perjantai 30. elokuuta 2013

Hyvin suuri ja merkittävä asia

Jos tämänpäiväistä ilonaihettani ajateltaisiin ihan maailmanlaajuisesta mittakaavasta, lähinnä sen merkitystä, puhuttaisiin melko suuresta asiasta. Minullekin asia on niin suuri, että hurjasta flunssastani huolimatta askel nousee kevyesti eikä ole mitään murhetta maailmassa.
Juttelin äidin kanssa puhelimessa ja äiti kertoi, että porakaivosta saadaan nyt ihan täydellisen hyvää vettä. Vesi on kirkasta, pehmeää ja ilman mitään makuvirhettä.
Niin kauan kuin minä muistan, on Lautakankaan vedessä ollut sivumaku jos toinenkin. Suurin syyllinen lienee ollut "siirtovesi", kun metsäkaivosta on pumpulla siirretty vettä talon kaivoon. On saattanut pintavesiäkin päästä kaivoon niiden luojanluomien olentojen ohella.
Niin kauan kuin minä muistan, on ongelmana ollut myös veden riittämättömyys ja suurten vierasjoukkojen majoittumista tilalle on rajoittanut vain ja ainoastaan veden vähyys. Nyt näyttäisi tuokin ongelma poistuneen porakaivon myötä.
Eli vettä riittää!
Uskollisimmat blogini lukijat muistavat menneiltä vuosilta, että kaivo- ja vesiasia oli niitä suurimpia maallemuuttomme tielle poikkiteloin asettuneita esteitä. Ja nyt alkaa olla satunnaiset tuulenkaadotkin jo raivattu muuton tieltä.
Kun vielä hitusen tässä hehkutan näillä hiilloksilla, niin mainitsenpa senkin, että tulossa oleva syksy (se joka tulee tämän kesän jälkeen joskus lokakuussa), saattaa olla toiseksi viimeinen tässä kaupungissa.

Jokainen vuodenaika on pelkkää elämän rikkautta Kangasniemellä.
Tässä kohtaa nousee muutaman syyttäjän sormi, joilla muistutetaan "kaupunkilaista", kuinka raskaat olosuhteet vallitsee maaseudulla varsinkin nykypäivänä, kun maaseutu autioituu, asukasrakenne kääntyy vanhusvoittoiseksi ja työttömyysprosentti nousee.
Kun sanon, että elämä on rikasta Kangasniemellä vuodenajasta riippumatta, tarkoitan yksinomaan niitä henkisiä arvoja, joita puhdas ilma (ja vesi!), luonto ja kiireetön elämäntapa tuovat asukkailleen.

Kyllä minä ymmärsin niitäkin tuttavia, joita kesällä Kangasniemellä tapasin ja jotka sanoivat, että viimeistään eläkkeellepääsyn jälkeen täytyy päästä muuttamaan suureen kaupunkiin. Ei kovin montaa vuotta tarvitse kaupungin ihanuuksia katsella, kun tajuaa olleensa rankasti väärässä.

Jos saat sankan metsän kohinasta mielesi tyyneksi ja hengityksen rauhalliseksi, niin metron kolmen minuutin vuoroväli ei ole elämässäsi kovin korkealle arvostettu asia.
En enää nykyään juokse metroon, koska tavallisesti seuraava juna tulee kolmen minuutin kuluttua.
Jos pääsisin metsään, sinne lähtöä kiirehtisin.

5 kommenttia:

 1. hienoa,kaivosta saatava vesi on varmasti parasta...

  VastaaPoista
 2. Muistattehan myös tutkituttaa vedenlaadun, maku- ja näköaistit kun eivät kerro läheskään kaikista veden ongelmista. Teitä kun on sinne lapsiakin muuttamassa. :)
  http://www.ymparisto.fi/download.asp?contentid=146419&lan=fi

  VastaaPoista
 3. Meillä kulkee 8 bussia vuorokaudessa läheiseen suureen kaupunkiin. Matkaa on 35km. Täällä en koskaan juokse bussiin. Kun tulen Helsinkiin, on kiire jo Pasilassa ratikkaan :) Päivä on melkein pilalla, jos siitä myöhästyy. Kiire ilmeisesti kuuluu kaupunkiin, tai sitten vanha kaupunkiminä löytyy siinä vaiheessa.

  Käyn töissä siellä 170 km:n päässä. Yleensä kuljen tuota väliä päivittäin. Välillä on ihan pakko tulla loppumatka pientä tietä, joka kiemurtelee peltojen välistä. Olenkin sanonut, että tuolla tiellä sielu rauhoittuu kaupungin melun jälkeen. Silti joskus on myös päästävä Helsingin keskustaan ruuhka-aikana. Hyvältä tuntuu sielläkin, mutta sinne en haluaisi jäädä. Pitää olla tilaa hengittää.

  Vesi on tärkeämpää kuin yleensä tajuammekaan. Monesti olen miettinyt, että kuinkahan kauan meillä puhdas vesi riittää. Nyt jo kesäisin levät uhkaavat järviä.

  Kaima

  VastaaPoista
 4. Meidän porakaivoon pääsee sateilla pintavettä jostain kallionkolosta. On se putki kuvattu ja kerran kaivo puhdistettu, mutta sama juttu vähintään joka kevät ja syksy. Juomavesi kulkee silloin kanistereissa kotiin. Onneksi kaikkeen tottuu :)

  Hieno kuulla että kaivoasia on kunnossa!

  VastaaPoista
 5. Vesi on kyllä tärkeä, yksi tärkeimmistä elämäm ylläpitäjistä.
  On varmaan pitkää odottaa muuttoa, mutta se tulee päivittäin lähemmäksi. Sitten alkaa toisenlainen elämä, kaukana on kaupungin syke.
  Eihän se elämä maallakaan pelkää onnea ole, monenlaista vastusta riittää täälläkin ja työtä paljon, mutta onhan se toisenlaista kuin siellä kehä3 sisäpuolella, sieltä olen itsekin muuttanut tänne maaseudun rauhaan. Mitä se rauha soitten on, kun aamulla herää ja katsoo ikkunasta ulos, mikä on sää ja sitten senmukaan suunnittelee päivän työt, niitä riittää, mutta itse saat valita mikä on nyt se tärkein, kun tulee sadepäivä, on sisällä odottamassa monet askareet jotka kesän kiireissä on jäänyt rästiin.tekemättä.

  VastaaPoista