perjantai 25. helmikuuta 2011

Perusoikeuksien äärellä (jälleen kerran)

Ihmisyksilön  loukkaamattomuuden ja oman kehon koskemattomuuden oikeudesta olen tänä aamuna saanut pitää muistutuspuhetta lapsille. Kyseiset puhutteluun joutuneet lapset ovat jo iältään koululaisia, joten alkeellista muistin toimimista ja päättelykykyä voi jo sen ikäisiltä odottaa, noin keskimäärin.
Yleinen vallalla oleva harhakäsitys näyttää lapsilla olevan, että jos toinen ÄRSYTTÄÄ, se oikeuttaa fyysisen koskemattomuuden rikkomiseen. (Tämä suomeksi: jos toinen katsoo minuun päin, kun en sitä sietäisi, saan humauttaa katsojaa siihen kehonkohtaan, mikä sattuu olemaan lähimpänä.)
Kun kolmatta tähän aiheeseen liittyvää välirikkoa äsken selvittelin ja vetosin jo perustuslakiteksteihin ja ihmisoikeuksien julistukseen, sanoin ääneen johtopäätökseni:
"Jos minä täällä alkaisin läiskiä toisia sillä perusteella, että minua ärsytetään, läiskisin toisia aamusta iltaan!"
Huh-huh, kun istuivat pukarit hiljaa sohvalla pitkän tovin. Enpä käynyt kyselemään, mitä heidän mielessään liikkui. Toivottavasti miettivät ihmisoikeuksia.
Minun piti ihan kaivaa esille ihmisoikeuksien julistus. Teksti on näköjään muistin virkistämiseksi terveellistä luettavaa niin ipanoille kuin heidän vanhemmilleenkin.
Joitakin lainauksia:
1 artikla ...Heille on annettu järki ja omatunto ja heidän on toimittava toisiaan kohtaan veljeyden hengessä.
3.artikla    Kullakin yksilöllä on oikeus elämään, vapauteen ja henkilökohtaiseen turvallisuuteen.
5.artikla ...tai kohdeltako julmasti, epäinhimillisesti tai alentavasti.
13.artikla  Jokaisella henkilöllä on oikeus liikkua vapaasti.
19.artikla  Kullakin yksilöllä on oikeus mielipiteeseen.

Muutamia sanoja tuosta korostaisin näin lapsilauman kasvattajan ominaisuudessa: veljeyden hengessä, turvallisuus, älköön kohdeltako alentavasti, liikkua vapaasti, oikeus mielipiteeseen.
Lisäksi käsi sydämellä lisään kasvattajan vastuun elää esimerkkinä kaikille ympärillään oleville lapsille.
(Luoja meitä tässä hommassa auttakoon.)

2 kommenttia:

  1. kiitos vihjeestä:)Sulla on kokemusta rutkasti enemmän ku mulla,etenki noiden murkkujen kanssa...Tuo vois auttaa aikalailla meilläki;)

    VastaaPoista
  2. Tunnustuksen haluaisin sulle antaa. Jos moisen huolit, niin käy hakemassa blogistani.

    VastaaPoista