tiistai 6. syyskuuta 2011

Uusi lastensairaala?

HUS eli Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri pohtii uuden lastensairaalan rakentamista. Helsingin ja pääkaupunkiaseudun lasten sairaanhoito ja varsinkin erikoissairaanhoito on keskitetty Lastenklinikalle ja Lastenlinnaan. Erikoishoitoa tarvitsevia lapsia tulee näihin sairaaloihin ympäri Suomea.

Ajatus saa kaiken kannatuksen ja tuen niiltä vanhemmilta, jotka ovat lastensa kanssa näissä sairaaloissa asioineet.
Hoito on tasoltaan maailman huippuluokkaa, ammattitaito on korkea ja hoitoon pääsee yleensä asiallisen nopeasti. Usein hoitoonpääsyn nopeus myös yllättää. Usein lasten päivystykseen mennessä on varautunut kolmen tunnin odotteluun, koska jokainen ymmärtää, että potilaat ja varsinkin lapsipotilaat, hoidetaan kiireellisyysjärjestyksessä.
Minulle on muutaman kerran käynyt lasten päivystyspoliklinikalle mennessä niin, että ilmoittautumisluukulta lähtiessäni lääkäri jo huutaa lasta huoneeseensa. Kun koko päivystyskäynti on tunnissa hoidettu matkoineen, on asiakas hyvin tyytyväinen kunnalliseen terveydenhuoltoon.

Päättäjiltä toivoisi tässä tilanteessa rohkeutta rakentamispäätöksen tekoon. Kummankin sairaalan tiloja on niin paljon remontoitu ja muuteltu, että se tie on jo loppuun kuljettu. Kaikilta osin sairaaloiden tilat eivät ole enää ajan vaatimusten mukaiset.
Rahoitusongelma tietysti puhututtaa, koska varovaiset kustannusarviot liikkuvat 100-150 miljoonan euron välillä. Toiminnan tehostamisesta kustannusten säästämiseksi ei myöskään kukaan täysjärkinen enää puhu. Ei tarvitse kuin vilkaista päivystyslääkärin potilaslistan lukuja talviselta flunssa-aaltoviikonlopulta, niin säästöhöylän sijaan voisi alkaa puhua lisävirkojen  perustamisesta.
Toivomme myös tulevaisuuden sairaiden lasten takia, että uusi sairaala saataisiin jo muutaman vuoden kuluttua.

2 kommenttia:

  1. Lapset pitäisi saada hoitaa kuntoon, silloin he aikuisina voivat tehdä töitäkin... lapsissa on meidän tulevaisuutemme.

    VastaaPoista
  2. Totta,lasten sairaalaa tarvittais ja kunnollista!Melkoisen alkeellista oon kuullu siellä olevan monessakin suhteessa!

    VastaaPoista