torstai 8. syyskuuta 2011

Keräysasian jälkipuintia

Jos joku kummastelee edellistä tekstiä, mistä on kyse, selvennän asiaa.
Sain tietää erään blogiystävän suurista taloudellisista vaikeuksista ja sairaslomasta.
Sain ajatuksen ystäväkeräyksestä hänen pikaiseksi auttamisekseen.
Kävin lukemassa Poliisin sivuilta ohjeet rahankeräysluvista. Sain sivuilta sen käsityksen, että tällaiseen pienimuotoiseen keräykseen ei tarvita keräyslupaa. (Suora lainaus: "Poikkeuksena yleishyödyllisyyden vaatimuksesta rahankeräys saadaan toimeenpanna varojen hankkimiseksi taloudellisissa vaikeuksissa olevan yksittäisen henkilön tai perheen auttamiseksi".)
Tein eilen aamulla aiheesta blogikirjoituksen (mikä on nyt poistettu). Muutamat halusivat tulla mukaan auttamaan.
Kun luin julkiselta keskustelufoorumilta kommentin, jossa epäiltiin tempaukseni laillisuutta, päätin vielä varmistaa, että aie on laillinen.
Asia kuuluu Poliisihallituksen arpajaishallintoyksikölle ja sieltä sain viimein käsiini arpajaishallintopäällikkö Jouni Laihon. (Alemmilla virkamiehillä oli puhelimessaan vastaaja päällä, mutta hyvä, että sain taatusti varmaa tietoa.)

Laiho kertoi, että arpajaislaki määrää, että rahankeruu ei saa kohdistua YLEISÖÖN. Hän sanoi, että lakia täytyy tässä tapauksessa tulkita niin, että blogini lukijat ovat yleisö. Jos kierrätän hattua naapuripiirissä, toiminta on laillista.
Yhteinen johtopäätöksemme tilanteessa oli luonnollisesti, että olin rikkonut lakia ja minun on viisainta pikaisesti palauttaa lahjoittajien rahat.
Tähän mennessä näyttää siltä, että tavoitan kaikki lahjoittajat ja rahat päätyvät oikeille omistajilleen.
Pankkihan ei voi pankkisalaisuuteen vedoten palauttaa tililleni tulleita minulle tuntemattomien ihmisten rahoja takaisin lähettäjälle. Minun on siis tavoitettava jokainen lähettäjä erikseen.

Eniten minua harmittaa tässä tilanteessa se, että tuotin avun kohteena olleelle tarpeetonta stressiä ja epätietoisuutta. Toiseksi minua harmittaa niiden hyväntahtoisten auttajien takia, joille tuli huolimattomuuteni takia paljon turhaa vaivaa.
Se, että tällainen tilanne on minulle hiukan nolo, ei harmita minua ollenkaan. Sainpahan opetuksen, jotta vastaisuudessa jokaisessa mielijohteessa varmistan ajatusteni laillisuuden.

Ollenkaan arvostelematta muiden tekemisiä tuli aamulla mieleeni: jos rahankeruun kohteena on yleisö ja menen soittamaan metroaseman kulmalle hattu maassa, eikö ohikulkijat sitten olekaan yleisö? Pitäisikö heitä sitten nimittää naapureiksi? Ja jos pyydän rahaa blogini välityksellä, eikö se ole yhtä kaikki kerjäämistä, kuin se ulkosoittokin?
Jättäkää tuo ajatus omaan arvoonsa.

Olen vanhan ajan agraariyhteiskunnan kasvatti. Aivokulkuni on jäänyt niille ajoille, kun kerättiin rahaa milloin mihinkin tarkoitukseen ja hyvässä tarkoituksessa. Ei silloin kyselty keräyslupia.
Tänä päivänä asia on kuitenkin niin, että tietämättömyys ei vapauta vastuusta. Ja se on hyvä niin.

9 kommenttia:

 1. Hmh. LAittaa murHyvä tarkoitus, vilpitön halu auttaa lähimmäistä hädässä. En olisi tässä nähnyt mitään pahaksi katsottavaa. Laki on laki. Sinun ei ole syytä olla nolo, näit ison vaivan. Jos sen yhteiskunta torpedoi, ei syy ole sinun. Käväisen ostoksilla ja siten tukemassa. En kerennyt tilisiirtoa tekemään ennenkuin jo huomasin kirjoituksesi. Joten oma hitauteni helpotti yhden takaisinsiirron verran. Nyt kipaisen ostoksille Nöpöstiinan luo.....

  VastaaPoista
 2. Hmh uudelleen. OSa tskstistä oli varissut matkan varrelle...

  Piti kirjoittamani, että laittaa murahtelemaan...

  VastaaPoista
 3. Hyvä tarkoitus, auttamishalu - tärkeä asia huomata toiset ja auttaa miten voi - aina ei voi...

  VastaaPoista
 4. Ennenvanhaan tunnettiin avuntarvitsijat ja tiedettiin, että apu menee oikeaan kohteeseen. Nykyään on monenlaista "avuntarvitsijaa" ja kerääjää, joiden saamat rahat menevät kerääjän taskuun keräyskuluina. Todennäköisesti siksi on luotu noita lupajuttuja, joitten avulla voidaan osittain myös seurata rahojen käyttöä.
  En tiedä miten katusoittajien saamat rahat ovat yksityistä eikä yleisöön kohdistuvaa kerjuuta. Voisiko esim soittaja mainostaa "kerään naapurin köyhälle leskiäidille". Ei ehkä sekään olisi sopivaa. Vai onko niin, että soittajan rahat on palkkaa soitosta eikä siten keräystä.
  Arpajaisten järjestämistä joskus mietin. Onkohan luvallista edes blogiarvonnat. :(
  Tosin niissä ei arpalippuja osteta eli raha ei liiku.
  Toivottavasti Nöpöstiinan pahin tilanne on jo parantunut.

  VastaaPoista
 5. Anitta, otin kyllä opikseni, enkä uskalla edes blogiarvontaa laittaa pystyyn...

  VastaaPoista
 6. Tässä se taas nähdään, että jotkut lait ovat kirjoitetut miten sattuu...jos ystävää auttaa hädässä, mielestäni pitäisi kyllä saada toimia kuten sinä ihana ystävä.♥

  VastaaPoista
 7. Hei Sirkku.

  Tosiaankaan et voi laittaa julkisesti tilitietoja, MUTTA voit toki laittaa blogiin viestin että ne jotka haluavat auttaa Nöpöstiinaa ankalaraas taloudellsiessa kriisissa ottavat yhteyttä sinuun sähköpostilla.

  Sen jälkeen ei ole enää yleisöä vaan sinun henkilökohtaisia kirjekevereitasi joille kohdistat keräyksen.

  VastaaPoista
 8. Ystävät rakkaat, eikö yksinkertaisin ja hienovaraisin keino auttaa olisi ostaa Nöpöstiinan tekemiä tuotteita ja tukea häntä tätä kautta. Joululahjojen hankinta on hyvä aloittaa ajoissa.

  VastaaPoista
 9. Tämä hämillään oleva kommentoi myös :)
  Sirkku, et tuottanut stressiä, päinvastoin! Itku tuli silkasta onnesta, siitä tunteesta että on ihmisiä jotka välittävät ja auttavat! Uskomatonta, että löytyi monta, jotka omasta vähästään olivat valmiita auttamaan lähimmäistään mäessä! (Tämän tajuaminen saattoi jopa jouduttaa paranemistani) Olla hyväksytty ja tärkeä, auttamisen arvoinen.

  Vaikka käytännössä joudun nyt olemaan pitkään epätietoisuudessa ja ilman rahaa Kelan ja sossun päätöksiä odotellessa, poika on sentään intin sapuskoilla viikot, ja minä elän (enkä edes kärsi) kaurapuurolla ja vaikka metsän puolukoilla :)Laskujen kasaantuminen ja velkojille soitteleminen ja armon kerjääminen, tilanteessa jossa ei jaksa aina edes nimeään muistaa, on se ahdistavin asia.
  Mutta Nöpöstiinan Lipastosta on nyt tilattu muutamat sukat, ja niillä rahoilla saan jo esim. puhelinlaskun (oman ja poikani) maksettua!

  VastaaPoista