lauantai 7. tammikuuta 2012

Talvinen kuorma mummolasta

Meillä on perheessä termi "mummolan kuorma". Se tarkoittaa Pikkuveljen autossa tulevaa tavaraa heidän palatessaan mummolakäynniltä. Näistä mummolankuormista olemme saaneet nauttia niin kauan, kuin Pikkuveljellä on ollut auto. En edes muista, kuinka kauan.

Koska edellinen juttu käsitteli ruoka-asioita, sopii mummolan kuorman esittely aiheeseen. Ilman maalta tulevaa ruoka-apua emme ikimaailmassa yltäisi nykyiseen ruokabudjettiimme.
Tuskin koskaan ostaisin kaupan pakastealtaasta sellaista määrää marjoja, mitä saamme äidiltäni korvauksetta.
Vaikka peruna on huokeaa ainakin tänä talvena, on säästö vuositasolla merkittävä, kun saamme kaiken perunan  mummolasta.

Pakasteisiimme siirtyi tänään mummolan pakastearkuista puna-ja mustaviinimarjoja, metsä- ja puutarhavadelmia, puolukoita, karpaloita, tyrniä, mansikoita, mustikoita ja pieni pussillinen mesimarjoja. Olin ihmeissäni kesällä, kun äiti kertoi, että kujalla oleva mesimarjakanta on edelleen hengissä.
Lisäksi kuormassa oli raparperia, vihreitä pitkiä papuja, hirvenlihaa, mustaherukkamehua, porkkanoita, perunoita, ruisleipää, saaristolaisleipää, omena- ja luumusosetta.
Hilloja äiti ei tällä kertaa lähettänyt, kun meillä on entisetkin vielä syömättä. Pitäisi varmaan pitää kunnon lettupäivä, kun kylmiössä olisi letuille lisuketta.

Eihän tuollaisille marjamäärille voi rahallista arvoa edes laskea. Eikä niille olekaan olemassa rahassa mitattavaa arvoa. Kun ajattelee äidin ikää, viime kesän elämäntilannetta ja sairauksia, on nuo marjat meidän pakasteessa myös Jumalan ihme.
Ehkä siksi ne marjat myös maistuvat niin taivaallisen hyviltä ja pitävät meidät terveinä.

10 kommenttia:

 1. Näin sain itsekin aikoinani marjoja äidiltäni maalta. Nykyään me vuorostamme viemme marjoja lasten perheisiin. Tänäänkin kylmälaukullisen...
  Olen kiitollinen äidilleni niistä aikoinaan saaduista, koska silloinen elämäntilanteessamme tarvitsimme apua.
  Taivaan Isän huolenpitoa tuo myös on...

  VastaaPoista
 2. Vau, miten mahtavaa saada marjoja tuolla lailla!!! Ne on tosi kalliita kaupassa, vallankin jos ostaisi kotimaisia. Meillä on pakkasessa enää vähän mustikoita, muuten ollaankin sitten jo ostomarjojen varassa (tosin olen mä noi pakkasessa olevatkin ostanut). Täytyy sanoa, että meillä kyllä menee sitten ennemminkin hedelmiä, marjoja ostan vain jos tartten leipomiseen tai kiisseliin.

  VastaaPoista
 3. Kyllä varmasti on ihanaa, kun saa myrkyttömiä ja rakkaudella poimittuja marjoja äidiltään <3 minua oikein hävettää, kun luin alempaa postaustasi teidän ruokaostoista. Itse en osaa ollenkaan olla taloudellinen:( Siunattua sunnuntaita teidän perheelle<3

  VastaaPoista
 4. Ihana, että äitisi jaksaa vielä marjat poimia ja ihana veli sinulla, kun toimii marjakuriirina.

  Olen mielenkiinnolla seurannut blogiasi ja nostan kyllä hattua edellisen postauksen ansiosta. Yritän itse olla taloudellinen mm. ruokahankinnoissa, se on jäänyt päälle lapsuudesta. Nykyisin ei edes tarvitsisi, mutta kun on jonkun oppinut niin mihinkäs siitä pääsisi. Mieheni kanssa ensimmäinen riita seurusteluaikoina liittyi muuten tuohon nuukailuun. Olimme ostamassa nakkeja ja minä katsoin halvinta kilohintaa, mies vaan olisi ostanut ensimmäisen pienen paketin kolminkertaisella kilohinnalla, eikä ymmärtänyt ollenkaan sitä, miksi ostin halvimman ja sitä myöden suurimman paketin. Yllättyi vain kovasti, kun tein tuosta isosta satsista vielä toisenkin ruuan (keitto ja kastike).

  Kiitokset avartavasta ja hyvästä blogistasi!

  Anu

  VastaaPoista
 5. Aivan mahtava mummolan kuorma teille tullut!

  Onhan tuollaislla kuormilla ihan rahallinenkin arvo, mutta kuten sanot, niin kyllä niiden merkitys ensisijassa on jossain ihan muualla.

  Mukavaa sunnuntai-iltaa.

  VastaaPoista
 6. Me saamme valmiita mehuja ja hilloja aina mammalta, mummulta ja pappoilta. Saamme myös perunoita, sipuleita ja vaikka kalansaalista. Ne ovat meille tosi tosi arvokkaita! Eniten arvostan niiden eteen nähtyä vaivaa ja raaka-aineiden puhtautta.

  VastaaPoista
 7. Olen uusi lukija, löysin blogin mutkan kautta ja tänne jään :) Kiitos hyvästä tavastasi kirjoittaa. Teksteistäsi saisi elämänmakuisen kirjan laadittua.

  Kotimaiset marjat on tavattomat kalliita, itse ostan niitä kyllä, sillä ulkomaisia ei suositella syötävänkään kypsentämättä / kiehuttamatta. Lapseni rakastavat mansikkarahkaa, sitä on saatava aina toisinaan. Eikä meillä ole maalaismummolaa, josta saisimme elintarvikkeita. Se on teille todellinen rikkaus, monella tavalla!

  VastaaPoista
 8. Hei Iina, kiitos kommentistasi ja tervetuloa mukaan!

  VastaaPoista
 9. Tutulta kuulostaa, mutta ihanko oikeasti mummo teille marjat poimii? Meilla on mummolassa isot pakastimet ja sielta saa kylla marjoja yms. mukaansa, mutta eikohan se ole nykyisin niin pain, etta me sisarukset myoskin sita pakastinta taytetaan vanhuksien lisaksi. Meilla on loma yleensa mansikan keruu aikaan ja siihen peraan kypsyvat hillat ja mustikat, joten ei ole lomalla tekemisen puutetta :)Peruna nostetaan isolla porukalla ja useampi sukupolvi tyttoja kitkee kasvimaata.

  VastaaPoista
 10. No viime kesänä oli Maatalouskoululainen jonkun viikon mummolassa apuna, että joissakin marjarasioissa näkyy ko. lapsen pukstaavit. Mutta rehellisyyden nimissä ne marjat on 95% äitini talteen laittamia. Karpalot taisi olla naapurista saatuja, mutta kaikki muut mummolan mailta.

  Muu perhehän oleskeli mummolassa vain juhannuksen seutuna ja silloin ei säilötty muita kuin ihania muistoja.

  VastaaPoista