tiistai 9. lokakuuta 2012

Lämpöhoitoa kotisaunasta

Kirjastoautolta lähti mukaan syyskuun Kotilääkäri-lehti. Lehteä selaillessa tarttui silmiin pieni juttu saunomisen, yleensäkin lämmössä makailun hyödyistä.
Arizonan yliopistossa on kehitelty ihan oma hoitomuotonsa, jota me suomalaiset olemme vuosikymmenet käyttäneet onnellisen tietämättöminä sen tieteellisistä salaisuuksista.
Arizonan mallissa potilas makaa kuumassa teltassa pää teltan ulkopuolella. Potilaan ruumiinlämpö nousee 38,5 asteeseen ja samalla aivoihin vapautuu beetaendorfiinia eli mielihyvähormonia. Hoidon masennusta lievittävä vaikutus kestää tutkimuksen mukaan jopa viikkoja.
Hoitoa alettiin kehittää, kun todettiin masennuspotilaiden oireiden helpottuvan saunomisen jälkeen.

Entuudestaan ovat tutkijat havainneet, että saunominen vaikuttaa uneen. Saunomisen jälkeen syvän unen määrä lisääntyy ja se puolestaan parantaa muistia, oppimista ja ongelmanratkaisukykyä. Parantunut uni helpottaa myös ajattelua ja päätösten tekemistä, sekä rentouttaa fyysisesti ja henkisesti.

Ja mihin johtopäätökseen päädymme näiden seikkojen edessä: jos elämä potkii ja masentaa, mene saunaan. Jos lapsella on vaikeuksia oppimisen kanssa, vie hänet saunaan. Jos yöunesi ovat vähän hakusessa, harrasta iltasaunomista.

Muutaman kerran olemme kokeilleet aamusaunaa. Kun on löylynheiton kanssa varovainen, aamusauna takaa virkeän ja rentoutuneen päivän.

Vaikken unettomuudesta kärsikään, taidan tänä iltana hyödyntää luomu-unilääkettä.

6 kommenttia:

 1. Tulin juuri saunasta.
  Uskon tuohon kirjoitukseen.
  Kaikki jännitykset jäävät saunaan.

  VastaaPoista
 2. sauna on suomalaisten pyhä paikka! se rauhoittaa. entisaikaan ei saunassa saanut mekastaakaan. iloitaan , että jopa tutkittu juttu tuo saunan terveellisyys. vanhat sanoivatkin, jos ei sauna, viina tai terva auta, niin tauti on kuolemaks... jospa jo heti sauna auttaisi, ettei noita muita tarvitsi käyttää. Tervehdyttaviä saunomisia - niin täälläkin.

  VastaaPoista
 3. Sauna rentouttaa,toden teolla:)sen huomaa erityisesti vauvaa odottaessa ja mieleen muistuu ne monet,monet lapset,jotka ovat elämänsä saaneet saunassa aloittaa..Ilmankos sitä ennen aikaan saunassa synnytettiin!
  Jännä,miten tuo asia on täällä koto-Suomessa normaali ilmiö,osa arkea monelle,mutta jossain kaukomailla asiaa pitää tutkia monen ihmisen voimin:)

  VastaaPoista
 4. Onpa hyvä tietää.Minulla oli vielä Helsingissä oma sauna asunnossa,enkä käyttänyt sitä kertaakaan.Mutta täällä menen aina kuntosalin jälkeen aitoon suomalaiseen ,tosin sähköiseen,saunaan,ja voi kuinka rentoutunut olen sen jälkeen:) Ja näin astmaisena se auttaa siihenkin.

  VastaaPoista
 5. No näinhän se on. Jotakin se tekee myös aivoissa, sillä aikoinaan tein gradua mielessäni savusaunan lauteilla, jonne jäin mieheni jälkeen istumaan toisenkin tunnin. Siellähän ei ole liian kuuma. Ja siellä sain parhaat ideat graduuni.

  Nyt taidan osata tämän kirjautumispuolenkin.

  VastaaPoista
 6. Ahaa, oletkin muuttanut systeemiä! Kiitos!

  VastaaPoista