lauantai 14. tammikuuta 2012

Äitien opetukset

Mieheni on muistellut viime päivinä äitinsä muinoin käyttämiä viisauksia, lausahduksia ja sananparsia. Mistä lie miehen  mieleen putkahtaneet, mutta sen ainakin huomasin, että ei ole äidin opit hukkaan menneet, jos poika liki kuusikymppisenä vielä äitinsä oppeja muistelee.
Anopillani oli kuulema kolme lempilausahdusta, joita hän sitten sopivassa yhteydessä oli viljellyt puheessaan. Helppo päätellä, millaiseen tilanteeseen mikin viisaus on liittynyt:
"Ei Luoja laiskaa elätä". "Puhuminen on hopeaa, vaikeneminen kultaa". "Rahalla saa ja hevosella pääsee".

Vertailun vuoksi minun kuulemiani lausahduksia omalta äidltäni. Nämä kuulin kyllä melko usein:
"Laita laps asialle, mäne ite perässä".
"Mikä työ kannattaa tehdä, se kannattaa tehdä kunnolla". Tuosta tulee aina mieleeni tuvan lattian pesu. Minulla kun oli tapana jättää nurkat pesemättä.

5 kommenttia:

 1. Minun piti pestä lapsena sauna ja kylpyhuone, hiukan pesuharjalla harjasin päälilauteita ja suihkutin loput. Pääasia oli minulla kunhan jäi märät jäljet, kun äiti tarkisti. Harmittaa tänä päivän, miten nyt sillee tein.

  VastaaPoista
 2. Tuttuja sanontoja, vahvimmin on mieleen jäänyt tuo
  " mikä työ ansaitsee tulla tehdyksi, ansaitsee tulla hyvin tehdyksi", sen sanoi minulle kolmannenluokan opettaja, kun kirjoitustehtävä oli huolimattomasti tehty, liian lyhyt. Hyvin on mielessä vieläkin, en siedä hutilointia :)

  VastaaPoista
 3. Tuttuja sanontoja, mutta ei äidin suusta :))
  Minun äiti oli ja on melko boheemi, tekee asiat omalla tavallaan ja saattaa olla ulkopuolisen silmin jopa vähän erikoinen. Äiti täytti viime vuonna 60 ja valmistui samana vuonna taas yhteen uuteen ammattiin, tosin sitä nykyistä työtä tukevaan ammattiin, mutta kuitenkin uuteen.

  VastaaPoista
 4. Noita sanontoja viljelivät myös vanhempani ja kai mekin niitä käytämme itse mieheni kanssa ainakin tuota "Mikä työ kannattaa tehdä, se kannattaa tehdä kunnolla" ja "Ei Luoja laiskaa elätä". Nuo sanonnat ovat jänniä muistumia. Samalla voisi selailla Sananlaskujen kirjaa Raamatusta ja sieltähän noitä löytää..

  VastaaPoista
 5. Äiti tietää kaiken.Kivoja nämä vanhat sanonnat ja aika monesti paikkansa pitäviä.Onkohan näitä koottu kirjaksi,onkohan näistä jotain julkasua?

  VastaaPoista