keskiviikko 16. toukokuuta 2012

Käytännöllinen keino matkustusmukavuuden lisäämiseksi

Saattelin ekaluokkalaista kouluun tänä aamuna. Sokoksen pysäkiltä nousimme raitiovaunuun, joka on otettu käyttöön vuonna 1952.

Helsinkiläisiä aiheestakin moititaan, että valtaosa meistä istuu julkisissa liikennevälineissä ilmeettömästi eteensä tuijottaen. Pieni prosentti matkustajista tuo eloa matkantekoon möykkäämällä tai örveltämällä äänekkäästi. Suurin osa matkustajista lukeutuu kuitenkin näihin kahteen kastiin.

Noustuamme 60 vuotta vanhaan saksalaisvalmisteiseen vaunuun aamun ruuhka-aikana, oli matkustajien käyttäytymisessä havaittavissa hyvin mielenkiintoinen muutos tavalliseen verrattuna. Suurin osa matkustajista alkoi keskustella vierustoverinsa kanssa museovaunun nostalgisesta tunnelmasta, joka oli nähtävissä ja kuultavissa. Vaunun penkit, sisustus, jopa kattovalot olivat mahdollisimman alkuperäisiä ja äänekäs kolina säesti matkantekoa.
Kaikki matkustajat ihastelivat vilpittömästi vanhan vaunun ahdasta, mutta niin nostalgista tunnelmaa. Matka sai hymyn kaikkien huulille ja kun raitiovaunuun liittyvät huomiot oli keskusteltu, puhe siirtyi luontevasti muihin päivän aiheisiin tai matkan päämäärään. Rouva, joka nousi kyytiin läpinäkyvän kakkukuvun ja juustokakun kanssa, sai vierustoveriltaan ihastelevat kommentit kakustaan.

Olisikohan Helsingin joukkoliikenneyrittäjillä tuossa oiva keino matkustajien viihtyvyyden ja matkustusmukavuuden lisäämiseksi? Varikoiden reunamilta kunnostetaan ajokuntoon museohenkiset bussit ja raitiovaunut. Ja mitähän tuumisi turistit?

4 kommenttia:

 1. Se on poikkeus arjesta ja saa ihmiset hyvälle tuulelle. Barcelonan metrossa ei ole sen parempi tunnelma ko siellä kotonakaan:)
  Toivottavasti ei pahasti ukkosta että päästään kotiin, lennetään sillä uudella norjalaisella halpisyhtiöllä ja toivon et homma menee ihan putkeen. En jaksais enään yhtää ollaan missään muualla ko kotona:)

  VastaaPoista
 2. Tuossa olisikin hyvä ajatus.
  Jotain kummallista ihmettelemistä niin eiköhän puhumista riitä.
  Mukavaa loppuvikkoa sinulle ja perheellesi. ♥

  VastaaPoista
 3. Olisi se arki toisenlaista,jos useammin olisi tuollaista sorinaa missä tahansa kaupungin kulkuvälineessä!Itse muistan yhden tapauksen 65A.sta kun nuoriso-porukka lauloivat laulua:soittajan poika,siihen kun yhtyi kaikki bussissa olevat!Tunnelma oli ihanan korkealla!:)

  VastaaPoista
 4. Olemme juuri Varsovassa ja täällä on käytössä monen sukupolven raitiovaunut. Hauskan näköistä, kun modernin vaunun vierellä köröttelee sen näköinen raitsikka, että voisi melkein luulla hevosten vetäneen sitä aikoinaan. :D

  VastaaPoista