tiistai 30. lokakuuta 2012

Toiveruoka tonnikalasta

Useamman kuin kerran olen toivonut, että olisipa tullut joskus opiskeltua ruuanlaittoa. Vaikka äitini antoi monet hyvät opit säilömisestä ja leipomisesta alkaen ja kuusitoistakesäisenä vietetty kesä pitopalvelun keittiössä oli siihen hyvä lisä, niin helpommalla kai pääsisi, jos osaisi laittaa ruokaa.
Sen lisäksi katson, että kovin kalliiksi tulee kokeilut eksoottisista resepteistä, jos hankin kalliit raaka-aineet ja pöperö jää syömättä.
Erästä helppoa ja kohtuullisen edullista ruokaa on meillä ruinanneet ne lapset, jotka saavat joka päivä koulussa koulun oman ruuanlaittajan itse valmistamaa ruokaa. Kristillisen koulun kävijät kehuvat yhdeksi koulun parhaimmista ruuista tonnikalapastaa. Koululla käydessäni kysyin keittiön väeltä, kuinka he oman versionsa maustavat.
Tänään tarjoan perheelle kokeiluversion kermaisesta tonnikalapastasta. Aamupäivän ruokailijoita varten tein neljän hengen tuhdin annoksen, johon käytin

1/2 pussia täysjyvä-kalsiumpastaa
2 prk tonnikalapaloja vedessä
1 1/2 dl kuohukermaa
Soy-King soijakastiketta
paprikajauhetta
viiden pippurin rouhetta
(valkosipulirouhetta)

Valuta tonnikalasta vesi, keitä pasta ohjeen mukaan. (Tällä kertaa ostin ravintoarvoltaan parempaa kalsiumpastaa. Täysjyväpastasta tulee kylläisempi olo nopeammin, kuin valkoisesta makaronista.)
Laita pieneen kattilaan vesitilkkaan kala ja kerma ja lisää mausteita kiehumisen aikana makusi mukaan. Soija korvaa suolan - lisää suolaa vain tarvittaessa.
Kun kastike on vähän kiehunut kokoon, sekoita se pastan joukkoon.
Ketsuppi ja juustoraaste maistuvat lisänä, kelle maistuvat.

Vaikka itse ajattelin etukäteen ruokaa epäluuloisena, oli tämä kuitenkin herkullinen yllätys. Joissakin perheissä tiedän ruuan kuuluneen vakioruokalistalle jo iät ja ajat, mutta meillä tätä syödään tänään ensimmäistä kertaa.

Neljän hengen annos maksaa näillä raaka-aineilla 5euroa. Ruuasta tulee keskihintainen, kun annos nelinkertaistetaan iltaruuan syöjien mukaan.
Eväsruokana myös helppo.

4 kommenttia:

  1. hyvältä vaikuttaa,kun kerman laittaa laktoosittomaksi, vaan meillä mies ei suostu syömään tonnikalaa eikä silakkaa - savolainen kun on niin muikkuja ja ahcenia...
    Meillä tehdään pääasiassa lähiruokaa: Tänään oli lihakeittoa jauhelihasta. (Kaikki muut ainekset suolaa ja lihaa lukuunottamatta omasta puutarhasta (peruna, porkkana, lanttu, palsternakka, sipuli, lipstikka ja sellerinlehdet ja mäkimeirami.) Kokonainen kattilallinen eli kuuden litran painekattilallinen tuli tuota. Osa pakastetaan, osa syödään lähiaikoina.

    VastaaPoista
  2. Tonnikalakastike on hyvää, tosin jostain syystä tulee harvoin laitettua. Ehkä kiintiö täyttyi opiskeluaikana.:) Mutta tässä miun versio tonnikalapastakastikkseesta:
    - Tonnikalaa
    - Porkkanaa
    (- Paprikaa)
    - Sipulia
    - Valkosipulia
    - Tomaattikastiketta
    - Valkopippuria ja suolaa
    Määriä en laita, koska meillä laitetaan sitä mukaa mitä sattuu olemaan. Jos on vähemmän tonnikalaa kaapissa niin enempi porkkanaa tai paprikaa. Eli siis sipulit, porkkanat ja paprikat paistetaan öljyssä hetken aikaa. Sitten tonnikala joukkoon ja tomaattimurskaa ja vettä tarpeen mukaan. Hetki kiehumista ja kastike on valmis. Hyvää on!:) Luen bogiasi välillä ahkerammin, välillä vähemmän, mutta nyt päätin kommentoida.:)

    VastaaPoista
  3. Meilläkin tehtiin tonnikalapastaa eilen. Minun kastikkeeseen tulee purjosilppua, tonnikalapurkki, creme fraiche ja fetajuustoa kuutioina. Ah ihanaa ja niin uskomattoman täyttävää.

    VastaaPoista
  4. Tonnikala on kuitenkin (nurinkurisesti?) usein lohta kalliimpi raaka-aine...

    Puhumattakaan sitten jos vertaa esim. silakkaan.
    :)

    VastaaPoista