keskiviikko 3. lokakuuta 2012

Jari-Pekka

Tänään ilmestyneessä Ristin Voitto-lehdessä oli mielenkiintoinen henkilöhaastattelu liikenneasemaketju Jari-Pekan perustajasta, toimitusjohtaja Jari-Pekka Koposesta.
Koska "Jari-Pekat" ovat monille tielläliikkujille tuttuja ja Ristin Voitto-lehti taas ei, lainaan jutusta otteita. Suorat lainaukset on merkitty kursiivilla.
"Yrittäjyyden kipinän ja mallin Jari-Pekka sai jo lapsuutensa perheessä. Isä Kosti-Pekka Koponen hankki perheelleen leivän omistamallaan kaivinkoneella. Sitten Jari-Pekan setä sattui ehdottamaan elämänuraa miettivälle murrosikäiselle: "Poika, sinähän voisit pitää vaikka huoltoasemaa!" Nuo sanat saivat 14-vuotiaan päättämään, ettei yrittäjyys tule jäämään hänen kohdallaan pelkäksi haaveeksi.
Eikä Jari-Pekka Koponen myöskään aikaillut yrittäjäksi ryhtymistä. Salaojakoneyrittäjänä hän aloitti 20-vuotiaana. Noin viisi vuotta myöhemmin juhannuksena 1990 avattiin Hankasalmelle yrittäjän etunimestä brändinsä saanut liikenneasema ja perustettiin Jari-Pekka Oy. Toiminta on jatkuvasti laajentunut. Perheyritys on rakentanut 22 vuodessa yksityisen liikenneasemaketjun, joka toimii 9-tien, 4-tien  ja 5-tien varrella Hankasalmella, Hartolassa ja Joroisissa. Yrityksen lippulaivana on viime kesänä avattu uusin liikenneasema Joroisissa.

Arvot näkyvät bisneksessä

Jari-Pekka Koposella on kristillinen elämänvakaumus, ja se näkyy myös hänen liiketoiminnassaan.
- Meillä ei myydä tupakkaa eikä kaljaa, toimitusjohtaja sanoo.
- Se merkitsee noin neljän prosentin "häiriötekijää" liiketoimintaan, mutta asiakkaista 96% on siitä mielissään.
Koponen aloitti liiketoimintansa samaan aikaan kun tupakansavun haitat muutenkin nousivat yleiseen keskusteluun.
- Kun savusta kärsineet ihmiset oppivat tietämään, ettei Jari-Pekan asemilla tarvitse kärvistellä savussa, he alkoivat suhtautua meihin myönteisesti ja tulivat asenteellisesti puolellemme.
Absolutistiksi tunnustautuva toimitusjohtaja ei pidä myöskään kaljakulttuurista, vaikka ei halua esiintyä sen kummemmin ihmisten tuomarina. Se, ettei olutta ja tupakkaa Jari-Pekan asemilla myydä, merkitsee vuosittain noin 100 000 - 200 000 euron menetystä myyntikatteessa. Koponen pitää kuitenkin periaatteistaan linjakkaasti kiinni.
- Yrityksemme arvoja ovat rehellisyys, uskollisuus ja puhdaslinjaisuus, Koponen sanoo.
- Niitä sovellamme kaikkeen, mitä teemme.

Valtion velka hirvittää

Koposella on yksi lempiaihe, josta hän vaihtaa mielellään ajatuksia kahvipöytäkeskusteluissa: valtion velka.
- Ajattele nyt, Suomi ottaa tänäkin vuonna uutta velkaa 7 miljardia euroa.
Se tekee 20 miljoonaa uutta velkaa vuorokaudessa ja vajaan miljoonan tunnissa. Ja hallitus esittää edelleen samanlaista lainanottoa ensi vuodelle. Se tarkoittaa, että valtion velka nousee sataan miljardiin euroon. 
Velkaantumistahti hirvittää yrittäjää.
- Meillä on vain yhden prosentin talouskasvuarvio, mutta samaan aikaan monia erilaisten lakien ja asetusten säätelemiä maksuvelvoitteita. Yhteiskunnallinen hyvinvointivaltio opettaa kansalaiset vaatimaan itselleen kaikkea hyvää ja pitämään sen saamista itsestäänselvyytenä. Pian kuitenkin olemme ongelmissa, sillä meillä on enemmän velkaa kuin rahaa sen maksuun.
Koponen kertoo Suomen Yrittjät ry:n tekemästä tutkimuksesta, jossa 150 000 yrittäjän mielestä velkaantumisen pysäyttäminen oli toiseksi tärkein tavoite.
- Suomella on kaksi vaihtoehtoa: menojen leikkaaminen tai tulojen nostaminen. Erityisesti sosiaali- ja terveyspalveluista on kuitenkin vaikea leikata. Kun esimerkiksi maamme eläkejärjestelmä aikoinaan luotiin, silloin ei ymmärretty, miten vanhoiksi ihmiset tulevat elämään ja mitä se merkitsee talouden kannalta.
- Tässä tilanteessa ratkaisuehdotukseni on yrittäjäystävällisen yhteiskunnan rakentaminen ja yrittäjyyden tukeminen. Sen tulee alkaa jo koulukasvatuksessa, Koponen ehdottaa.
- Suomessa syntyi vuosina 2001-2010 noin 77 000 uutta työpaikkaa ja ne kaikki syntyivät pääasiassa PK-sektorille. Kunta ja valtio eivät kyenneet luomaan uusia työpaikkoja. Suomi tarvitsee nyt yrittäjyyttä.

"Yritys ei peri Jumalan valtakuntaa"

Lukuisten muiden toimiensa ohella Jari-Pekka Koponen on aktiivisesti mukana myös omassa kotiseurakunnassaan, Hankasalmen helluntaiseurakunnassa. Samoin herätysliikkeen lähetystyö on lähellä miehen sydäntä.
- Minua koskettaa jotenkin se, että Suomesta lähetettiin niin paljon lähetystyöntekijöitä heti sotien jälkeen, jolloin suomalaisilla itselläänkin oli vielä paljon köyhyyttä.Ehkä tämä on ollut yksi maamme talouden siunaus.

(Haastattelun Ristin Voittoon on kirjoittanut Leevi Launonen)

Siunausta, terveyttä ja paljon rikkaita työvuosia suoraselkäiselle periaatteen miehelle, Jari-Pekka Koposelle.
Juttua lukiessa tuli mieleen, että tuollaisten miesten kuuluisi vaikuttaa myös maamme eduskunnassa koko Suomen hyväksi.
Me, joilla on tapana rukoilla ihmisten ja asioiden puolesta, lisäämme Jari-Pekan listallemme.

3 kommenttia:

  1. Tuolla Hankasalmella kävin mennen tullen 90-luvulla kun ajelin Kuopioon viikonloppuisin(opiskelemaan). Tykkäsin kun ei ollut tupakansavua ja ruokakin oli hyvää.
    Kaikkea hyvää Jari-Pekalle!

    VastaaPoista
  2. Toivottavasti Jari-Pekka tarkastelee miten RAY:n pelikoneiden tuotto nykyisin jaetaan. Peliautomaatit pois.

    VastaaPoista
  3. Toivottavasti myös RAY:n pelikoneetkin poistuvat Jari-Pekan liikennemyymälöistä.

    VastaaPoista