perjantai 25. tammikuuta 2013

Pyöräytetäänpä täytekakku

Tänään näyttäisi tulevan täytekakkupäivä. 20 kananmunaa on nostettu pöydälle lämpiämään ja kattilassa kiehuu vadelma-mansikkahillo. Hillonkeittoon ryhdyin ihan edellisen kakunteon muistuttua mieleen: kauppojen edullisimmista hilloista on marjat kadonneet. Hintavimmissa hilloissa on kyllä marjoja, mutta päällimmäisenä makuna tulee puistatus liiasta sokerista. Oman pakastimen vadelmat ja mansikat eivät enää kahden kilon hillosatsiin riittäneet, joten ostin "kaupan" marjoja. Puolitoista kiloa vadelmia, puoli kiloa mansikoita ja kilo hillosokeria ja maku on kuin syksyisessä hillossa. En keitä marjoja kovinkaan kauaa, jotta tuoreen marjan maku jää hilloon. Jos puolituorehilloa jää kakun tekemisen jälkeen, laitan loput pakasteeseen ja käytän sitten letunpaistopäivänä.
Koska kakusta tulee "massiivinen", teen pohjat kääretorttupohjan ohjeella. Viisi uunipellillistä kakkupohjaa riittää, kun tavoitteni on tehdä tarjottimen kokoinen levykakku niin, että jokaisessa kerroksessa on sekä hilloa että vatkattua Flora Vispiä.
Kakkukermana olen jo vuosia käyttänyt Flora Vispiä. Lisään vatkatessa hiukan sokeria ja vaniljasokeria. Jos käytän kermaa pursotuksiin, vatkaan siitä varovasti napakampaa. Kakunvälikerma voi olla pehmeämpääkin.
Flora Vispi säilyttää makunsa ja koostumuksensa, jos kakku joutuu vartoamaan syöjiä esimerkiksi juhlissa. Meillä asia on niin päin, että syöjät ja varsinkin päivänsankarit, saavat odottaa kakun valmistumista.
Kun käyttää pakastemarjoista tehtyä hilloa, kakunpohjia ei tarvitse kostuttaa. Parhaimmillaan kakku olisi luonnollisesti tekoa seuraavana päivänä, mutta meillä se on harvinainen tilanne. Toki jos urakoisi kaksi 20:n munan kakkua, se toinen olisi teoriassa vielä seuraavana päivänä kylmiön hyllyllä.

Alkuvuosi on meillä syntymäpäivien ruuhka-aikaa keskikesän ohella. Tänään vanhin poika täyttää 23 ja Melskan äiti söi viime viikolla miehensä tekemää syntymäpäiväkakkua. Helmikuussa juhlii vävy ja maaliskuun alussa Anne-Mari. Haagan Mummoa käymme miehen kanssa onnittelemassa ihan lähipäivinä.

Myöhäisessä iltavuorossa ja yövuorossa olleet työläiset hillitsevät vielä jonkin aikaa taikinan vatkaamisen aloittamista. Sillä aikaa tartumme Melskan kanssa kolmeen kukkuraiseen pyykkikoriin, joissa on pariaan etsivät sukat huilaamassa.

5 kommenttia:

 1. Onnittelut päivänsankarille!
  Itsetehty hillo on kyllä paljon parempaa kuin kaupasta ostettu sokeriliemi. Kerran näin kaupassa "hilloa", jossa luki ensimmäisenä vesi, sitten sokeri ja vasta sitten marjat.
  Minä laitoin viime vuonna yhteen hillosatsiin hillosokeria ja se kakku ei kostunut tarpeeksi. Nyt olen palannut takaisin siihen, että laitan vain tavallista sokeria.

  VastaaPoista
 2. Kerta toisensa jälkeen huomaan ihailevani sinun tarmokasta asennettasi elämään, niin kuin sekin, että kaiken mun ohessa jaksat keittää erikseen hillot kakkua varten!

  tv Leena

  VastaaPoista
 3. Onnittelut syntynäpäiväsankarille.
  Varmasti tulee hyvä kakku.

  VastaaPoista
 4. Onnittelut syntymäpäiviään viettäville. Ja maukasta kakkua kukkurapäin!
  Sukkien parittaminen on aikamoista puuhaa, kun niitä on paljon - kertoo juuri pyykkiä lajitellut - vain kahden hengen pyykkiä -
  Mies sanoi, että aikoinaanhan, kun koko lauma asusti vielä kotona - sukkien etsiminen oli taidetta...

  VastaaPoista
 5. Onnea! Ja olipas hauskaa lukea tuosta kakunteosta.

  VastaaPoista