3kg keräkaalia
800g naudan paistijauhelihaa
5dl keitettyä riisiä (puuroriisi tai riisi-ohrakin käy)
4 munaa
1/2 l lihalientä
3dl siirappia
voita paistamiseen ja vuokien päälle
4rkl meiramia
valko- ja mustapippuria, valkosipulirouhetta
suolaa
grillimaustetta tai muuta yleismaustetta
Jos jaksat, ruskista kevyesti suikaloitu kaali voissa pannulla. Jos paistaminen tuntuu liian suurelta urakalta, keitä kaalisuikaleet suolavedessä puolipehmeäksi. Talvikaalia täytyy keittää kauemmin kuin alkusyksyn kaalia. Itse tyydyin keittämään kaalin, 3 kiloa on urakka muutenkin.
Laita suureen, laakeaan kulhoon kaali, ruskistettu, maustettu jauheliha, keitetty riisi, munat, siirappi ja mausteet. Jos käytät yleismaustetta myös koko seoksen maustamiseen, lisäsuolaa ei tarvita paljon. Sekoita, kunnes ainekset ovat tasaisesti sekaisin.
Sovita paistoastiat uunissa ennen uunin kytkemistä päälle. Tästä määrästä tulee "uuni täyteen", eli suuri paistovuoka ja kapea leipävuoka.
Laita seos vuokiin tasaisesti ja lisää lihalientä noin 2/3 vuokien korkeudesta. Lisää muutama voinokare päälle.
Paista uunin alatasolla 200 asteessa reilut puoli tuntia ja laske sitten lämpö 150:n asteeseen. Jatka paistamista ainakin tunti.
Lihattomana voit kaalilaatikon tehdä soijarouheesta ja korvata lihaliemen kasvisliemellä.
Sipulia ei minun laatikostani löydy, useimmat sitä kuitenkin käyttävät.
(Meillä ei oikein kukaan ole ihastunut tavalliseen sipuliin.)
Muista peittää vuokat jäähtymisen jälkeen foliolla. Ruoka ottaa aika helposti makuja ja hajuja ympäristöstä.
Sopii hyvin pakastettavaksi, jos epäilet, ettei tule muutamassa päivässä syötyä.
Puolukka muodossa jos toisessa on ehdoton kaalilaatikon kaveri, sekä ehta ruisleipä.
Ja tätä ruokaa syödään sitten sydämen kyllyydestä, koska ei tule niin usein tehtyä.
Hintaa tälle hurjalle annokselle tuli kokonaista 12 euroa.
Kaalilaatikko on hyvää! Sinulla onkin varsinainen urakka isojen määrien tekemisessä. Täytyy ottaa reseptisi talteen.
VastaaPoistaAh, kaalilaatikko on hyvää ja aivan mahtavaa talviruokaa (taikka kevät-talvi :) Itse oikaisen kaalilaatikossa tosi paljon (kuin myös makaroonilaatikossa, vaikka sitä tehdään tosi harvoin), laitan kaikki ainekset täysin raakoina ja keittämättöminä vuokaan kerroksittain. Päälle reilusti nestettä ja uuniin hautumaan tavallista pidemmäksi ajaksi. Tulee valtavan hyvä laatikko ja säästyy suurelta tiskivuorelta ja mikä parasta, myös aikaa säästyy.
VastaaPoistaKuule, tuolla tavalla varmaan tulisi tehtyä useammin, kun on niin hirmuisen korkea kynnys tehdä riisit, lihaliemet, lihat, kaalit..
VastaaPoistaja kun muutenkin pitkä uunissaoloaika tekee kaalilaatikolle vain hyvää.
Laiskuus se on minut ajanut tähän ratkaisuun :) Ja lopputulos on aivan yhtä hyvä! Mun blogissa löytyy ohjettakin, "kaalilaatikko" vaan hakukenttään :) Tosin teidän perheelle tarvii hieman suuremman annoksen ;)
VastaaPoistaAh, kaalilaatikko on meidän perheessä aikuisten suurta herkkua. Ihan ehdottomasti ruoka joka tehdään ensin puuhellalla hauduttaen, ja sitten leivinuunissa. Ihan liian harvoin tulee tehtyä juuri sen vaivan takia, mutta on se sitten vaan hyvää!
VastaaPoista