokompostia lähinnä puutarhajätteitä varten. Ensi keväänä on arkuissa oleva aines valmista pellolle vietäväksi.
Tulevan kasvimaan paikkaa äidin kanssa jo pohdimme. Juolavehnän ja ohdakkeiden hävittämiseksi suunnittelimme jo täksi syksyksi jämeriä toimia. Kolmen puutarhaa varjostavan kuusen kaatamista myös suunnittelin ja sitä Pikkuvelikin piti hyvänä ajatuksena, koska kuuset houkuttelevat rastaita pesimään ja mansikkamaan laitamille ei sellaisia asukkaita toivota.

Nyt jatkan maalta tuodun kuorman setvimistä. 30 kiloa mustia viinimarjoja odottaa vielä pakastimeen pääsyä.
Huomenna on ohjelmassa jätesopimuksen, vakuutusten ja Metsäliiton jäsenyyden hoitaminen. Sähkösopimuksen tein jo perjantaina. Onneksi on vielä huominen päivä aikaa ennen koulunalkua.
Tiistaina täältä lähtee kouluun äiti ja kahdeksan lasta.
Aika paljon uusia asioita muutamalle päivälle.


21 kommenttia:

 1. Onnea tilalliselle! Nyt vain kun kuluisi äkkiä aika ja saisitte muuttokuorman kannettua sinne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Heli!
   Kaiken lisäksi sinne voisi mennä ilman muuttokurmaakin: siellä kun on kaikki tarvittava paikoillaan. Me tämän viikonlopun kävijät, minä ja kaksi lasta, jätimme hammasharjamme sinne ihan "symbolisessa" tarkoituksessa. Mutta ainuttakaan astiaa, liinavaatetta tai huushollikonetta sinne ei tarvitsisi viedä.

   Poista
 2. Onneksi olkoon tilalliselle ja tilallisen perheelle! Taitaa se tarkein muuttokuorma teillä olla läheisissä ja siellä sydämessä :)

  VastaaPoista
 3. Maallemuutto lähestyy vauhdilla. Onpa paljon siinä touhuttavaa ja tehtävää.
  Ja onnittelut kaikille koululaisille - on mukavaa päästä opiskelemaan :)

  VastaaPoista
 4. Vielä kerran onnea teille kaikille, olen täällä päässä yhtenä hymynä!

  tv Leena

  VastaaPoista
 5. Nyt paljon onnea ja varjelusta tilalliselle ja tulevalle (?) työvoimalle. Älä ainakaan katko jäseniäsi, kun arvattavasti silloin tällöin pompit ja hyppelet riemusta. - Pitääkö sinun ruveta nyt asioimaan myös EU-viranomaisten kanssa? Luin jostain, ettei kanaakaan saa ottaa ilmoittamatta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos onnitteluista, ystäväiseni.
   Yhtä pihapiirissä olevaa aittarakennusta katselin sillä silmällä, että siitä tulisi vähillä muutoksilla mainio kanala.
   Ensi töikseen täytyy tehdä ilmoitus kanojen ottamisesta kunnan maatalouselinkeinoviranomaiselle ja kanojen pitopaikka täytyy rekisteröidä. Jos aikoo myydä tai edes luovuttaa munia perheen ulkopuolelle, täytyy kanalasta ottaa säännöllisesti salmonellanäytteet. Täytyy siis olla kova hinku omien kanojen perään, että näkee myös tämänlaista vaivaa.(= helppo valinta ostaa munat kaupasta)

   Poista
 6. Onnea uudelle tilalliselle! Nyt on varmaan pitlää odotusta muuttopäivään.

  VastaaPoista
 7. hurjasti onnea ja siunausta tilalliselle <3 nyt se on sitten totta...muuttoa odotellessa :D

  VastaaPoista
 8. Onnittelut.Vajaa pari vuotta ja te olette sielläonko siinä koulu lähellä,vai joutuuko koululaiset koulukuljetuksee?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä sanoisin, että "pääsevät" koulukuljetukseen.
   Lähikouluun on vajaa 3km, kirkonkylän yläasteelle 14km.

   Poista
 9. Olen onnellinen ja kiitollinen sinun sekä perheesi puolesta. :)

  Hanna

  VastaaPoista
 10. Onnittelut meiltäkin - olen niin iloinen puolestanne.

  VastaaPoista
 11. Voi kuinka kuulostaa ihanalta teidän tulevaisuus <3
  Onnea kaikille koululaisille koulun aloitukseen ja enkeleitä olkapäille mukaanne <3
  Onnea myös tilallisille, kuulostaa kyllä aivan huippulta tuo teidän paikkanne.
  -päivi-

  VastaaPoista
 12. Ihan mahtavaa! Paljon onnea talon emännälle! :)

  VastaaPoista
 13. Hei! Kiitos ihanasta blogista! Jonkin aikaa olen seuraillut kirjoituksiasi ja olen niin iloinen puolestanne. Ihanaa kun saatte muuttaa! Ehkä hippusen saatan kokea siitä tunteesta joka sinulla on. Olen todella iloinen puolestanne. Ja blogisi on niin voimaannuttava ja arkea parhaillaan. Kiitos!

  VastaaPoista
 14. Hei!
  Onpa ihania kuulumisia. Onnea ja siunausta tulevalle elämälle, nyt täällä stadissa ja sitten siellä landella.
  Ajelimme kesälomareissulta Kuopiosta kotiin Pieksämäen ja Kangasniemen kautta, kun se reitti on mieheni mielestä paras. Ajattelin siellä Kangasniemellä, että täällä jossain ovat Sirkun kotimaisemat...
  Hyvää syksyä kaikille koulukkaille. Tänään kävin jo omalla koululla, kiva oli nähdä työkaverit. Huomenna sitten tulevat oppilaat.
  -Ulla

  VastaaPoista
 15. Usko minua, ajan kanssa siitä "rohjusta" löytyy paljon tarpeellista tavaraa, jos sinun sakissasi on vähääkään "tee se itse miehiä/naisia"

  VastaaPoista
 16. Onnea koko perheelle! Monta rautaa on teillä nyt tulessa, mutta vielä on vähän maltettava odottaa.

  VastaaPoista
 17. KIITOS IHANISTA ONNENTOIVOTUKSISTANNE!
  Ne tuntuvat yhtä hyviltä kuin kukkakimppu, jonka tätini keräsi puutarhansa upeimmista kukista lauantaina "Lautakankaan uudelle emännälle".
  Koin, että tätini koki päivän erityisenä merkkipäivänä, koska Lautakangas on hänen lapsuuskotinsa ja meille molemmille on tilan tulevaisuus tutuissa käsissä tärkeä asia.

  VastaaPoista