Valitsemme usein ruokakauppamme mielikuvien perusteella. Suurperheellinenkin tunnustaa mielikuvien ohjailevan ostokäyttäytymistään, mutta onneksi tällä kertaa mielikuvani pitivät paikkansa. Tärkein kriteeri ruokakauppani valinnalle on tällä hetkellä hinta. Siinä tuntumassa hengittää kauppiaan niskaan mielikuva ostamisen helppoudesta ja joustavuudesta. Myös ostosreissuun tärväytyvä aika merkitsee minulle paljon.
Kotimme sijaitsee kolmen ruokakaupan "bermudankolmiossa". Naapuritaloissa ovat K- market, S-market ja Citymarket. Joka kuukausi kannan ruokakauppaan reilut puolitoistatuhatta euroa, joten pienetkin hintaerot nousevat vuositasolla merkittäviksi.
Valitsin ruokakoriin tuotteita, joita ostan lähes kuutena päivänä viikossa. Voita/levitettä en osta päivittäin, mutta voin hinta on mukana pelkästä mielenkiinnosta voin tämänhetkistä hintaa kohtaan.
Ajatuksenani oli, että illan ruokana tarjoaisin perheelle jauhelihakastiketta, keitettyjä perunoita ja porkkanaraastetta.
Vertailuun olen valinnut tuotteet omien ostotottumusteni mukaan. WC-paperia ostan lähes päivittäin ja nykyään se on myymälän rullahinnaltaan edullisinta. Omenat ovat Royal Gala -lajiketta, vaikka esimerkiksi Citymarketissa olisi tänään saanut omenia myös tarjouksesta 0,99e/kg. Royal Gala on ollut koko talven hyvälaatuista, joten hinta-laatusuhde on ollut kohdallaan.
Porkkanat olivat K-marketissa Italiasta, muissa kaupoissa sai vielä kotimaisia. Tosin niiden laatu näin keväällä alkaa olla jo vaihtelevaa.
K-market S-market K-citymarket
Vaasan Ruispalat 2.05 2.05 1.65
Vaasan Moniviljapaahto 2.29 1.59 1.79
HK Keittokinkku 3.59 3.29 3.59
300g
Naudan paistijauheliha 3.65 3.79 3.65
400g
1,5l Kevytmaito 1.45 1.17 1.27
1litra Gefilus Piimä 1.89 1.46 1.45
2 kg perunoita 1.19 1.15 1.09
1 kg porkkanoita 1.89 1.29 1.49
1 kg omenoita 2.29 2.19 2.29
1 kg mansikka- 1.59 1.03 1.59
jogurttia
Valio voi 500g 3.09 2.79 2.79
WC-paperi 2.49 (6rll) 1.80 (8rll) 2.15 (8rll)
YHTEENSÄ: 27.31 23.34 24.53
Niinkuin olin kuvitellutkin, S-marketin ruoka on kokonaisvertailussa edullisinta. Vertailusta pomppaa tietysti esille muutama mielenkiintoinen yksityiskohta. Vaasan Ruispalat, joita käytämme vähintään kaksi pakettia päivässä, onkin Citymarketissa 40 senttiä edullisempaa kuin S-marketissa. Jos hinta olisi stabiili kummassakin kaupassa, ostamalla ruisleivän Citymarketista säästäisimme vuodessa 291,20 euroa.
Maidon hinta on toinen kipupiste meidän perheen ruokabudjetissa. Jos maidon kulutus on 10prk/päivä, vuoden maidot S-marketista ostettuna maksaa meille 4258e. Citymarketista, jossa maito on toiseksi edullisinta, vuoden maitosaldo on 4622e. Ostamalla maidon S-marketista vuosisäästö on 364e.
Kun hintoja katselee taulukossa, huomaa myös väistämättä vanhan linssiinviilauskikan: hinta näyttää pienemmältä, kun se päättyy yhdeksikköön.
Suurperheen äidin yhteenvetona voisi todeta, että päivittäisten ruokaostosten ostopaikan valinnalla on merkitystä, jos haluat säästää rahaa. Usein myös aika on rahaa ja silloin on valmis maksamaan lähimmästä kaupasta kipaisten haetusta maitolitrasta enemmän.
Tarjousten hyödyntäminen peruselintarvikkeiden kohdalla on aina puhdasta säästöä. Siksi olen investoinut kylmäsäilytystiloihin, jotta myös pakaste- ja kylmiötila riittää elintarvikkeiden varastoimiseen.
Satunnainen blogilukija varmaan huomauttaisi, että kaupassakäynti vaikka kahdesti viikossa toisi myös säästöjä. Olen samaa mieltä, mutta käytännössä sen toteuttaminen on hyvin työlästä, kun tavaramäärät 14-henkisessä perheessä on tiukankin budjetin aikana massiivisia. Lisäksi hyödynnän kauppojen "punaisten hintalappujen tarjoukset" päivittäin. Koska ruoka häviää kylmiöstämme jo ostopäivänä, ei päivämäärillä ole niin suurta merkitystä useimpien tuotteiden kohdalla.
Tämän vertailujutun "kotikutoisuuden" näkee noista huvittavasti hyppivistä riveistä! Muistattehan, että olen harjoitellut koneen kanssa tappelemista vasta pari hassua vuotta.
VastaaPoistaMielenkiintoinen vertailu! Ja todellakin, vuositasolla säästää sievoisen summan kun ostaa edullisimmasta paikasta. Minä olen siirtynyt monessa tuotteessa hankkimaan sen Lidlistä kun meillä kerran sellainenkin löytyy. Esim. maidot ostan sieltä koska saatan säästän jopa euroja per ostokerta. Ja siellä on monesti leivässä alelappu vaikka olisi vielä kolmekin myyntipäivää jäljellä.
VastaaPoistaUsein ajattelen niitä perheitä jossa molemmat käyvät työssä eivätkä kerkiä ruokahintoja kollaamaan. Näin eläkkeelä sitä parmminkin sen kerkiää tekemään.
VastaaPoistaSinä näytät olevan tosi taloudellinen perheenäiti.
kaikkea hyvää ja siunausta sinulle ja perheellesi.
Minä olen tässä miettiny näitä ruokien hintoja myös. Ja sitä, mistä kannattaa ostaa. On totta varmaankin, että vaikkapa Lidl on halvempi kuin meidän kylän S-market. Mutta kas, S on mun työpaikka josta saan henkilökunta-alennukset. En siis näe mitenkään järkeväksi ajella sinne Lidliin sitä 7km, jos saan tuosta omasta putiikista samat kamat. Maksaa se bensakin.
VastaaPoistaSitä olen tässä myös miettiny, että kannattaiskohan hankkia toinenkin pakastinkaappi (arkkua ei oikein saa mihinkään). Jos vaikka saisi enemmän tosiaan hyödynnettyä niitä punaisia lappuja, samoin voisi kerätä enemmän marjoja kesällä.
Kasvimaan laittaminen on tällä hetkellä polttavan mietinnän alla. En loppujen lopuksi usko sen tuovan meille minkäänlaisia säästöjä ruokalaskuun, koska sieltä kasvimaalta ei saa maitoa, leipää, juustoa eikä voita. =) Ja meillä ei syödä esim perunaa erityisemmin. Saatikka että olisi tiloja sitten säilöä mitään juureksia sitä parin kilon pussia enempää. Minusta aina on otettava nämäkin huomioon, kun miettii ruoan hintaa ja sitä kannattaako kasvattaa itse. Siis omalla kohdallani ajattelen näin. Se mitä voisin kasvattaa ei juurikaan kuulu kauppalaskuuni muutenkaan... en edes keksi mitä muuta kasvattaisin kuin salaattia ja ehkä herneitä. Ei meillä syödä retiisiä, tilliä, persiljaa... Porkkanaa kyllä, mutta ei sekään niin kauheasti kaupassa maksa. Mansikoita kyllä mielelläni laittaisin, ne on todella kalliita ostettuna.
Eli paraikaa mietin todella, että alanko siihen vaivaan ja kasvimaan laittamiseen tuohon junttasavimaahan, vai ostanko sittenkin kaupasta ja valitan suuria ruokalaskuja... Meidän 6-henkisen perheen ruokaan menee 600-900€/kk, että onhan se toki aika paljon ja tietty voisi oikeesti miettiä mistä sitä säästäisi... silti mietin, onko kasvimaa oikeasti yhtään säästöä meille. Epäilen vahvasti.
Olet siinä aivan oikeassa, että kasvimaa ei ehkä teidän perheessä toisi säästöä ruokalaskuun. Sadon säilyttäminen käyttöön asti täytyy olla turvattu, koska siemenet ja taimet on kalliita. Lisäksi jos joutuu ostamaan kasvimaata perustaessaan muutaman kuorma-autolastillisen multaa, tulee muutamalle perunakilolle huima hinta monen vuoden ajan.
PoistaJos ajattelee kasvimaata ensisijaisesti terapiamuotona, ei kannata raha-asioita sotkea siihen ollenkaan. Kyllä oman, kitketyn kasvimaan katselu lämpimässä kesäsateessa kasvamisen kohinaa kuunnellessa on sellainen lääke, että kaikki vaivat unohtuu.
Ja ne mansikat...ensimmäinen homma, mihin muuttokuorman purkamisen jälkeen mummolassa ryhdyn, on mansikkamaan laitto yhdessä kanatarhan kanssa.
Kiitos taas aivan älyttömän mielenkiintoisesta kirjoituksesta, Sirkku. Keskiviikkona ilmestyvässä Kotivinkki -lehdessä suositellaan blogiasi, joten jos haluat lehden itsellesi, laitatko osoitteesi meilinä elisa.miinin@forma.fi
VastaaPoistaAurinkoista kevättä!
Suurperheen ostoksissa ei tuo pariin viikko-ostoskertaan siirtyminen taitaisi auttaa kun muutenkin näyttää päivittäiset ostokset olevan yli 20 kg luokkaa. Eikä niissä ruokaostoksissa taida olla paljousalennuksiakaan. Neljän päivän ostokset lähentelisivät jo 100 kiloa. Niitä ei oikein enää julkisilla kuskata pitempiä matkoja.
VastaaPoistaHyvä kun jaksat tarkkailla hintoja. Teillä pienikin hinnanalennus kertautuu kymmenkertaisesti.
Taitaa sinulla, Sirkku, olla hyvät käsivarsivoimat. Ei tarvitse enää jumpata. Ehkä hieronta joskus tekisi hyvää.
Suomessa ruoka on kyllä kovin kallista, ei siitä pääse yli eikä ympäri. Meillä on paljon pienempi perhe, joten ruokamenot ovat tietysti pienemmät ja ruokakin on täällä halvempaa. Olen tarkka ostoksissani ja ostan esim lihaa (jota meillä syödään paljon) aina tarjouksista pakasteeseen. Muutenkin olen viime vuosina säätänyt pajon ruokaostoksisa ihan vain suunnittelemalla ostokset ja ruokalistat vähän tarkemmin. Ostan varastoon ja seuraan tarjouksia.
VastaaPoistaOlen aina ihaillut kuinka hyvin osaat budjetoida teidän suureet ruokaostokset ja teet kaiken itse alusta alkaen. Leipoakkin ehdit ja suuria määriä!
Sitten kun päästeet maalle asumaan, teillä tulee varmasti olemaan upea kasvimaa! Ajateleppas enää ei tarvitse kantaa perunoita kaupastan vaan ne saa hakea suoraan pellosta.
Perunoiden ja porkkanoiden suhteen meillä päättyi tänä keväänä historiallinen ajanjakso: viime keväänä isäni ja äitini istuttivat yhdessä viimeiset yhteiset perunansa. Lähes koko avioliittomme ajan on meille kuskattu perunasäkit 300 kilometrin päästä. Kun joku sukulainen on ajanut Kangasniemen ja Helsingin väliä, on saanut perunat kyytiinsä ja tuonut ne sitten meidän kylmiön alahyllylle. Samoin en ole juurikaan joutunut ostamaan porkkanoita ja punajuuriakaan. Tänä keväänä äitini (ainakin toistaiseksi) on jättänyt suosiolla suureelliset kasvimaat laittamatta.
PoistaMummolasta saaduilla ruokakuormilla on ollut suuri merkitys ruokahuushollimme monipuolistajana ja myös taloudellisesti.
Pienistä puroista kasvaa suuret virrat!!
VastaaPoistaMeidänkin maito- ja leipäkulutuksella on suuri ero sillä maksaako litra 70 senttiä vai euron. Ei ehkä yksittäisillä ostokerroilla, mutta vuodessa kyllä.
Mä käyn kerran viikossa isoilla ostoksilla, viikolla sitten täydennetään maitovarastoja, leipää ja tuoreita hedelmiä/kasviksia. Kerran viikossa isompaan markettiin, täydennykset lähikaupasta. Autolla juu, käsipelillä ei onnistuisi näin vaan olisi useammin käytävä.
Jääkaappeja on 2, samoin pakkasia. Tarjoukset ja punaiset hinnat hyödynnetään. Lähikauppoihin saatan mennä ihan tarjouksen perässä, marketista ostan mitä tarvitaan. Toki vertailen hintoja.
Totta tuo, että aikakin on rahaa ja joskus sitä ostaa sieltä mistä nopeimmin/helpoimmin saa eikä sitä hintaa tule katsottua ja kauhisteltua.
Tosi mielenkiintoinen postaus-kiitos!!Mielenkiinnosta kysyn, kuinka paljon hyödynnätte maitojauhetta leivonnassa ja muussa?Mä olen laiska kantamaan maitoa, joten leivon jauheeseen, ja tehdään siitä välillä maitoa puuron tai murojen sekaankin. Meillä kans hyödynnetään punaiset laput, liha varsinkin on niin hurjan kallista. Ruokakaupassa käydään "isosti" kerran viikossa, ja täydennetään lähikaupassa. Meidän 7-henkisellä perheellä menee n. 600e ruokaan kuukaudessa, välillä paljon vähemmänkin. Toisaalta meillä muksut on hoidossa ja koulussa päivät, se vaikuttaa heti. Itse tekemällä mahdollisimman paljon ja tarjouksia metsästämällä kyllä säästää sievoisen summan.
VastaaPoistaPullataikinaan olen nyt opetellut käyttämään maitojauhetta. Lettuja teen sen verran harvoin ja niiden mausta on kaikki niin tarkkoja, että ne teen "oikeaan" maitoon - ja reilusti täysmaitoa mukaan.
PoistaMaitopuurojen tekeminen on vähän kausittaista. Joskus teen riisipuuroa viisikin kattilallista peräjälkeen. On sitten kylmiössä vararuokaa, mitä lämmittää.
Meillä leivotaan pullataikinat veteen, siitä huolimatta maku on aina kohdillaan ja se on mm. naapurinlasten mielestä paljon parempaa kuin heillä kotona leivottu ;o) Myös äitini vanha tuttava, joka lapsuudessa oli kartanossa pikkupiikana, kertoi pyhäpullataikinan olleen vesipohjainen.
PoistaMielenkiintoinen postaus. Meillä on ihan vaan nelihenkinen perhe; molemmat lapset asuvat vielä kotona mutta ovat ikänsä puolesta aikuisia (19 ja 21). Itse olen aina ollut tarkka ruoan hinnasta. Meillä on onneksi paljon kauppoja mistä valita. Useimmiten Lidl on halvin, mutta paikallinen K-Supermarket myy välillä lihaa ja muuta niin halvalla, että ostan kerralla paljon pakastimeen. Viimeksi ostin savustettua kalkkunan filettä kolmen euron kilohintaan, kun alkuperäinen hinta oli 17,90 kilo. Myös leikkeleitä myydään välillä tosi edullisesti, esim. kinkkua 2€ kilolta.
VastaaPoistaKasvimaa meillä on nyt ensimmäistä vuotta. Aarin palsta maksaa 40€/vuosi. Siellä kasvaa raparperia ja vadelmaa ja aion laittaa vielä karviaisia, perunaa, porkkanaa, parsakaalia, sipulia, avomaan kurkkuja, kesäkurpitsaa, yrttejä ja salaattia. Varsinkin salaattia kannattaa mielestäni viljellä itse vaikka parvekkeella, jos muuta paikkaa ei ole. Kaupassa pieni ruukkusalaatti maksaa melkein euron ja se nahistuu nopeasti, jos ei heti syö. Uskon että saamme kasvimaaltamme paitsi iloa ja hauskaa tekemistä, myös taloudellista etua. Parvekkeella kasvaa vielä tomaatit. Lisäksi palstallani on tarkoitus kasvattaa monenlaisia kukkia, joista voin tehdä kimppuja kotiin ja tuliaisiksi kavereille. Siemenpussit ei paljoa maksa.
Kotivinkin ansiosta löysin blogiisi! :) mielenkiintoiselta näyttää ja jään lukijaksi. Et ottanut (tarkoituksella?) huomioon ostoksista saatavia plussia ja bonuksia? Itselläni on paikka hypermarketissa joka ei kuulu mihinkään isoon ketjuun vaan on oma (.5-6 paikkakunnalla) ja kun sain henkilökunta-alennuksen (nyt hoitovapaalla en saa) niin ostin paljon ruokaa sieltä. Hoitovapaalla olen yrittänyt keskittää s-markettiin/prismaan ostoset koska saadaan parhaimmillaan reilu 40e kuussa takaisin. Meitä on yhteensä 6 henkeä ja ruokaostokset jotain 500e luokkaa riippuen vähän kuinka paljon on kuussa varaa käyttää ruokaan. Pienillä tuloilla kitkutellaan. Nyt kun löysin sopivat hanskat niin leipominenkin sujuu helpommin (olen superallergikko). Tässä uudessa kodissa on kolme pakasinkaappiosaa joten mahtuu alennuksista ostamaan pakkaseenkin. Kasvimaa odottaa kääntämistä (jyrsijää lainaan) ja ainakin perunaa, porkkanaa, avomaankurkkua yms on tarkotus laittaa. Pottuja on kasvatettu rivarin takapihalla terapiamielessä ja mun vanhemmilta tuotu sitten syötäväksi. Kanat houkuttelis täälläkin :D
VastaaPoistaTervetuloa seuraan, Myyrä!
PoistaOikeastaan unohdin kokonaan tuossa yhteydessä mainita sen, että "plussia ja ässiä" saan kuukaudessa liki 100 euroa.
Plussakortilla saatavat edut ovat myös merkittäviä ja niistä tarjouksista tulee aika usein ostettua varastoon.
Eksyin sattumalta blogiisi, ja ihan mielenkiintoista lueskella tällaisia postauksia näin sinkkutalouden näkökulmasta! Vaatii varmasti erittäin hyvää suunnittelukykyä saada noin suuren talouden ruokinta toimivaksi. Itsellä oikein selkäpiitä karmii tuo teidän kuukaudessa ruokaan menevä rahamäärä! Minun viime kuun ruokalaskuni oli K-plussa -pistelaskelman mukaan noin sata euroa.
VastaaPoistaKotivinkin kautta minäkin tänne löysin ja liityin lukijaksi heti. Mielenkiintoinen juttu, joka antaa ajattelemisen aihetta :)
VastaaPoista