lauantai 12. tammikuuta 2013

Uuninpesupäivä tänään

Meidän uuni on nyt pesty. Ai miksikö sitä pitää tähän aikaan lauantai-iltana tulla tänne mainostamaan? Juuri siksi, koska en ole sitä ihmistyyppiä, joka vaihtaisi yöunensa uuninpesuun.
Nyt vain sattui niin, että annoin sulasta säälistä ja armeliaisuudesta lähihoitajaopiskelijatytölle luvan kokeilla uutta muffinssivuokaansa, jossa saa kerralla uuniin kuusi todella suurta muffinssia. Ne kuusi kokeilumuffinssia kävi sitten ihan kirjaimellisesti uunissa, koska vuoka teki "voltin" uunin suuluukulla. Uunin pohjalla, tiivisteissä ja suuluukun välissä oli sitten koko taikina.

En rohjennut katsoa niin tarkkaan, valuiko tytön silmistä vettä, mutta ääni oli sen verran murtunut tapauksen jälkeen, että katsoin viisaammaksi ryhtyä tyynen rauhallisesti pesemään taikinavelliä uunista. Tyttö kaiveli pumpulipuikoilla taikinanrippeet uuninluukun tiivisteistä ja saranoiden sisältä. Uunin alapuolella oleva peltiensäilytyslaatikkokin oli taikinassa.

Oikeastaan uuni oli muutenkin jo pesun tarpeessa. Siksi vetelin metalliraapalla lasinkin puhtaaksi. Kyllä kelpaa huomenna ottaa uusi yritys leipomisen saralla.

Tapaus "uuni" on malliesimerkki huushollimme siivouksesta. Samaa metodia noudattaen keittiön lattia tulee pestyä perusteellisen hyvin, kun joku kaataa sille kannullisen mustaherukkamehua. Viimeksi pesin kylmiön, kun punajuuripurkista oli valunut liemet ylähyllyltä alas asti ja kaikki hyllyt matkan varrelta. Pakastin tulee sulatettua, kun joku lapsi keksii tehdä omatoimisesti mehujäitä. Olohuoneen sohvanalus pestään ja raivataan leluista, kun joku potkaisee täysinäisen cocis-mukin sohvan alle.

Ehkä joskus vielä koittaa aika, että minulla on ihan oikea siivouspäivä, että siivoan ihan itsensä siivoamisen takia, eikä sen vuoksi, että olosuhteet niin vaativat.

8 kommenttia:

 1. Mutta toihan on hyvä tapa, siivota silloin kun siihen on tarvetta. Miksi siivouspäivä?

  VastaaPoista
 2. Voi kun ihanan lohduttavaa! Joku muukin, jolla ei ole säännöllistä siivouspäivää, vaan siivotaan silloin, kun tarvitaan - eli on sen aika. Eikös se niin ole, että "Kaikella on määrähetkensä, aikansa joka asialla taivaan alla." Niin myös siivouksella!
  Oikein hyvää viikonloppua sinne - ja toivottavasti uudet muffinssit onnistuvat!

  VastaaPoista
 3. Nuo silikoonivuoat on tosi lörppöjä ja tuollainen vahinko voi sattua kokeneemmallekin leipurille.Itse en ole kovin ihastunut mokomiin uutuuksiin.Vanha konsti parempi,kuin pussillinen uusia,sanoo vanha kansa.Toivottavasti innostus leipomisiin ei hiivu pienestä takapakista huokimatta.

  VastaaPoista
 4. Tykkään siivouspäivästä, mutta kahden hengen taloudessa siitä usein luistetaan ja siivotaan, kun on tarvetta. Luin tämän päivän Hesarista, että italialaisnaiset siivovat monta kertaa päivässä, niin että lattialta voisi vaikka syödä...ja sisällä kuljetaan kuitenkin ulkojalkineissa. Suomen systeemi - ulkojalkineet pois sisätiloissa - tuntuu paremmalta.
  Valitettavsti niitä villakoiria toisinaan näkyy meilläkin... juuri nyt makoilen kuumeessa ja katselen sohvalta ylöspäin ja hämähäkki on kutonut seittiään...

  VastaaPoista
 5. Vahinkoja sattuu...Mulla kävi kerran vastaavanlainen onnettomuus pannaritaikinan kanssa. Siivousfilosofianne on samanlaista kuin meillä; siivotaan kun on tarvis!

  VastaaPoista
 6. Joskus on hyväkin että tallaista sattuu niin on pakko siivota.

  VastaaPoista
 7. Voisiko sen muffinssivuoan laittaa uunipellille ja sitten uuniin, jos se on niin lörppä? En ole vielä itse kokeillut sellaista, että hyvä kuulla varoituksia ennen kokeiluja. Leipomisen iloa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä voltin tehnyt vuoka oli metallinen. Ehkä myöhäinen leipomisajankohta herpaannutti leipurin otteen.
   Opastan leipojia jatkossa laittamaan pikkuvuoat pellille.

   Poista