keskiviikko 30. maaliskuuta 2011

Ekologinen tiskiharja

Käytätkö huushollissasi tiskiharjaa? (Kysyn siksi, koska olen kerran vieraillut perheessä, jossa ei oltu koskaan käytetty tiskiharjaa, vaan astiat hangattiin puhtaaksi pienellä kangasrievulla..)
Onhan Sinulla käytössä vaihtopäätiskiharja? Jos vastauksesi on kyllä, olet tiedostanut yhden pienen jätepuron, joita meidän maapallon ihmisten pitäisi tosissamme alkaa patoamaan ekologisilla valinnoillamme.

Vaihtopäätiskiharja on suomalaisen Sinin valmistama huippukeksintö, jonka käytöllä vähennetään muovijätteen määrää. Alle kahdella eurolla voit ostaa pakkauksen, jossa on varsi ja kaksi vaihtoharjaa. Idea on se, että käytät samaa vartta ja harjaosan käydessä kuluneeksi tai epäsiistiksi, vaihdat vain harjan uuteen. Taivuttamalla varovasti vartta pöytää vasten ja "koukkamalla" eteenpäin, harjaosa irtoaa. Uuden harjan kiinnität paikalleen pienellä painalluksella.
Harjaosa on niin napakasti kiinni, että se ei tiskaamisessa irtoa. Itselläni on sama varsiosa ollut käytössä  kymmenisen vuotta ja toimii edelleen. Joskus pesen tiskiharjan astianpesukoneessa silloin, kun käytän kuumaa vettä ja pitkää ohjelmaa. Toimenpide lisää harjaosan käyttöikää puhtauden puolesta.
Jos et ole tiennyt, että tällainen keksintö on olemassa, pelastit nahkasi ja seuraavan kerran kaupassa käydessäsi investoit parieurosen hyvään tarkoitukseen. Jos olet tiennyt vaihtopääharjasta ja edelleen ostat uuden tiskiharjan karvoineen päivineen noin kolmen kuukauden välein, sietäisit oikeasti hävetä. On kysymys näin pienestä asiasta, jolla on suuri merkitys, jos aloitamme luonnonvarojen säästämisen näistä mitättömän tuntuisista asioista. Seuraavaksi alatkin jo katsella leikkeleitä ostaessasi, mikä firma pakkaa makkaransa ja kinkkunsa muovirasian sijasta pahviin. Seuraavaksi kieltäydyt ostamasta pyykinpesuainetta roskiinmenevässä muovipullossa ja valitsetkin kartonkipakkauksen, jonka joko kierrätät tai poltat hellassa. Vähitellen koko ajattelutapasi muuttuu ja alat pohtia ihan jokapäiväisissä valinnoissasi, mikä olisi tulevaisuuden ja ekologisuuden kannalta vähemmän paha vaihtoehto.
Niin kauan, kun en voi kuskata oman lehmän lantaa omaan peltoon ja kasvattaa omassa (Luojan) mullassa perunoita ja porkkanoita, joudun tekemään valintoja kahden tai useamman huonon vaihtoehdon välillä.
(Ja vielä: kun ostat vaihtopääharjan ja hylkäät vanhanaikaisen tiskiharjasi, jätä vanha harjasi lattiakaivojen tai vaikka autonrenkaiden pesua varten.)

9 kommenttia:

  1. Lähetäppä tuo niksi-Pirkkaan! :D

    VastaaPoista
  2. Ekologisinta olisi käyttää niitä pieniä kangasriepuja ;)

    VastaaPoista
  3. Ja sitten eräänä päivänä kun muutatte maalle saat maalaiskaupasta lypsykoneen pesuun tarkoitetun tiskiharjan, joka kestää yhtä kauan kuin tiskaaja. On ainakin yksi jonka kanssa vanheta.:)

    VastaaPoista
  4. Minulla on puinen, ekokaupasta ostettu tiskiharja, jossa siis puinen varsi ja puisessa harjaosassa harjakset (luonnonmateriaalia) kiinni. Tämäkin harja on sellainen, ettei vartta tarvitse uusia, vaan pääosan voi vaihtaa :) Eikä tippaakaan muovia! :)

    Pesuaineissa olen alkanut ostaa pusseissa myytäviä aineita, joissa pakkausmateriaalia on käytetty todella paljon vähemmän kuin muovipulloissa. Olisihan se ihanteellista jos tavarat saisikin irtomyynnistä omiin astioihin, mutta totuus on, ettei monikaan olisi valmis näkemään sitä vaivaaa. Täytyy vaan toivoa että elintarviketeollisuus kehittelisi ekologisempia vaihtoehtoja. Tomaatteja jo pakataan kompostoituviin rasioihin! :)

    VastaaPoista
  5. Marika: Minäkin jäin vähän miettimään, kun puhe ekologisuudesta muovin kohdalla haiskahtaa huijaukselta..
    Tuo ekokaupan tiskiharja täytyy kyllä käydä katsomassa/hankkimassa samalla kun käy päivittämässä Ruohonjuuri-kaupan tarjonnan.

    VastaaPoista
  6. Miekin käytän Annen mainitsemaa tiskiharjaa ja saman firman leveää harjaa kaakeliseinien ja saunan pesuun, ne ovat todella kestäviä. Kävin seitkytluvulla Säämingin emäntäkoulua ja silloinkin ekologisuus oli jo tiedossa, roskapussit ommeltiin sanomalehdistä ja maatuva jäte kompostoitiin ja käytettiin puutarhassa. (Voi, kuinka kaipaankin sitä aikaa)

    VastaaPoista
  7. Mulla on ollu käytössä vuosia kans tuo vaihtopää-harja,aikansa ja tehtävänsä tehneenä saavat vaikka lapset sen leikkeihin tiski-harjaksi...Mikä ettei!

    VastaaPoista
  8. Meillä tarvitaan tiskiharjaa niin harvoin, että käytössä on tavallinen kiinteävartinen. Ihan siitä syystä, että tarvitsen sen vanhaksi ja huonoksi menneen sitten siivouksiin.

    Täällä missä kerätään polttokelpoinen energiajae ei muovi ole välttämättä paha asia. Muovin poltosta syntyy energiaa ja sillä lämmitetään taloja. Muovilla on palaessaan aika hyvä hyötysuhde. Kartongin valmistus kuluttaa sekin luonnonvaroja ja polttoon menisi sekin, huonommalla hyötysuhteella.

    Mutta tiskirätit olen vaihtanut pestäviin ja kestäviin :))

    VastaaPoista
  9. Katja: Minua alkoi kiinnostaa tuo energiajakeen keräys teilläpäin. Onko teillä sekajätteen lisäksi oma jäteastia sille? Miten muuten teillä jätehuolto toimii, onko muita erillisiä keräysastioita. Paljon maksatte kuukaudessa jätemaksuja?

    VastaaPoista