maanantai 9. tammikuuta 2012

Rivakka alku tammikuulle

Tänään olen ollut hyvin kiitollinen kotiäitiydestäni lähinnä sen takia, että missään välissä en kyllä olisi mihinkään työmaalle ehtinyt.
Aamuun mennessä olin jo päättänyt, että tokaluokkalainen poika täytyy saada lääkärille tämän päivän aikana. Viikonloppuna alkanut viattoman oloinen yskä äityi yön aikana hengenahdistukseksi ja lääkitsin häntä isoveljen lääkkeillä.
Onneksi lääkäriaika järjestyi jo aamupäiväksi ja diagnooseja kertyi antibioottikuuriin ja Ventolineen ihan kylliksi: infektioastmalta kuulosti keuhkot, korva tulehtunut, poskiontelot tukossa ja kuumetta.
Olin hyvin tyytyväinen, ettemme "jääneet seuraamaan tilannetta", mihin aika usein syyllistyn. Tosin tämän lapsen kohdalla infektiotautien aiheuttama niveltulehdus polvessa on niin suuri riski, että flunssat täytyy hoitaa ripeästi ja napakasti.
Kun toin pojan kotiin, lähdin kiikuttamaan saman lapsen reumapolin määräämää näytettä laboratorioon toiseen taloon, koska terveystalollamme ei ole enää laboratoriota. Kotiovea sulkiessani alkaa kuulua Tirtetan kova itku ja kurkkaan takaisin kotiin: tyttö oli iskenyt varpaansa eteisessä metalliseen vaatekoriin ja siinä hän istuu lattialla varpaat verilammikossa. Hysterian paikkahan se on prinsessan sukuisille, eikä minun auttanut muu, kuin riisua ulkovaatteet ja alkaa paikata varvasta. Lohdutellessani potilasta sain oivan tilaisuuden muistuttaa, että juuri tämän takia on kotona juokseminen kielletty. Selvästi tänään on Tirtetan pyrähdykset olleet rauhallisempia.
Aikataulukirjasta katsoin uuden tärpin raitiovaunulle ja valmistin jo miestä töihinlähtöön, koska ehtisin nipinnapin tuomaan hänelle työeväät palatessani.

Laboratoriosta tultuani oltiin vasta puolessa päivässä ja minulla oli tunne, etten kerkiä tänään minnekään. Minulla oli vartti aikaa laittaa miehelle ruoka ja pakata työeväät. Nälkä oli toki jo Tirtetalla ja sairaalla pojallakin.
Kun sain miehen töihin, alkoi sitten koululaisia purkautua kotiin oikein urakalla. Ensimmäisten joukossa oli uuteen opinahjoonsa erittäin tyytyväinen Talouskoululainen. Sitä hetken harmittelimme, että viiden kuukauden opiskelu ei oikeuta opiskelija-alennukseen Helsingin joukkoliikenteessä. Mutta koulu on hyvä ja mielenkiintoinen ja lapsi näyttää siitä pitävän.
Tämä tammikuun alku tarkoittaa sitä, että joka arkiaamu lähtee meiltä 10 koululaista kuuteen eri oppilaitokseen. Ehkä on ihan järkevää keskittyä puuronkeittoon, sukkienetsintään, eväitten laittoon ja kannustamiseen. Ei tarvitse kuin yksi- kaksi ylimääräistä lääkärikeikkaa, niin pyykki-ja tiskikoneet pysähtyy, leivonnaiset jää leipomatta ja mamman lounas-illallinen syödään lennosta. Uskon, että unikin tulee illalla houkuttelematta.
Äiti soitti illalla, oli täyttämässä omaa lääkelaatikkoaan ja varmisti minulta, mikä viikonpäivä on.
Minä kysyin lapsilta, onko tänään maanantai, vai ollanko jo tiistaissa.

Huomenaamulla ei tarvitse muuta, kuin ehtiä Tirtetan kanssa yhdeksäksi Kivelään hammaslääkäriin. Lähtö kotoa 8.16 raitiovaunulla. Siihen mennessä on varmaankin ne 10 muuta jo hoidettu.

6 kommenttia:

 1. Näin se työkausi teillä pyörähti käyntiin. Minä olen vielä vähän joulutunnelmissa, kun en raaskinut kaikkia valojakaan vielä purkaa ikkunalaudoilta. Mutta eihän eläkeläisillä niin kiireitä tarvitse ollakaan. Onneksi ne ajat ovat ohi, jolloin piti viuhtoa pää kolmantena jalkana.

  VastaaPoista
 2. Ja tiedätkö, Villiviini, miten minä ilahdun, kun eläkeläiset jaksaa aina käydä juttujani lukemassa.
  Hyvää elämän jatkoa sinulle ja miehellesi.

  VastaaPoista
 3. Elämä on toisinaan kiireistä ja menemistä,säntäämistä sinne tänne...Mutta joskus sekin voi pysähtyä,kuten meillä nyt...Arkea siivittää suru ja ikävä,rakkaan mummuni elämän langan katkettua.Lapseni tosin lohdutti;hän on päässyt perille taivaaseen asti...

  VastaaPoista
 4. Hei!

  Uutena lukijana minua kiinnostaa minkä ikäisiä lapsesi ovat? Asuvat ilmeisesti vielä kaikki kotona, ruokamenoista päätellen ;-)

  Meidän taloudessa asuu 'vain' 7 henkeä ja ruokakaupassa yritän käydä 1-2krt/ vko, säästyn heräteostoksilta. Suunnittelen myös suurinpiirtein ruokalistan valmiiksi etukäteen.

  T: mutsi myös

  VastaaPoista
 5. Onpahan vilskettä ollut maanantaina ja lienee jatkunut tiistainakin. Miten tuo flunssainen on selvinnyt päivästään? Vai onko flunssa jo levinnyt toisiinkin? Ventoline ja Pulmicort ja muut astmalääkkeet ovat olleet tuttuja meilläkin ja polilla tai sairaalassa juoksut niiden takia, muttei sentään reumaa lisäksi.
  Voimisia arkipäivän aherruksiin toivottelee tänään pyykkimummonakin

  VastaaPoista
 6. pappilan mummo: Tänään on voinut ihastella, miten nopeasti kunnon lääkkeet helpottaa sairaan oloa. Hengitysvaikeuksista ei ole ollut tietoakaan ja yöllä ei pojasta lähtenyt "pihaustakaan" eli nukkui rauhallisesti. Illalla kävi jo varovasti ulkona, mutta koulun uimahallireissulle en voi vielä huomenna päästää, vaikka kouluun meneekin.

  "Mutsille" kerron, että vanhin tytär on muuttanut kotoa ja vain 12 asuu täällä.
  Pojat ovat 22, 19, 15, 11, 10 ja 8.
  Tytöt 21, 18, 14, 13, 7 ja 5.
  Vanhin tytär on vuoden vanhinta poikaa vanhempi.

  VastaaPoista