tiistai 3. tammikuuta 2012

Halpaa vai kallista?

Eiliseltä jäi kylmiöön puoli kattilallista keitettyä riisiä. Isojen poikien (kunnon lihansyöjien) taholta on tullut jo jokin aika sitten toivomus, että hakisin naapuritalon kiinalais-thaimaalaisesta ravintolasta ruokaa.
Ravintolassa on arkisin katettuna buffetlounas, jossa pöydän toiselta puolelta löytyy kiinalaista, toiselta puolelta thaimaalaista ruokaa. Ruuan voi ostaa myös rasiassa mukaan.
Hain kolme annosta ruokaa ja jätin salaatit, säilykehedelmät- ja vihannekset, sekä riisin ottamatta. Eli täytin rasiat ainoastaan friiteratuilla kalapaloilla, kevätkääryleillä ja neljällä erilaisella liharuualla.
Kotona punnitsin rasiat ja laskimme, että ruuan kilohinnaksi tuli tasan 10e.

Jos 2,7:n kilon annoksesta riitti lounasta neljälletoista ja riisille ei lasketa hintaa, tuli yhden hengen "kiinalaisaterian" hinnaksi noin 2e.

Riisin olin ostanut säkissä Selkämerenkadun varrelle pystyynpannusta intialaisesta kaupasta. Kymmenen kilon säkki basmatiriisiä maksoi 28 euroa. Riisi on laadukasta ja ostoksilla voi uudessa liikkeessä käydä ihan kannatuksenkin vuoksi.

Paikanpäällä syötynä kiinalais-thaimaalainen lounas on täällä erittäin suosittu. Nytkin ravintolassa oli satakunta asiakasta. Salaattipöydän lisäksi hintaan kuuluu kahvi tai tee.

12 kommenttia:

 1. Mä tykkään kovasti ostaa kans tuon riisin isoissa säkeissä. Se on paljon edullisempaa ja parempaa! Meillä taidettiin viimeksi ostaa 20 kg, mutta riittää sitten pidemmäksi aikaa.

  VastaaPoista
 2. Teillä taitaa tuota riisiä kulua kuukaudessa enemmän kuin meikäläisellä vuodessa. (Tottapuhuen mulla on vielä jäljellä vuoden vanhasta kilon riisipussista.)
  Näppärästi tehty tuon kiinalaisen ruuan kanssa.

  VastaaPoista
 3. Meilklä riisiä kuluu vuodessa tuo pari kiloa. Mies on sitä mieltä, että mitään (?)muualyta tuotua ei saa käyttää, vaan periaatteessa oman maan tuotantoa ja niin paljon kuin mahdollsita nimenomaan oman puutarhan tuotantoa. Minä kyllä sorrun välistä riisiinkin ja muihin tuontijuttuihin.
  Mutta kävin melkein teillä asti tänään työjutuissa ja löysin edullisia tarvikkeita kuten Novitan liikkeestä lankaa, paitsi en sittenkään ostanut ja Halosen alakerrasta kolmellakympillä hyvän Suomessa valmistetun bleiserin, taas on vaate moneksi vuodeksi työ- ym. käyttöön.

  VastaaPoista
 4. Meilläkin on toisinaan haettu paikallisesta kiinalaisesta kotiin, riisien kera. Annos on nelisen euroa, mutta tosiaan, siitä syö hyvin kaksi!

  VastaaPoista
 5. No,nyt tuli nälkä.
  Puhuin heti miehelleni että täytyy hakea täältä Tampereen Italialaisesta kaupasta meitin riisiä ja tehdä saman lailla kun tekin.
  NAMSKISTA.

  VastaaPoista
 6. Fiksusti toimittu:) Noin suurperheen æidin tulee toimia:) Miehellæni oli tyøkaveri jolla 10 lasta. He kævivæt aina Ikeassa lihapullilla kun siellæ oli joku tarjous, ettæ perhe syø olikohan 10 eurolla:)

  VastaaPoista
 7. Ideahan on toki hyvä, omalta kannalta, mutta minä kyllä hiukan ajattelen sitä yleisemminkin: ravintolan kate (noissa eksoottisissa muutenkin aika niukka, tekevät pitkää päivääkin) ja annosten koot on laskettu sen mukaan että sitä edullisempaa riisiä ja muuta ruokaa menee kalliiden lihapatojen ohella oma osuutensa: ottamalla vain sitä kallista kastiketta nyppii vain rusinat pullasta, ja jonkun toisen pullasta tällä kertaa.

  Ymmärränhän minä että suurperheellisen on pidettävä talous tiukalla, mutta kyllä se säästö minun oikeudentajuni mukaan on haettava muualta kuin toisen selkänahasta.

  Olen pahoillani jos pahoitat mielesi tästä, mutta halusin silti tuoda esiin toisenkin puolen asiasta, sen puolen, jota ei ehkä ole tullut ajatelleeksi.

  VastaaPoista
 8. Laurenzia, kyllä minunkin oikeudentajuni hiukan räpisteli tässä asiassa. Sen takia kirjoitinkin aiheesta, jotta kuulisin, mitä muut asiasta ajattelee.
  Hiljensin omatuntoani ajatuksella, että paikanpäälläkin buffetlounaan syödessäni, otan lautaselleni vain sitä, mitä haluan.
  Hyvin nälkäinen paikallasyöjä syö lisäksi enemmän, kuin rasiaan sopisi.
  Lisäksi hiljensin omaatuntoani sillä, että kolmesta ostamastani annoksesta jäi käyttämättä myös jälkiruokakahvit. Sekin on juojasta kiinni, montako kupillista jälkiruuaksi jaksaa juoda.

  En, ystävä hyvä, kommentistasi mieltäni pahoita!
  Päinvastoin oli hyvä, että otit asian esille, koska ihan "levollisin mielin" en siitä ollut.
  Seuraavalla kerralla kolmea annosta ostaessani kokeilen, hiljeneekö omatuntoni, kun laitan rasiaan ensin riisiä.

  Riisi on muuten idän ihmisille, niille, joiden kotimaassa riisiä kasvatetaan, hyvin pyhä vilja. He eivät jyvääkään siitä laita haaskuuseen, koska viljelyolosuhteet on rankat ja riisinviljelijät tekevät raskasta työtä.
  Riisihän joudutaan istuttamaan moneen kertaan vedessä kahlaten.

  VastaaPoista
 9. Palaan vielä tähän moraaliseen ongelmaani.
  Ehkä se voisi olla ratkaisu, että seuraavalla kerralla kysyn salin vastaavalta, paljonko maksaa, jos ostan kolme lounasrasiaa pelkkiä kastikkeita, yhtä lajia rasiaansa.
  Muutaman kerran olen suomalaisravintoloitsijan kanssa tehnyt sopimushinnan jostakin suuremmasta ruokaerästä vähän ennen lounasajan loppua.

  VastaaPoista
 10. Kyllä ne ravintoloitsijat tietävät, että ihmiset ottavat enemmän niitä lihapaloja ja vähemmän riisiä. Tietävät myös, että kun asiakkaat tottuvat heillä käymään, niin tulevat myöhemmin jopa vieraittensa kanssa syömään.

  VastaaPoista
 11. Ei tuossa ole periaatteessa mitään väärää. Buffetpöydästä saa täysin itse valita mitä haluaa ottaa. Nerokasta se että näin saitte kaikki nauttia ravintolaruokaa <3

  VastaaPoista